« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Будівельники зазнають травм через організаційні причини

Будівельники зазнають травм через організаційні причини

Стан виробничого травматизму та профе­сійних захворювань, колективних перегово­рів щодо укладення га­лузевої угоди були го­ловними питаннями порядку денного 4-го пленуму Центрально­го комітету Профспіл­ки працівників будів­ництва і промисловості будівельних матеріалів України.

У пленарному засіданні взя­ли участь голови член­ських організацій проф­спілки, довірений лікар Департаменту охорони праці Федерації профспілок Укра­їни Анатолій Стовбун, начальник управління нагляду в металургії, машинобудуванні, енергетиці, бу­дівництві та котлонагляду Держ­гірпромнагляду Олег Назаренко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціаль­них досліджень ім. М. В. Птухи України Ірина Новак.

Із звітною доповіддю про осно­вні проблеми та шляхи їх вирі­шення в галузі охорони праці на підприємствах будівництва і про­мисловості будівельних матеріа­лів виступив голова Профспілки будівельників Василь Андреєв. Він зазначив, що проблема впли­ву виробничого травматизму та профзахворювань на збереження трудового потенціалу країни є надзвичайно актуальною, адже призводить до значних соціально-економічних наслідків і насампе­ред – непоправних особистих втрат, які несуть постраждалі на робочих місцях та члени їхніх сімей.

Гострою проблемою, на думку Василя Андреєва, є спроби робото­давців не пов’язувати нещасні ви­падки з виробництвом. Протягом 2009–2012 років випадки, пов’язані із виробництвом, становили 82,5% всіх нещасних випадків, зокрема із смертельним наслідком – 42,1%. Співвідношення між числом заги­блих та кількістю потерпілих від нещасних випадків на виробни­цтві в середньому склало 1:10. У буді­вельній галузі кіль­кість нещасних випад­ків поступово знижу­ється, щорічно склада­ючи в середньому 682. З виробництвом пов’язані 87,3% нещас­них випадків. Стабіль­но високою є кількість нещасних випадків із смертельним наслід­ком – в середньому 124, проте тільки 56,4% з них пов’язані з виробництвом. Співвідношення числа нещасних випадків із смер­тельним наслідком до загального числа зареєстрованих нещасних випадків постійно знижується (погіршується) і становить 1:5,5. Це може свідчити про недоліки в обліку та розслідуванні нещасних випадків, їх приховування. Про­тягом 2012 року в галузі будівни­цтва загалом був зареєстрований 581 нещасний випадок, із 611 по­терпілих – 44 жінки, 1 особа молод­ше 18 років, 30 працівників трав­мувалися, перебуваючи в стані сп’яніння. На підприємствах галу­зі будівництва реєструються в основному тяжкі випадки. Осно­вні причини травмування – орга­нізаційні, через них зазнали травм 66,9% працівників, а 62,9% загинули.

Учасники засідання наголошу­вали на тому, що розслідування нещасних випадків представника­ми профспілки виявляє незахищеність працівни­ків галузі, які не мають оформленого трудового договору. Робітники, за­йняті на підставі догово­рів підряду, інших цивільно-правових догово­рів і так званих «трудових угод», є абсолютно неза­хищеними. Промовці звертали увагу на те, що досить часто керівники будівельних організацій відмовляються визнавати по­страждалих «робітниками», від­повідно до актів розслідування нещасних випадків, вони майже ніколи не пов’язуються з виробни­цтвом, у тому числі на підставі висновків органів державної ін­спекції праці. Будівельники зали­шаються без належного захисту та компенсацій від соціального страхування.

З огляду на це, на пленумі ви­рішено виступити з ініціативою захоронення доступу працівників до робіт з важкими і шкідливими умовами праці без оформлення повноцінного трудового договору, а також продовжити роботу щодо вирішення проблеми переванта­ження трудових колективів під­приємств галузі виплатами до Пенсійного фонду для компенса­ції пенсійних витрат за списками № 1 та № 2. Виборним органам профспілки доручено посилити контроль за проведенням атеста­ції робочих місць з метою недопу­щення позбавлення працівників права на пільгові пенсії.

Учасники пленуму розглянули стан колективних переговорів щодо укладення галузевої угоди та прийняли відповідне рішення. Також вони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні і звернулися з відповідною заявою до ФПУ, галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань про необхідність спільного реагуван­ня на ситуацію, що склалася.

 

Посилення профспілкового впливу

На порядок денний чергового засідан­ня ради Закарпатського територіально­го профоб’єднання працівників соціаль­ної сфери (голова Людмила Ляпіна), яке відбулося на базі навчального центру облпрофради, було винесено питання про стан організаційно-масової роботи профорганізацій галузі та посилення впливу їх голів у відносинах з роботодавцями щодо захисту економічних, соціальних, трудо­вих прав та інтересів членів профспілки.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської обласної ради профспілок

У виступах голови тери­торіального профоб’єднання Людмили Ляпіної та інших чле­нів ради докладно проана­лізовано стан цієї роботи в галузі, наявні проблеми та шляхи їх вирішення. Йшло­ся, зокрема, про підвищен­ня посадових окладів держ­службовців, реалізацію норм Закону «Про держав­ну службу в Україні», виді­лення коштів на культурно-масову та спортивну роботу тощо. Розглянуто також пи­тання про співпрацю тери­торіального профоб’єднання з виконавчими ди­рекціями Фонду соціально­го страхування з тимчасової втрати працездатності щодо оздоровлення членів проф­спілки та їх дітей. Виступаю­чи на зібранні, директор ви­конавчої дирекції обласного відділення Фонду соціаль­ного страхування Ігор Сегля­ник зупинився на питаннях оздоровчої роботи, відзна­чив співпрацю з профспіл­кою працівників соціальної сфери в цьому напрямку та необхідність її поглиблення.

Заступник голови Закарпат­ської облпрофради Василь Захарець акцентував увагу на соціальному діалозі профспілок області з орга­нами влади та місцевого са­моврядування, а директор обласного центру зайнятос­ті Юрій Фущич – на пробле­мах зайнятості, соціальному захисті працівників цієї сфери.

 

Профспілки Закарпаття – серед переможців

Закарпатська облпрофрада (голова Іван Король) за підсумками Всеукраїнсько­го огляду-конкурсу навчальних закладів профспілок у 2013 році відзначена ФПУ в двох номінаціях: «Краща методична роз­робка з профспілкової тематики» (автори Василь Захарець, Тамара Гурзан, Олексій Бондар) і «Кращий викладач профспіл­кового навчання» (заступник голови облпрофради Василь Захарець).

Як покращити якість і результативність профспілкового на­вчання? Про це йшлося на засіданні онов­леної навчально-методичної ради обласної ради профспілок, яке відбулося на базі навчального центру профспілок (директор Іван Олексик). Розглянуто широ­кий спектр питань, пов’язаних з організацією цієї ро­боти. На проблемах зміц­нення матеріально-технічної бази центру зупинився в своєму виступі заступник го­лови навчально-методичної ради Іван Олексик. Слушні пропозиції з організації та проведення профспілкового навчання, зокрема для окремих категорій профак­тиву, діяльності лекторської групи, узагальнення досвіду навчання кадрів та активу в галузях, випуску методич­них та аналітичних реко­мендацій тощо висловили голова навчально-методичної ради Василь Захарець, члени ради Людмила Ляпі­на, Ганна Кулик, Тамара Гур­зан, Сергій Баранчиков та ін. Серед запланованих дру­кованих матеріалів на допо­могу профактиву – методич­ні рекомендації з різних тем.

Директору навчального центру облпрофради Івану Олексику було вручено Ди­пломи ФПУ за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу навчальних закла­дів профспілок у 2013 році.

31.01.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання