« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Головне – турбота про людину праці

Головне – турбота про людину праці

Сергій БАРАНЧИКОВ,

Закарпатська обл.

Протягом своєї 45-річної діяльності в галузе­вій профспілці голова Закарпатської облас­ної організації профспілки працівників лісових галузей Володимир Миколайович Ільков не­змінно піклується про покращення життя, пра­ці та відпочинку трудівників лісової галузі на­шого краю. Ті, хто працював або спілкувався з профспілковим лідером, стверджують, що він – людина щедрої душі. Інші відзначають його діловитість, ініціативність, принциповість, компетентність як знаного фахівця лісової га­лузі та профспілкової роботи. Адже він прой­шов трудовий шлях від токаря вузькоколійки колишнього Усть-Чорнянського лісокомбіна­ту до голови робітничого комітету профспіл­ки цього підприємства – одного з найбільших у Закарпатті, а згодом і голови обласної орга­нізації профспілки. Оцінюючи позитивні риси характеру Володимира Ількова, голова Закар­патської облпрофради Іван Король висловився так: «Не знав він зроду легкої роботи, за вда­чею – підкорювач вершин, складні на себе за­вжди брав турботи, бо він – лісник від Бога й свого краю син». Безперечно, в усьому цьо­му є рація. Адже у Володимира Миколайовича справді відкрите людям серце.

У вирі щоденних турбот

Профспілкова діяль­ність Володимира Ількова розпочалася в квітні 1969 року, коли після трудового загартування на посадах слюсаря з ремонту лісоза­готівельної техніки, кова­ля, лісника, диспетчера ав­токолони, товарознавця в Усть-Чорнянському лісо­комбінаті на рідній Тячів­щині його було обрано звільненим заступником голови робітничого коміте­ту профспілки цього під­приємства. У вересні 1974 року він очолив профорга­нізацію комбінату.

Будні голови профкому справді були неспокійни­ми. Головне – сприяти за­безпеченню виконання плану лісозаготівлі. Запо­рукою цьому була висока організованість колективу, міцна трудова дисципліна, створення належних умов і охорони праці, повноцін­не харчування лісорубів тощо. До того ж, 23 цехові комітети профспілки, близько 140 профгруп ком­бінату, що об’єднували майже 3,5 тис. спілчан, були створені в структур­них підрозділах, розташо­ваних високо в горах. Спро­буй охопити їх своїм впли­вом! І вихід було знайдено. Після кожного робочого дня лісозаготівельники по­верталися додому у вагон­чиках вузькоколійки. Тож з ініціативи голови профкому Володимира Ількова народилася нова традиція – урочиста зустріч робітни­чої вахти: відзначали кра­щих у праці, лунав черго­вий випуск комбінатів­ської радіогазети з найсві­жішими новинами тощо.

У компетенції профко­му також були питання за­безпечення роботи робітни­чої їдальні, водолікарні, клубу, бібліотеки. Досить згадати відомі (навіть за кордоном) ансамбль вете­ранів війни і праці «Фрон­това пісня», оркестр народ­них інструментів. А ще – проведення спортивно-масових заходів, опікуван­ня місцевою футбольною командою «Лісоруб», шеф­ство над місцевою школою, організація оздоровлення дітей, депутатство в Усть-Чорнянській селищній раді… Всюди намагався встигнути. «Душа-людина» – ка­зали про нього мешканці Усть-Чорної, Лопухова, Руської Мо­крої, Комсо­мольська. Коли ж восени 1998 року ці на­селені пункти потерпіли від страшної пове­ні, Володимир Ільков із перших днів був у епіцентрі стихії, чим міг, допомагав людям, органі­зовував їх вивезення з місць підтоплення, достав­ку їм усього необхідного. І це далеко не повний пере­лік добрих справ за більш ніж 30 років роботи в проф­спілковому комітеті.

Через труднощі до реальних результатів

Наприкінці 90-х років підприємства лісових галу­зей нашого краю пережива­ли важкі часи. Зміна фор­ми власності, скорочення виробництва, а подекуди й ліквідація підприємств, не­хтування окремими нови­ми власниками людського фактору...

У 2000-му головою Закар­патського обкому проф­спілки працівників лісових галузей було обрано Воло­димира Ількова. Відразу ж узяв на озброєння нову стратегію – соціального партнерства на всіх рівнях, відновлення втрачених по­зицій. На власній автівці об’їздив усі підприємства лісових галузей, обговорю­вав з керівниками існуючі проблеми, на конкретних прикладах доводив необ­хідність укладання на міс­цях колективних договорів як важливого засобу соціально-економічного за­хисту працівників. З проф­спілкою почали рахувати­ся, хоча не всім керівникам підприємств галузі прин­ципова позиція Володими­ра Ількова була до вподоби. Опорою в цій справі стало прийняття розпорядження голови Закар­патської облдержадміні­страції «Про посилення со­ціального партнерства з профспілка­ми області». Результатом такої співпра­ці було ство­рення нових профспілко­вих організа­цій у галузі, обов’язкове укладання ко­лективних договорів на кожному підприємстві, збільшення обсягів оздо­ровлення дітей за рахунок залучення коштів з різних джерел фінансування, від­новлення практики прове­дення щорічних галузевих спартакіад. Нині одним з найбільш популярних у на­шій області масових спор­тивних змагань є міжна­родний футбольний турнір пам’яті знаних лісорубів – Героїв Соціалістичної Пра­ці, переможців міжнарод­них змагань у 1967 році в місті Монреалі (Канада) Івана Чуси та Василя Шор­бана, який з ініціативи Во­лодимира Ількова шостий рік поспіль проводиться спільно з облрадою ФСТ «Україна» (голова Владис­лав Кушнірчук). А сам Во­лодимир Ільков продовжує активно займатися на­стільним тенісом, був пере­можцем і призером зма­гань ветеранів у цьому виді спорту.

Про активну роботу Во­лодимира Ількова свідчать його численні нагороди: ор­ден «Знак Пошани», нагруд­ний знак колишнього ВЦРПС «За активну роботу в профспілках», Почесна грамота колишньої Укрпрофради, нагрудний знак Федерації профспілок Укра­їни «Профспілкова відзна­ка», нагороди ЦК профспіл­ки працівників лісових га­лузей України, Закарпат­ської облдержадміністра­ції, обласної ради. Був об­раний членом Ради Федера­ції профспілок України.

Голові Закарпатської об­ласної організації проф­спілки працівників лісових галузей Володимиру Мико­лайовичу Ількову 1 квітня виповнюється 70 років. Здоров’я, щастя, удачі, оптимізму і добра, успіхів на профспілковій ниві, здійснення усіх задумів і планів бажають йому коле­ги, профспілковий актив лісових галузей, дружна родина – дружина Тетяна Іванівна, донька Наталія, зять Віктор, онучка Іринка, численні друзі і знайомі. Завжди будьте на висоті, дорогий ювіляре!

 

Чат-конференція

20 березня відбулася чат-конференція профспілкового акти­ву Волині із заступником Голови ФПУ Сергієм Кондрюком.

Г. Даниленко,

директор НМЦ профспілок Волині

Тема конференції – «Про участь профспілок у вирі­шенні соціальних проблем найманих працівників в умовах поточного моменту». Серед питань, які обго­ворювались, проблеми трудової міграції до Росії, правомірність звільнення окремих керівників за пар­тійною ознакою, фінансування оздоровлення дітей влітку 2014 року з фонду соцстраху та про долю проф­спілкових оздоровниць в Криму.

 

«Іду з дитинства до Тараса»

Тематичний вечір відбувся в Закарпатському обласному Будинку культури профспілок

Сергій БАРАНЧИКОВ,

Закарпатська обл.

У рамках заходів Закарпатської облпрофради (голо­ва Іван Король) щодо відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в обласному Будинку культури профспілок відбувся тематичний вечір «Іду з дитинства до Тараса». Його підготували директор Будинку культури профспілок Ганна Табакович, за­ступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ № 8 І–ІІІ ступеня м. Ужгорода Ольга Урста та педагог-організатор цієї школи Сніжана Брензович-Кичера.

У літературно-музичній композиції «Іду з дитинства до Тараса» юні дарування із студії художнього слова (керівник Ганна Табакович) та вокальної студії «Зоре­пад» (керівник Тетяна Бабець) обласного Будинку культури профспілок, вокальних ансамблів «Октава» (керівник Вікторія Якубик) та «Веселі нотки» (керівник Світлана Фрінцко) ЗОШ № 8 виконували вірші та пісні на слова Великого Кобзаря, інсценування за творами Тараса Шевченка. На сцені також виступив зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Кар­пат» обласного Будинку культури профспілок (керів­ник – заслужений працівник культури України Михай­ло Сачко). А фінальна пісня Шевченківського вечора прозвучала у виконанні Євгенії Гринчук.

Вітаючи юні таланти з цікавим виступом, голова За­карпатської облпрофради Іван Король зазначив, що заходи, присвячені 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, цього року і надалі проходитимуть в профспілкових закладах культури, санаторіях За­карпаття.

Працівники кафе «Зерно» (директор Юрій Токач), розташованому в обласному Будинку культури профспілок, влаштували для учасників свята солод­кий стіл.

29.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання