« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Підсумки співпраці: результати і плани

Підсумки співпраці: результати і плани

Нещодавно на пленумі комітету Чернігівської обласної організації профспілки розгляда­лося питання «Про стан виконання обласної Угоди між управлінням освіти і науки Чернігів­ської облдержадміні­страції і Чернігівською обласною організацією Профспілки працівни­ків освіти і науки Украї­ни на 2012–2015 роки».

 Віталій Копиш

У роботі пленуму взяли участь члени комітету обласної організації профспілки, члени реві­зійної комісії, началь­ники управлінь і відділів освіти.

Доповідали голова обласної ор­ганізації Профспілки працівників освіти і науки України Тетяна Матвеєва та заступник начальни­ка управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Коно­пацький.

Найактуальнішим питанням виявилося виконання розділу «Нормування і оплата праці». Тетяна Матвеє­ва зазначила, що ста­ном на 20.11.2013 року заборгованість із заро­бітної плати працівни­кам освіти області ста­новила 85,9 млн грн. І проблеми ці почались цього року як ніколи рано – у серпні. Це при тому, що у новий рік увійшли без заборгова­ності, а на заробітну плату в середньому по області не вистачає 2,9 місячних фондів. Проблемною за­лишається і виплата винагороди педпрацівникам.

Лідер обласної організації профспілки також спинилася на питаннях виконання норм угоди щодо збереження робочих місць, надання відпусток, охорони праці, безкоштовного підвезення педаго­гічних працівників сільської місцевості. Йшлося і про залучення профспілкової громади до фізкультурно-оздоровчих, культурно-масових та спортивно-туристських заходів.

Микола Конопацький акцентував увагу при­сутніх на підсумках спільної роботи управ­ління освіти і науки та обласної організації профспілки щодо реалі­зації заходів, визначе­них в Угоді. Він запевнив, що управ­ління освіти і науки й надалі докла­датиме всіх зусиль для виконання вимог положень цього документа, сприятиме захисту інтересів і соці­альних гарантій усіх учасників навчально-виховного процесу.

В обговоренні доповідей узяли участь члени комітету – голови Менської, Носівської, Семенів­ської, Новгород-Сіверської, Сріб­нянської районних організацій профспілки Віктор Кулагін, Євген Бондарчук, Володимир Ткаченко, Катерина Короткевич, Віталій Ни­коненко, заступник директора з навчально-виховної роботи спеці­алізованої школи № 6 м. Прилуки Людмила Рілова, проректор Черні­гівського національного педаго­гічного університету ім. Т. Г. Шев­ченка, голова первинної профспіл­кової організації Анатолій Тимо­шенко.

Учасники пленуму прийняли звернення до Кабінету Міністрів, Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністер­ства освіти і науки, комітетів Вер­ховної Ради з питань бюджету та з питань науки і освіти щодо фінан­сування галузі освіти в області та ухвалення постанови Кабміну про рівень І тарифного розряду з 1 грудня 2013 року.

 

 

 Опановуємо мистецтво домовлятися

 На початку грудня відбулося засідання райради профспілки працівників освіти Доманівського району Миколаївської об­ласті, на порядку денному якого обгово­рювалося питання виконання основних положень Угоди між відділом освіти До­манівської райдержадміністрації та ра­йонною радою профспілки на 2011–2013 роки і перспективи наступної колдого­вірної кампанії.

 Начальник відділу освіти Доманівської РДА С. Дудко, голо­ва райради проф­спілки Г. Дунаєвська особливу увагу приділили фор­муванню освітянського бю­джету на 2014 рік і враху­ванню у ньому всіх необ­хідних видатків, спільним діям із райрадою проф­спілки стосовно обстою­вання соціальних пільг і га­рантій, передбачених ко­лективними договорами.

Під час засідання проф­спілкові лідери отримали методичні рекомендації «Колдоговірні відносини в навчальних закладах», які підготувала Миколаївська обласна організація проф­спілки працівників освіти і науки.

У рамках питання, що об­говорювалося на засіданні райради профспілки, на виконання плану навчання профактиву на 2013 рік було проведено тренінг – ділову гру «Вчимося мис­тецтву домовлятися», на якому голови профкомів і профорганізатори дізнали­ся чимало важливої інфор­мації з питань організаційно-правових засад веден­ня переговорів під час укладення колективного договору, навчалися вмін­ню працювати в команді та домовлятися із соціаль­ними партнерами.

Піднесений настрій учас­ників тренінгу засвідчив, що використання інтерак­тивної форми навчання за­вжди має дієвий результат.

 

 

 Профспілка АПК Закарпаття: завдання колдоговірної роботи

 На засіданні ради Закарпатської обласної профспілкової організації працівників агро­промислового комплексу голова обласної організації профспілки Ганна Кулик інфор­мувала про стан виконання галузевих угод і колективних договорів підприємствами га­лузі у 2013 році.

 Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Виконання зобов’язань колективних договорів сприяло покращенню фінансово-економічних показників: збільшили­ся обсяги сільськогосподар­ського та промислового ви­робництва, зростає заробіт­на плата, виконуються до­мовленості сторін щодо оплати й охорони праці, ре­жиму робочого часу і відпо­чинку, соціальних пільг і га­рантій тощо. Однак, порів­няно з іншими видами ді­яльності, заробітна плата у галузі є однією з найниж­чих. Не повною мірою вирі­шуються питання продук­тивної зайнятості працюю­чих, створення здорових і безпечних умов праці, зни­ження захворюваності. Окремі підприємства пе­редбачають незначні пільги та компенсації для своїх працівників, не завжди здійснюються відрахування профспілковим комітетам коштів на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу тощо.

Для подальшого удоскона­лення колективно-договірної роботи на засіданні визначено основні завдання в цій сфері на 2014 рік. Ідеться, зокрема, про забез­печення укладання колдого­ворів на кожному підприєм­стві, в організації, установі, посилення контролю за на­явністю в колдоговорах норм і гарантій, передбаче­них галузевими угодами, на­вчання профспілкового акти­ву, продовження співпраці із соціальними партнерами тощо. Це дасть можливість значно підвищити ефектив­ність колдоговірної роботи, посилити вплив профспілок на соціально-економічний захист спілчан.

Заступник директора депар­таменту агропромислового розвитку Закарпатської облдержадміністрації Віктор Те­реля спинився на здобутках і проблемах аграрного секто­ру, заходах органів держав­ної влади щодо забезпечен­ня своєчасної виплати заро­бітної плати, підвищення за­йнятості працівників сіль­ського господарства. Питан­ня удосконалення колдого­вірної роботи, підвищення ролі профспілок у соціально-економічному захисті спіл­чан порушували у своїх ви­ступах заступник голови За­карпатської облпрофради Василь Захарець, завідуюча відділом соціально-економічного захисту членів проф­спілок облпрофради Тамара Гурзан, начальник районно­го управління агропромис­лового розвитку Хустської РДА Степан Чепис, голова профкому Свалявського тех­нічного коледжу НУХТ Ольга Попович та ін.

Рада ухвалила відповідну постанову, а також визначи­ла завдання профспілки щодо проведення звітно-виборної кампанії, своєчас­ного подання статистичної та фінансової звітності.

28.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання