« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

У пошуках соціальних і моральних резервів

У пошуках соціальних і моральних резервів

Ольга ЛОБАРЧУК

У новому році від­булося перше за­няття постійно ді­ючого семінару, започаткованого Львівською облас­ною організацією профспілки праців­ників освіти і науки багато років тому. Тут за участі пра­цівників обласної організації, фахів­ців різних відомств і установ профак­тивісти з’ясовують актуальні чи спір­ні питання роботи, продиктовані по­точними соціально-економічними та політичними про­блемами в житті країни.

На одноденні семі­нари до зали Об’єднання проф­спілок Львівщини були запрошені керівники членських ор­ганізацій вищих навчаль­них закладів I–IV рівня акредитації, професійно-технічних навчальних за­кладів, профлідери місь­ких та районних освітян­ських організацій області. Родзинкою цих навчань є не лише здобуття теоре­тичних знань для повсяк­денної практичної роботи, а й активний діалог при­сутніх з лекторами, обмін досвідом, напрацювання пропозицій тощо.

Львівська обласна гро­мадська організація осві­тян робить сьогодні акцен­ти на мотивацію членства, кількісне зростання своїх лав. Заступник голови об­ласної організації Галина Долішня виступила перед активом з організаційних питань, проаналізувавши недоліки і здобутки в цій царині, проблеми в розши­ренні й оновленні проф­спілкових лав. Також вона звернула увагу на резерви поповнення членства в студентському середови­щі, зокрема профтехучи­лищах. Мотивацією член­ства в профспілці учнів профліцеїв, училищ може бути профспілковий стаж, який згодом враховувати­меться і надаватиме певні пріоритети в отриманні та здешевленні путівок на відпочинок та лікування. Тим більше, що Львівська обласна організація має свій пансіонат «Пролі­сок», галузеві бази відпо­чинку. Галина Миросла­вівна навела приклад ді­яльності оновленого скла­ду профкому Львівського національного універси­тету ім. Івана Франка, де останнім часом кількість спілчан зросла на понад 200 осіб.

У день занять профліде­рів районних та міських організацій голова облас­ної організації Марія Яцейко не оминула наго­ди запросити на діалог із своїм активом заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, який тоді пе­ребував у Львові.

«Чому ми здеградува­ли?» – поставив напіврито­ричне запитання Євген Михайлович, й сам відпо­вів на нього: «Ми переста­ли по-справжньому захи­щати і поважати людину праці. Не просити, а вима­гати від влади і роботодав­ця те, що законно, відсіка­ти брехню, бачити і від­кривати очі на «відкати», вивіз коштів за кордон, в офшори... В профспілках провести очищення і онов­лення... Хочеш змінити щось у суспільстві, почни із себе. Профспілки – ор­ган боротьби за соціальну справедливість і гідність людини в суспільстві, а це можливо тоді, коли люди­на праці буде юридично підкованою, коли пересіч­ний спілчанин і профлі­дер будуть відчувати під­тримку і солідарне плече одне одного».

Жваве обговорення се­ред голів профкомів вишів викликало питання щодо проекту наказу Міністер­ства освіти і науки Украї­ни «Про затвердження норм часу для планування і обсягу навчальної робо­ти, переліку основних ви­дів методичної, наукової, організаційної та вихов­ної роботи педагогічних і науково-педагогічних пра­цівників ВНЗ». У цьому документі йдеться про ін­тенсифікацію праці ви­кладачів, тому тут важли­ві думка, досвід та пропо­зиції практиків.

Своїми міркуваннями, пропозиціями на семінарі поділилися голова профкому викладачів Львів­ської політехніки Володи­мир Гайдук та заступник профлідера працівників національного універси­тету ім. Івана Франка Юлі­ан Бек.

Голови районних профорганізацій обмінялися думками з приводу опла­ти вчителями та пенсіоне­рами з їх числа комуналь­них послуг при доходах освітян у межах 900–1700 грн. Маємо в області ра­йон, який вже домігся на­дання відповідної пільги. А голова Золочівської ра­йонної організації проф­спілки працівників освіти і науки Людмила Бохна запропонувала механізм звернення за цією соціаль­ною пільгою. Колеги обмі­нялися думками та пропо­зиціями.

Також ішлося про нову редакцію Положення про порядок розслідування не­щасних випадків у на­вчальних закладах. На думку юриста, до складу таких комісій має входити представник профкому. А це, в свою чергу, диктує необхідність проведення навчання голів профкомів з метою правової освіче­ності.

Юристи обласної галу­зевої профспілки запропо­нували своєму активу схе­му контролю за формуван­ням місцевого бюджету і рухом коштів. На думку профлідерів Дрогобиччи­ни та Яворівщини, це важ­ливий момент в ефектив­ній діяльності, підвищен­ні авторитету громадської організації.

На дієвості колдогово­ру, встановленні в лютому – березні термінів прове­дення звітів щодо реаліза­ції його положень наголо­сив у своєму виступі пра­вовий інспектор обласної організації галузевої профспілки Мирон Маляр­чин.

Про фінансову дисци­пліну, нове у звітності профкомів розмовляли із своїм активом завідувач­ка фінансового відділу Ганна Березовська та спе­ціаліст відділу Леся Ге­вал.

Загалом, на думку учас­ників постійно діючого се­мінару, правові діалоги, проведені для обох ауди­торій, засвідчили поступ і поглиблення діловитості, практичну та теоретичну ефективність цієї форми профспілкового навчання і є фактором згуртування активу.

 

Благодійна допомога профспілок Черкащини

Федерація профспілок Черкаської області та галузеві обласні профоб’єднання зібрали по­над 70 тис. грн для надання допомоги сім’ям загиблих та постраждалим жителям Черкащи­ни на Майдані.

Первинні профспілкові організації багатьох підпри­ємств, організацій та установ області перерахували кошти на рахунок всеукраїнського Марафону «НЕ­БЕСНА СОТНЯ. ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ» для надання благодійної допомоги. Збір коштів продовжується.

Федерація профспілок Черкаської області

 

Зберегти рівень культури

Відбулася підсумкова колегія управління куль­тури, національностей та релігій облдержадміністрації щодо діяльності установ і закла­дів культури Прикарпаття в минулому році. Також було розглянуто основні напрями цьо­горічної роботи. Особлива увага приділялась проведенню творчих звітів майстрів мистецтв області з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Зокрема, на засіданні йшлося про те, що мере­жа закладів культури і мистецтв Івано-Франківщини нараховує 1552 об’єкти, зокрема в с. Тишківці Городенківського району після ре­конструкції запрацював Будинок культури, відкрито клубні установи в с. Старі Скоморохи і Руда Галиць­кого та Рогатинського районів. В області збережено 3944 пам’ятки, з них 169 національного значення, функціонують 25 музеїв, у залах яких проведено по­над 200 науково-просвітницьких заходів.

На утримання галузі «Культура і мистецтво» в мину­лому році використано понад 67 млн грн бюджетних асигнувань, а для придбання технічного обладнан­ня, сценічних костюмів і організації культурно-освітньої роботи залучено кошти меценатів у сумі 954 тис. грн.

У 2013 році проведено огляди-конкурси закладів культури клубного типу та бібліотек в сільській міс­цевості, кращі з яких відзначені у різних номінаціях. Переможцями стали Будинок культури с. Отинія Ко­ломийського та клуб с. Підгороддя Рогатинського ра­йонів. А в рамках конкурсу проектів з розвитку ак­тивності громад чотири бібліотеки Городенківщини отримали 500 тис. грн на поліпшення матеріально-технічної бази та придбання нової літератури.

Члени галузевої профспілки, зокрема 300 клубних та бібліотечних працівників, 25 спеціалістів музейної справи та 168 викладачів дитячих музичних шкіл, упродовж минулого року навчалися на обласних курсах підвищення кваліфікації.

Також минулого року, який був оголошений роком дитячої творчості, організовано 12 обласних конкур­сів для учнів музичних шкіл. Діти з багатодітних і ма­лозабезпечених сімей здобувають мистецьку освіту в навчальних закладах безкоштовно.

Як зазначалося на колегії, у 2014 році органи влади та профспілки спрямовуватимуть зусилля на вико­нання регіональної цільової програми «Культура Івано-Франківщини» та Закону України «Про культу­ру», зокрема його статті 29 щодо переведення пра­цівників культури на повні тарифні ставки.

16.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання