« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

«Турбоатом»: життя первинки

«Турбоатом»: життя первинки

Первинна профспілкова організація ВАТ «Тур­боатом» є організаційною ланкою Харківсько­го обласного комітету Профспілки працівників машинобудування і металообробки України. На профспілковому обліку перебувають 5854 працівники та 1609 пенсіонерів – колишніх працівників заводу, що беруть участь у роботі Ради ветеранів підприємства.

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

(за матеріалами профспілкового комітету ВАТ «Турбоатом»)

Профком підприємства – це згуртована команда однодумців, мета якої – підвищити соціальні стандарти членів проф­спілки. Профком має партнер­ські відносини з дирекцією, в колективі створений гарний психологічний клімат, що дає змогу виконувати техніко-економічні показники та наро­щувати обсяги виробництва.

Охорона праці

Профспілковий комітет по­стійно проводить роботу щодо створення безпечних умов пра­ці з метою запобігання нещас­ним випадкам та професійним захворюванням на підприєм­стві. На його засіданнях обгово­рюються питання стану трав­матизму та профзахворювань, забезпечення робітників спецодягом, спецвзуттям та засоба­ми індивідуального захисту. На підставі розгляду питань вживаються заходи щодо усу­нення виявлених недоліків.

Члени профкому предметно працюють в комісії з охорони праці підприємства, комісії з приймання якості спецодягу, спецвзуття та інших засобів ін­дивідуального захисту, вирішу­ють питання дотримання зако­нодавства з охорони праці. Від­повідно до затвердженого гра­фіка підприємства члени профкому та голови цехових коміте­тів у складі комісій здійснюють триступеневий контроль за ста­ном охорони праці в цехах і структурних підрозділах. На за­сідання профкому запрошують­ся заступник головного інжене­ра з питань охорони праці та на­чальник відділу охорони праці, разом з якими обговорюються виконання положень колдогово­ру та комплексні заходи щодо поліпшення стану охорони пра­ці на підприємстві.

Щотижня прово­дяться оперативні семінари-наради з го­ловами цехових комі­тетів, на яких розгля­даються виробничі та соціально-економічні питання щодо поліп­шення соціально-побутових умов пра­цівників (оновлення санітарно-побутових комплексів, облашту­вання мережі буфетів та їдалень, контроль за їх діяльністю комісіями, про­ведення дозвілля і т. ін.).

На наради з головами цехо­вих комітетів постійно запро­шуються керівники підприєм­ства, зокрема заступники гене­рального директора та головно­го інженера, керівники управ­лінь, служб і відділів. Організо­вуються зустрічі профспілково­го активу з генеральним дирек­тором, головним інженером. Ді­яльність профкому і цехових комітетів профспілки широко висвітлюється в газетах «Тур­боатом» та «Солідарність».

Оздоровлення працівників

Основний напрям спільної роботи профспілки та комісії соціального страхування під­приємства – оздоровлення пра­цівників та членів їхніх сімей. Так, у 2012–2013 роках у санато­ріях України на лікуванні й оздоровленні перебували 126 співробітників підприємства, в тому числі за путівками для матері і дитини – 15 осіб, дитя­чими санаторними путівками – 17. На спортивно-оздоровчій базі відпочинку «Блакитна за­тока» в 2013 році було оздоров­лено 635 осіб, у тому числі 149 дітей та 46 пенсіонерів.

Під постійним контролем – відпочинок дітей працівників підприємства. Так, у літній се­зон 2013 року було оздоровлено 123 дитини.

Самодіяльність

Ще в 50-х роках минулого сто­ліття на заводі було створено клуб, з’явилися перші колекти­ви художньої самодіяльності. Тоді ж виник надзвичайно ціка­вий на той час творчий колек­тив музично-драматичного теа­тру. Від одноактних музичних п’єс театр із часом перейшов до великих музично-драматичних творів класиків російської та української літератури, сучас­них авторів. Після ви­ступу в м. Києві 1960 року на заключному огляді-конкурсі само­діяльних театрів України з виставою «Майська ніч» за Гого­лем колектив отримав звання «народного».

У період 60–90-х ро­ків на заводі з’явилося багато інших колекти­вів самодіяльності й окремих виконавців, славні традиції яких з гідністю продовжу­ють нинішні аматори. Адже у ВАТ «Турбоатом» дбайливо ставляться до традицій, розви­тку творчого потенціалу праців­ників, задоволення їх духовних потреб, підвищення культурно­го рівня. Художній керівник клубу – заслужений працівник соціальної сфери України Ольга Колесник працює на заводі з 1986 року. Сьогодні тут діють вокаль­на студія, ансамбль «Мелодія любові», жіночий ансамбль «Гло­рія», чоловічий ансамбль, во­кальні квартети, тріо, дуети, ко­лективи малих танцювальних і малих театральних форм, до яких входять автори та виконав­ці гумористичних оповідань. Ак­тивні учасники колективів та гуртків – працівники 16 підрозді­лів підприємства.

Чимало учасників худож­ньої самодіяльності заводу в різні роки були лауреатами і дипломантами міжнародних, всесоюзних, республіканських, обласних, міських, районних фестивалів та оглядів самоді­яльної народної творчості.

На ВАТ «Турбоатом» є тра­диційні свята, зокрема День ма­шинобудівника; День наро­дження заводу; День Перемоги; День визволення міста від фа­шистських загарбників; Ново­річні вечори відпочинку; свят­кові концерти, присвячені Між­народному Жіночому дню, ма­сові гуляння «Масляна».

Спортивне життя

«Турбоатом» володіє одним з найкращих спортивних комп­лексів серед промислових під­приємств м. Харкова, де створе­ні всі умови для занять спор­том. Інструктори профкому ор­ганізовують різноманітні зма­гання підприємства та міста з футболу, волейболу, настільно­го тенісу, атлетизму, бадмінто­ну, шашок, шахів, армреслінгу, гирьового спорту тощо.

Фізорги у підрозділах підпри­ємства проводять активну робо­ту із залучення працівників до спортивних занять. Понад 300 людей систематично відвідують спортивно-оздоровчі секції СК «Турбініст». Проводяться тради­ційні змагання спартакіади се­ред цехів і відділів із 10 видів спорту. У День фізкультури і спорту та День машинобудівни­ка проводяться шахово-шашкові турніри, змагання з настільного тенісу, волейболу, міні-футболу. Колектив фізкультури СК «Тур­бініст» у змаганнях на рівні об­ласного комітету профспілки та Всеукраїнської спартакіади ФСТ України традиційно посі­дає призові місця.

Культурно-просвітницька діяльність

Профспілкова бібліотека об­слуговує понад 2 тис. читачів. Бібліотечний фонд нараховує 50 тис. примірників книжок різ­ної тематики, сюди надходить багато періодичних видань. Профком щорічно виділяє ко­шти для оновлення та поповне­ння фонду.

Профком підприємства пере­буває в постійному пошуку но­вого формату спілкування з ін­шими профспілковими органі­заціями. Так, 4 квітня 2013 року на базі ВАТ «Турбоатом» впер­ше відбувся виїзний семінар з вивчення, розширення й обміну досвідом молодіжних рад об’єднання профспілок Харків­ської області. У семінарі взяли участь голови 24 молодіжних рад. Гості відвідали складально-випробувальний цех і музей «Турбоатома». На семінарі об­говорювалися проблеми закрі­плення молодих кадрів на під­приємствах міста й області, а також напрацьований досвід у сфері молодіжної політики. У своєму вітальному слові голова профспілкового комітету ВАТ «Турбоатом» Ірина Єфремова зазначила, що питання саморе­алізації молоді, залучення мо­лодих людей до профспілково­го і громадського життя під­приємства є найбільш актуаль­ними на сьогодні.

03.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання