« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Люди хочуть вчитися і знати

Люди хочуть вчитися і знати

Ольга ЛОБАРЧУК

Львівська обл.

Плани роботи Львівської обласної організації профспіл­ки працівників осві­ти і науки України, яку очолює Марія Яцейко, цілком співзвучні не­простим подіям у на­шій країні.

Коли заступник голо­ви обласної профор­ганізації Галина До­лішня зателефону­вала й запитала у голови Перемишлянської районної організації галу­зевої профспілки Романа Хімка, чи виїжджати лек­торській групі на семінар-навчання (деякі райони перенесли такі заходи, мовляв, не до них у такий складний час), Роман Во­лодимирович діловито відповів: «Звичайно. Люди телефонують і при­їдуть».

Останніми роками ця районна організація й справді відзначалася згур­тованістю спілчан, ліде­рів первинок, особливо у виборюванні своїх соці­альних прав. Тож не див­но, що в залі райдержадмі­ністрації зібралися 45 го­лів профкомів. Кожен отримав черговий «Ві­сник» обласної профорга­нізації з правовими кон­сультаціями, зокрема но­вовведеннями в положен­ні про атестацію вчителів. Галина Мирославівна та­кож анонсувала 120-сто­рінковий «Щоденник профактивіста» з широ­ким спектром правової до­помоги, який розробили працівники виконавчого апарату обласної галузе­вої профспілки. Із завіду­вачем відділу соціально-економічного захисту Мар’яном Калиним, ін­спектором Мироном Ма­лярчиним профактив мав можливість поспілкувати­ся безпосередньо, поста­вивши запитання вже цьо­го дня і в цьому залі.

Галина Долішня розпо­чала розмову з цікавої статистики, змалювавши цифрову картину район­ної профспілки на тлі всі­єї області. Перемишлянці серед тих, хто відраховує 0,2% на охорону праці, але, на жаль, не відрахо­вують відсотки на оздо­ровчу, культурно-масову роботу, яка сьогодні як ні­коли допомагає людям у колективному змістовно­му відпочинку, спілку­ванні, дозволяє позбутися того стресу, якого зазнало все суспільство. Це мають взяти до уваги роботодав­ці. Адже можна зекономи­ти гривню, однак втрати­ти на лікарняних і неякіс­ній праці. Не пасуть за­дніх перемишлянці на тлі таких демократичних процесів у області, де ко­жен має право свідомо об­рати своє членство в профспілці (профлідеру первинки необхідно отри­мати особисті заяви від кожного, вести журнали звернень).

Галина Мирославівна також зосередила увагу присутніх на положеннях Статуту організації, ви­словила прохання вивчи­ти цей основоположний документ. 25 березня буде прийнято постанову про початок звітно-виборної кампанії в освітянській профспілці. Важливо пам’ятати, що збори тру­дового колективу обира­ють не лише голову профкому, а й заступника, який у різних ситуаціях виконує обов’язки голови і забезпечує належне функціонування громад­ської організації.

Діалог Мар’яна Калина з головами первинок Пе­ремишлянського району, серед яких шестеро обрані вперше, торкався такої нагальної теми, як атеста­ція вчителів, пільги в оплаті комунальних по­слуг освітянам, які пра­цюють в сільській місце­вості, принципи форму­вання бюджету й обстою­вання за потреби контрольних цифр освітянських статей через депутатів місцевих рад чи солідарні акції.

Слухачі уточнили по­зицію щодо отримання де­сяти грошових виплат при виході на пенсію тим учителям, які мають від­повідний трудовий стаж: жінкам – 30, чоловікам – 35 років при досягненні відповідного віку. Це не зобов’язує їх звільнятися з роботи. Існують правові нюанси, коли ці майже 11 тис. грн не нараховують­ся. Оскаржити такі дії можна протягом місяця після одержання першої пенсійної виплати. Осві­тянські профспілкові юристи готові надати кон­сультації кожному в інди­відуальному порядку.

Голова профспілки Костенівської ЗОШ І–ІІІ ступеня Богдана Дзвоник поцікавилась, чи мають право на комунальні піль­ги ті, хто працює чи пра­цював у селі, а проживає в місті. Відповідь була ствердною.

На критичні висловлю­вання присутніх у залі щодо кредитно-модульної системи атестації юрист відповів, що згідно з пода­ною заявкою вчитель має право на традиційну, од­нак кредитно-модульна вигідна тим, хто викладає в школі більше, ніж один предмет.

Мирон Малярчин гово­рив про необхідність до­сконального знання Зако­ну про профспілки, який поряд з такою малою тру­довою конституцією, як колдоговір, має бути на­стільною книгою профак­тивіста. Йшлося і про ба­зові основи захисту спіл­чанина Кодексом законів про працю, а отже, моти­вації його членства в профспілці. Члена проф­спілки згідно із ст. 43 КЗпП не мають права звільнити без згоди профкому та дотримання за­конної процедури, пропи­саної у ст. 39 цього законо­давчого акта. Лектори на­голошували на відпові­дальності за підпис голо­ви профорганізації під до­кументом розподілу уро­ків, який має бути обгово­рений на засіданні профкому.

Мирон Володимирович наголосив: підписання колдоговору – не само­ціль, важливо, щоб він працював. Слова юриста підтвердила голова профкому Новосілківської ЗОШ І–ІІ ступеня Вален­тина Зварич, зазначивши, що роботодавець і профком звітують щодо вико­нання колдоговору, і це відчувають спілчани в своєму трудовому житті. Невиконання малої тру­дової конституції дає пра­во спілчанам ініціювати процедуру звільнення ро­ботодавця із займаної по­сади. За словами Мирона Малярчина, останніми ро­ками було два таких ви­падки в області.

 

ЕФЕКТИВНИЙ КОНТРОЛЬ

Сергій ЛИЗАНЧУК,

Івано-Франківська обл.

З метою підвищення ефективності державного та гро­мадського контролю за дотриманням роботодавцями законодавства про охорону праці в минулому році укладено угоду про співпрацю між облпрофрадою та територіальним управлінням Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області.

Спільними зусиллями Держгірпромнагляду і профспі­лок проведено чотири перевірки підприємств, з яких одна комплексна. Здійснювались також перевірки щодо виявлення прихованих від розслідування травм.

Протягом 2013 року технічними інспекторами та пред­ставниками профспілок розглянуто 120 письмових та усних звернень спілчан з питань охорони праці, в тому числі чотири заяви з розслідування нещасних випад­ків, два з яких за рішенням суду були пов’язані з ви­робництвом, а щодо одного відхилено намір не повʼязувати з виробництвом. Технічні інспектори та профактив брали участь у формуванні розділу «Охоро­на праці» в колдоговорах на 35 підприємствах. Було розслідувано 47 нещасних випадків на виробництві, проводилась перевірка знань з питань охорони праці у посадових осіб. Надано 42 консультації з організації навчання з питань охорони праці, проходження ме­дичних оглядів працівниками, розробки інструкцій з охорони праці на підприємствах та проведення атеста­ції робочих місць.

На виконання постанови Президії ФПУ від 12.12.2012 № Р-6-3 «Про завдання професійних організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриман­ням трудового законодавства» через Центр підвищен­ня кваліфікації керівних працівників та спеціалістів промисловості проводились навчання громадських ін­спекторів з охорони праці. Загалом у 2013 році за ра­хунок коштів соціального страхування пройшли на­вчання 48 осіб.

На засіданнях президії РПО розглянуто питання про стан охорони праці і виробничого травматизму в мину­лому році та про посилення громадського контролю. На президіях галузевих профобʼєднань заслуховува­лись керівники підприємств, підрозділів, де були допу­щені смертельні нещасні випадки. Спільно з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та профзахворювань, місцевими органами виконавчої влади теруправлінням Держгірпромнагляду проведено комплексні заходи щодо відзначення Всесвітнього дня охорони праці, що проходив під гаслом «Надійний захист від професійних захворювань».


НА ЧАСІ – СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ТА ДУХОВНІ ПИТАННЯ

Попри складну політичну й економічну ситу­ацію в державі Чернігівський навчально-ме­тодичний центр продовжує поширювати зна­ння серед профспілкової громади області.

Віталій КОПИШ,

Чернігівська обл.

Днями відбувся семінар керівників обласних організа­цій профспілок та спеціалістів Федерації профорганіза­цій Чернігівської області.

У програмі семінару поєдналася актуальна і просто ці­кава інформація, яку представили авторитетні та відо­мі в місті особистості. Профспілкові лідери мали змогу почути думку директора місцевого телеканалу «Дити­нець» Олександра Ломаки щодо поточної суспільно- політичної ситуації в області й Україні. Між учасника­ми семінару виникла цікава дискусія щодо перспектив розвитку нашої держави та ролі профспілок у новій си­туації.

Після обговорення гарячих політичних питань якось по-особливому заспокійливо лунав виступ кандидата мистецтвознавства, доцента Чернігівського національ­ного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, члена Національної спілки художників України та Наці­ональної спілки краєзнавців України Анатолія Адруга. Авторитетний науковець говорив, насамперед, про духовні речі, а саме про святині Чернігівщини – архі­тектурні перлини, ікони та твори живописців.

Профспілкові лідери виявили неабияку активність на семінарі, продемонструвавши свій широкий світогляд і небайдужу громадянську позицію.

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання