« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

І сам не гам, і другому не дам…

І сам не гам, і другому не дам…

Львівський апеляційний господарський суд іще 1 квітня 2013 року задо­вольнив апеляційну скаргу прокуратури Чернівецької області та визнав не­дійсним рішення виконавчого комітету Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області від 21.01.2009 р. № 2 про оформ­лення права власності та видання свідоцтва про право власності Чернівець­кій обласній організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування насе­лення України на дитячий пансіонат відпочинку «Юність», що розташова­ний у смт Берегомет по вул. Піонерській, 2. Право власності на будівлі цьо­го об’єкта тепер закріплено за державою в особі Фонду державного майна України. Проте скористатися цим правом державний орган не квапиться.

Олексій Романюк

Варто зазначити, що дитя­чий заклад оздоровлення та відпочинку «Юність» діє з 1962 року. У 1992 році цей об’єкт було передано на ба­ланс, а в 2009 році – у власність Чернівецькому обласному комі­тету профспілки працівників житлово-комунального господар­ства, місцевої промисловості, по­бутового обслуговування насе­лення України.

За понад 20 років перебування дитячого закладу на балансі об­ласна організація профспілки ра­зом із членськими організаціями галузі забезпечувала умови для повноцінного та змістовного від­починку дітей, підтримувала за­клад у належному стані, що спри­яло збереженню майна.

Щорічно у ДЗОВ «Юність» від­почивають та оздоровлюються близько 900 дітей (переважно діти пільгових категорій).

Ефективність роботи та забез­печення належних умов для оздо­ровлення дітей засвідчує той факт, що цей дитячий заклад здо­був перемогу у Всеукраїнському конкурсі якості продукції (това­рів, робіт, послуг) «100 кращих то­варів України» (номінація «Робо­ти та послуги»), отримав диплом «Буковинська якість 2012 року» у номінації «Роботи і послуги» – «Послуги з тимчасового обслуго­вування».

Особливою відзнакою, яка під­тверджує ефективність роботи за­кладу, є позитивні відгуки бать­ків, які скористалися послугами закладу для оздоровлення та від­починку своїх дітей.

Навіть після рішення суду, який визнав право власності на цей об’єкт за Фондом державного май­на, обласна організація профспіл­ки продовжує опікуватися ним і докладає максимум зусиль для збереження майна та недопущен­ня руйнації дитячого закладу.

Адже саме з цих причин на Буковині останнім часом припи­нили своє існування санаторій «Золотий ко­лос» Сторожинецького району, оздоровчий та­бір «Буковина» ДП «Чернівцітурист» Гли­боцького району та ба­гато інших оздоров­ниць. За рахунок об­ласної організації профспілки, крім оздо­ровчого періоду (з червня по серпень), ре­шту дев’ять місяців утримуються охорон­ники ДЗОВ «Юність», оплачують­ся експлуатаційні витрати, прово­дяться розрахунки за використані електроносії.

Голова обкому профспілки Ми­кола Попадюк і зараз переймаєть­ся долею цього об’єкта, як і в попе­редні роки, має намір брати участь у тендерах на закупівлю послуг дитячих літніх таборів. Тобто готується до проведення оздоровчого сезону 2014 року.

А що ж держава?

Згідно із частиною першою статті 1 Закону України «Про Фонд державного майна України» Фонд державного майна Укра­їни є центральним орга­ном виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері прива­тизації, оренди, викорис­тання та відчуження дер­жавного майна, управ­ління об’єктами держав­ної власності, у тому чис­лі корпоративними пра­вами держави щодо об’єктів державної влас­ності, що належать до сфери його управління.

Проте вже майже рік після рішення суду жод­них заходів Фонд не вживає. У зв’язку з цим голова обкому проф­спілки звернувся до голови Фонду державного майна України Олек­сандра Рябченка з листом, у яко­му висловив прохання вивчити ситуацію, терміново вирішити пи­тання подальшого використання майна дитячого закладу оздоров­лення та відпочинку «Юність» і розпочати підготовку до реаліза­ції на території дитячого закладу «Юність» заходів, необхідних для належного оздоровлення та відпо­чинку дітей в 2014 році власними силами, або надати згоду на вико­ристання цього майна ДЗОВ «Юність» Чернівецькою обласною організацією профспілки.

Виникає цілком справедливе та логічне запитання: якщо держава неспроможна належним чином розпоряджатися такими об’єктами, то для чого прокуратура роз­починає доволі сумнівні судові справи щодо власності майна, яким успішно та на користь дітей розпоряджалися профспілки?!

Може, державним органам не­обхідно подякувати організаціям, які працюють на громадських за­садах, за турботу про дітей, за те, що вони перебирають на себе справи, якими зобов’язані займа­тися державні органи, і не забира­ти у профспілок дитячі оздоровчі табори, а всіляко їм допомагати.

 

Безпечна праця – профспілкова турбота

Створення належних умов для безпеч­ної праці перебуває в центрі уваги як гос­подарників, так і профспілкової організа­ції Прикарпатського УБР. Для буровиків ця проблема набуває особливої гостро­ти, адже свою виробничу діяльність вони здійснюють у нелегких умовах.

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Як зазначає голова профкому Прикарпат­ського управління бу­рових робіт Григорій Третяк, на виконання захо­дів з охорони праці за раху­нок усіх джерел фінансуван­ня за 9 місяців 2013 року витрачено 1029,3 тис. грн. Основна частина цих коштів витрачається на забезпе­чення працівників спецодя­гом і спецвзуттям, засобами індивідуального захисту. 130 осіб, які трудяться у шкідливих умовах, одержу­ють спецхарчування, моло­ко та фруктові соки. Зазна­чені кошти також спрямову­ються на придбання меди­каментів і поповнення ліка­ми аптечок для надання першої долікарської допо­моги.

Питання охорони праці сис­тематично розглядається на виробничих нарадах, за­гальних зборах трудових ко­лективів; вживаються захо­ди, спрямовані на запобі­гання виробничому травма­тизму.

Понад тисячу працівників управління пройшли мину­лого року медичні огляди згідно із встановленими термінами. За їх результата­ми частину трудівників було переведено на іншу роботу, а 24 одержали путівки на лі­кування в санаторно-курортних закладах.

У 2009–2010 роках прово­дилася атестація робочих місць за умовами праці тих осіб, які працюють у важких і шкідливих умовах. За її підсумками виявлено 1133 працівники, яким належать додаткові відпустки, та 1145 працівників, що мають пра­во на пенсію на пільгових умовах.

За 2010–2013 роки в управ­лінні не було допущено ка­тегорійних аварій. На жаль, повністю уникнути вироб­ничого травматизму не вда­лося. В лютому 2013 року столяр, порушивши правила техніки безпеки, дістав травму руки. Потерпілий отримав відповідне відшко­дування, перебував на ліку­ванні, а після одужання був переведений на іншу роботу.

Безпечні умови праці, збе­реження життя і здоров’я працюючих – були і залиша­ються нагальною профспіл­ковою турботою.

27.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання