« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

75-та річниця від дня заснування звання «Герой Соціалістичної Праці»

75-та річниця від дня заснування звання «Герой Соціалістичної Праці»

У 1921 році ініціаторами встановлення звання «Герой Праці» були проф­спілки. Цього ж року 1 травня 309 пітерським робітникам було присвоє­но це звання. Через 6 років уряд країни законодавчо підтримав рух щодо присвоєння кращим працівникам звання Герой Праці.

27 липня 1927 року ЦВК та Раднарком Союзу РСР своєю постано­вою офіціально за­твердили звання «Ге­рой Праці», при цьому трудовий стаж нагороджуваного повинен бути не менше 35 років.

Уже 27 грудня 1938 року було ви­дано Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про встановлення вищого ступеня відзнаки – звання Герой Со­ціалістичної Праці». Нагороджено­му вручався орден Леніна та Грамо­та Президії Верховної Ради СРСР.

22 травня 1940 року Указом Пре­зидії Верховної Ради СРСР «Про додатковий знак відзначення для Героїв Соціалістичної Праці» вста­новлено особливу відзнаку – золо­ту медаль «Серп і молот». А з 3 бе­резня 1949 року на батьківщині дві­чі Героя Соціалістичної Праці встановлювався бронзовий бюст.


Пам’ять жива

У Хмельницькій області всі за­ходи, присвячені 75-річчю з дня за­снування почесного звання Героя Соціалістичної Праці, проводять­ся під гаслом «Війною обпалені – працею звеличені». Під час 12 мі­тингів з ушанування світлої пам’яті Героїв відкрито 21 меморі­альну дошку. В 89 населених пунк­тах, де народилися, проживали, працювали Герої Соціалістичної Праці, в шкільних і сільських му­зеях оформлені стенди.

За останні два роки в Луган­ській області відкриті Алеї трудо­вої слави в 18 містах та районах.

Підтримана ініціатива ради Одеської обласної організації ве­теранів, і на Театральній площі міста-героя Одеси поряд із стелою Героям Радянського Союзу відкри­та стіна-стела, на якій викарбувані прізвища 121 Героя Соціалістичної Праці Одещини. Працюють мемо­ріальні музеї Героїв, серед яких музей видатного вченого-офтальмолога В. П. Філатова.

В 11 районах Кіровоградської області створені галереї портретів Героїв Соціалістичної Праці, в ін­ших районах на будинках, де вони мешкали, встановлюються мемо­ріальні дошки.

У багатьох населених пунктах Чернівецької області колишні «Дошки пошани» перетворені на стенди «Кращі люди», де розміще­ні портрети Героїв Соціалістичної Праці та нагороджених орденами Леніна, Жовтневої Революції, Тру­дового Червоного Прапора, «Знак пошани» та ін.

Видано книги та брошури про Героїв Соціалістичної Праці та ви­датних людей праці в м. Києві, Одеській, Херсонській, Хмель­ницькій, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській областях, готуються до друку видання в Кі­ровоградській та Дніпропетров­ській областях.

 

110 років на захисті прав спілчан

5 листопада 2013 року НТУУ «Київський по­літехнічний інститут» відсвяткував визна­чну дату в своєму житті – 110 років від дня наро­дження профспілкової ор­ганізації.

У залі Вченої Ради на уро­чисте засідання профкому зібралися закордонні гості, викладачі, студенти, пра­цівники вишу.

110 років в історичному вимірі – досить короткий відрізок часу. Проте для первинної профспілкової організації КПІ це епоха становлення, розквіту й об’єднання навколо єди­ної мети – захист соціально-економічних інтересів своїх працівників і студен­тів. І на підтримання тра­дицій ось уже понад сто­ліття первинка обстоює права освітян флагмана політехнічної науки.

За словами голови профкому співробітників Віталія Молчанова, сьогодення невід’ємне від історії. Від­криваючи урочистості, він коротко окреслив основні віхи діяльності організації. Перспектив розвитку й мо­лодіжного запалу додав за­сіданню голова профкому студентів Андрій Гаврушке­вич, розповівши про захист прав студентської молоді.

Слова вітань цього дня лу­нали й від ректора НТУУ «КПІ» Михайла Згуров­ського, почесного голови Профспілки освітян Леоні­да Сачкова, голови Київ­ської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександра Яцуня, а та­кож колег, друзів, соціаль­них партнерів та ін.

 

Зустріч студентського профактиву

Віталій Копиш

Чернігівська обласна організація

Профспілки працівників освіти і науки України

Днями Чернігівська обласна організація Профспілки праців­ників освіти і науки України провела традицій­ний щорічний захід з наго­ди Міжнародного дня сту­дентів. Цього разу зустріч відбулася зовсім у новому форматі, запропонованому самими лідерами студент­ських профорганізацій.

На початку студентського свята до присутніх зверну­лася голова обласної профорганізації Тетяна Матвеє­ва. Вітаючи молодих проф­спілковців, вона висловила кілька теплих слів на адресу кожного студентського профкому вишів, а також розповіла про структуру та діяльність профспілки.

У свою чергу, студентські первинки представили власноруч створені презен­тації, відеоролики, вокаль­ні та гумористичні номери.

Насичену програму зустрічі продовжили тренінги осо­бистісного розвитку, які провели викладач кафедри соціальної та практичної психології Чернігівського національного педагогічно­го університету, тренер між­народних програм ЮНЕСКО Інна Чистенко та психолог, психотерапевт, тренер-викладач Українського ін­ституту «Позитивний крос культурної психотерапії і менеджменту» Катерина Долинська. Вцікавій ігровій формі студенти за допомо­гою тренерів-психологів по­працювали над проблем­ними питаннями організа­ції, комунікації всередині колективу, власними

 

Соціальний діалог

5 листопада було підписано спільне рішення щодо по­ліпшення ефективності соц­діалогу у Березнівському районі Рівненської області. Це дев’ятий район, у якому працювали представники ФПО на чолі із заступником голови Федерації Марією Рожко. Робоча група проаналізувала стан укладання та виконання колдоговорів організацій району різних форм власності. У ході ви­вчення ситуації членами групи проводилися консуль­тації з питань охорони пра­ці, механізму розробки та виконання колдоговору, оплати праці, заборгованос­ті із зарплати, зайнятості, задоволення духовних і культурних потреб тощо.

За результатами робочої по­їздки було підбито підсум­ки, визначено головні про­блеми та переваги району. На підставі отриманих да­них голова ФПО, голови ад­міністрації та районної ради, представник від об’єднання роботодавців прийняли спільне рішення.

Оцінюючи стан соціального діалогу в районі, голова ФПО Микола Шершун за­значив, що відсутність будь-якого формалізму – найкра­щий шлях до вирішення спірних питань у перегово­рах між владою, профспіл­ками та роботодавцями.

 

Тривоги і надії буровиків

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Нещодавно відбулася звітно-виборна профспілкова конфе­ренція Прикарпат­ського управління бурових робіт, учасники якої обгово­рили важливі проблеми трудового колективу одного з найбільших на Прикарпат­ті підприємств нафтогазово­го комплексу.

У доповіді голови профкому ПУБР Григорія Третяка, ви­ступах делегатів висловлю­валась глибока стурбова­ність діями правління ПАТ «Укрнафта», які призвели до різкого зменшення обся­гів буріння, а відповідно й видобутку нафти та газу. Із загрозою масового скоро­чення працівників наполе­гливо бореться профком управління за підтримки об­ласної та центральної ради галузевої профспілки. За звітний період профком не давав своєї згоди на скоро­чення жодного працівника.

Члени трудового колективу направили звернення до Прем’єр-міністра України М. Я. Азарова, в якому ви­магають кардинально змі­нити ситуацію, аби домог­тися виконання державних завдань із збільшення видо­бутку нафти і газу.

Делегати конференції наго­лошували, що протягом звітного періоду адміністра­ція та профком управління виявляли турботу про ство­рення належних умов робо­ти та виробничого побуту працівників. У кожній буро­вій бригаді працюють їдаль­ні, пересувні вагончики об­ладнані всім необхідним для відпочинку тих, хто пра­цює вахтовим методом, тощо. Також буровики одер­жували лікувальні путівки, а їхні діти мали можливість оздоровлюватись в літній період у стаціонарних за­кладах.

Делегати конференції пере­обрали на посаду голови профкому Григорія Третяка, виявивши довіру своєму профспілковому лідеру.

02.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання