« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Опікуються дитячими проблемами

Опікуються дитячими проблемами

Обласне управління лісового і мислив­ського господарства належить до ор­ганізацій, які, за рішенням ОДА, здій­снюють шефство над інтернатними закладами області, дбають про дітей, опікуються їхніми проблемами. До цієї надзвичайно важливої справи долучи­лися також обласна організація проф­спілки працівників лісового господар­ства і профкоми підприємств.

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Напередодні дня святого Миколая начальник управління О. Голубчак передав близько тисячі новорічних подарунків вихованцям Долинського дитячо­го будинку, Перегінської школи-інтернату, інших навчальних за­кладів Долинського та Рожнятів­ського районів. Допомогла при­дбати солодощі також і обласна організація профспілки працівни­ків лісового господарства. Так, профком Осмолодського держліс­госпу для вихованців Перегін­ської школи-інтернату закупив подарунки на суму 11 тис. грн, за рахунок підприємства придбали дитячі ігри вартістю 5 тис. грн.

Новорічні подарунки одержа­ли від Солотвинського лісгоспу вихованці дошкільних навчаль­них закладів «Едельвейс» (с. Яблунька) та «Дзвіночок» (се­лище Солотвино).

Про дітей дбають постійно, не лише напередодні дня святого Миколая, Нового року тощо. Так, Брошнівський та Осмолодський держлісгоспи весь рік опікуються вихованцями Перегінської школи-інтернату. Господарники та проф­спілкові комітети підприємств для проведення дитячих екскур­сій виділили 3,7 тис. грн. У школі за кошти благодійників обладна­но куточок живої природи, який викликав неабияке захоплення у хлопчиків і дівчаток.

Важливо, що адміністрація Осмолодського лісгоспу виділила 3 тис. грн для створеного у Надвір­ній першого в Україні хоспісу для хворих дітей.

Гарний подарунок зробили пра­цівники Вигодського держлісгос­пу для вихованців Вигодського навчального корекційно-реабілітаційного центру – ініціювали озеленення території закладу. Відтак навесні 2013 року тут було висаджено 100 різних дерев, зокре­ма сосну, клен, липу, а також де­коративні кущі. Тепер зелена алея додає здоров’я хворим дітям.

Благодійна допомога надзви­чайно важлива для виховання ді­тей, позбавлених батьківської турботи.

 

 

На контролі профспілки колективні договори та угоди

Питання про роботу профспілко­вих організацій закладів та установ освіти Берегівського району щодо укладення колективних договорів і контролю за їх виконанням розгля­далося на пленумі Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України (голова Тетяна Повханич).

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок

Як зазначив голова Берегівської район­ної організації проф­спілки Тівадар Бач­ков, у всіх навчальних за­кладах району укладено колективні договори, яки­ми охоплені всі працівни­ки освіти. Щороку на збо­рах трудових колективів керівники та голови профкомів звітують про вико­нання зобов’язань за кол­договорами згідно із Зако­ном України «Про колек­тивні договори і угоди». У районі діє двостороння Угода між відділом освіти Берегівської районної дер­жавної адміністрації та райкомом профспілки на 2012–2016 роки, яка міс­тить соціальні гарантії, пе­редбачені чинним законо­давством, із урахуванням реальних можливостей фі­нансового забезпечення сторонами взятих зобов’язань. Галузева профспілка залучилася підтримкою депутатів – освітян місце­вих рад, які беруть актив­ну участь у формуванні ра­йонного і місцевих бюдже­тів, розробленні та при­йнятті районних програм розвитку освіти, обстою­ють інтереси своїх колег, порушуючи проблеми га­лузі перед владними структурами тощо. Колек­тивні договори й угоди на Берегівщині є одним із важливих мотиваційних факторів для зміцнення га­лузевої профспілки осві­тян, збереження та розши­рення профспілкового членства.

Виступаючи на пленумі, го­лова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Тетя­на Повханич наголосила, що у разі неприйняття Ка­бінетом Міністрів України рішення про підвищення з 1 грудня 2013 року розміру посадового окладу праців­ника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки об­ласна профспілка підтри­мує рішення ЦК профспіл­ки працівників освіти і на­уки України щодо звернен­ня до Федерації профспі­лок України розпочати про­цедуру входження в колек­тивний трудовий спір з Ка­бінетом Міністрів України.

На пленумі також виступи­ла директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації Маріан­на Кляп, яка розповіла про основні напрями діяльнос­ті департаменту.

 

 

Тетяна з орденом Ольги

Семен Перцовський

Заслужений ветеран праці Тетяна Дмитрів­на Кравченко дуже ві­дома і в своєму об’єднанні «Азот», і загалом у Сєвeродонецьку. Робота у неї звичайна, вона – лабо­рант хімічних аналізів цен­тральної лабораторії. Крім того, Тетяна Дмитрівна ще й голова первинної організа­ції товариства Червоного Хреста, що успішно діє на підприємстві.

«До громадської роботи вона ставиться надзвичайно серйозно, – розповідає її подруга, завідувач організаційно-масового відділу профспілкового комітету «Азоту» Тетяна Лісовська. – Це для неї не менш важли­во, ніж, скажімо, сімейні справи».

Завдання Червоного хреста на величезному підприєм­стві – не тільки збір внесків і проведення акцій милосер­дя. Головний лікар медико-санітарної частини об’єднання Олена Бараней за­значає, що допомога сані­тарних активістів у цехових форпостах здоров’я, участь у профілактичній роботі, підготовці сандружинниць неабияк важливі для хіміч­ного гіганта.

Проте своєю головною справою Тетяна Дмитрівна вважає розвиток донор­ського руху. На «Азоті» вже дві тисячі добровільних до­норів крові, серед них – со­тні мають звання Почесних донорів України.

«Якщо станеться біда, ми знаємо, що «азотівці» за­вжди прийдуть на допомо­гу, – з вдячністю розпові­дають представники місь­кого комітету Червоного Хреста. – Так було, так є і буде».

За підтримки правління і профспілкового комітету підприємства донорів усіля­ко підтримують і відзнача­ють, залучаючи до цього за­соби масової інформації. Працівники, які здають кров для лікування хворих і по­рятунку їхнього життя, ма­ють додаткові пільги, які підтверджені у колективно­му договорі. Молодь постій­но поповнює лави донорів. «У нас нікого і ніколи не за­лишать наодинці з пробле­мами», – з гордістю мовить Тетяна Дмитрівна.

На щотижневих оператив­ках профспілкового активу голова профкому підприєм­ства Валерій Черниш одній із перших надає слово Тетя­ні Кравченко. Крім того, вона входить до складу од­нієї з постійних комісій профкому. Відтак усі органі­заційні питання вирішують­ся спільно на місці.

Тетяні Кравченко можуть за­телефонувати будь-коли: з приводу термінової опера­ції «азотівців» чи їхніх роди­чів, або ж просто комусь по­трібне переливання крові. І вона кидає всі справи, аби допомогти людям.

За всім цим – не тільки осо­биста чуйність, відповідаль­ність, енергійність, а й умін­ня налаштувати на благо­родну хвилю оточуючих. Тож добрі вчинки стають нормою для всіх і кожного, хто поруч із нею.

Червонохрестівську органі­зацію Тетяна Дмитрівна очолила рівно тридцять ро­ків тому, коли успішно про­вела у своєму колективі мо­лодіжний День донора, до­помогла в лікуванні інвалі­дів війни. Їй довіряють важ­ливу громадську посаду знову і знову, адже знають, що жінка віддаватиметься роботі сповна.

09.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання