« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Кращі – отже, перші

Кращі – отже, перші

Трудовий колектив Товариства з обмеженою відповідальністю «Ромен­ський завод продовольчих товарів» щороку нарощує випуск продукції, постійно бере участь у різноманітних виставках, ярмарках, акціях облас­ного й національного рівнів, має чимало нагород і дипломів, словом, до­кладає всіх зусиль, аби ТОВ безупинно процвітало. Активну участь у ро­боті підприємства бере профспілкова організація, яка входить до складу обкому профспілки працівників АПК. Очолює первинку талановитий ке­рівник – Михайло Рудь.

Анатолій КУЗЬМЕНКО

голова Сумської обласної профорганізації працівників агропромислового комплексу

Своє головне завдання профорганізація вбачає у пред­ставленні трудових й соціально-економічних інтер­есів спілчан, розв’язанні їхніх соціальних проблем. У своїй роботі профспілка керується нор­мами колективного договору, який незмінно укладає з адміністраці­єю, а двічі на рік підбиваються під­сумки виконання документа.

Профком обстоює права праців­ників не лише перед роботодавця­ми, а й в органах державної влади, місцевого самоврядування тощо. Здійснюється громадський контроль за виплатою заробітної плати, дотриманням законодавства про працю та охорону праці, створен­ням безпечних і нешкідливих умов праці, забезпеченням належних ви­робничих і санітарно-побутових умов. Відтак і зростає середньомі­сячна зарплата працівників: в 2012 році вона становила 2186 грн, а за вісім місяців 2013 року зросла до 2411 грн, або на 17,2%.

Профспілкова організація під­приємства неабияку увагу приді­ляє розвитку масової фізичної культури, спорту, організації оздо­ровлення спілчан та членів їхніх родин. Для цього з оздоровницями країни укладаються угоди щодо розвитку санаторно-курортного лі­кування, дитячого оздоровлення та відпочинку.

На професійні, державні, релігій­ні свята, ювілеї або у разі складних життєвих обставин працівникам на­дається матеріальна допомога.

Згідно з колективним догово­ром адміністрація перераховує профспілковій організації 1% фон­ду оплати праці на культурно-масову, оздоровчу та спортивну роботу. У 2012 році на ці види ді­яльності спрямовано 1,371 тис. 793 грн. Із них 626 тис. 802 грн станови­ла допомога на оздоровлення пра­цівників, поховання рідних, 342 тис. грн використано на культурно-масову роботу.

Велика увага приділяється від­починку працівників підприємства, оздоровленню їхніх дітей. Так, 2012 року 12 працівників заводу відпочи­ло за рахунок коштів соцстраху і стільки ж – за рахунок коштів під­приємства. Впродовж двох табірних змін у таборах «Вогник» (Ромни) та «Зірниця» (Суми) змістовно й актив­но влітку провели свій час 80 дітей працівників. Для цього було вико­ристано 142 тис. 960 грн.

Влітку 2013 року вже відпочило 87 дітей (витрачено 148 тис. 511 грн). Окрім роменської дитячої оздоровниці «Вогник», де оздоро­вилося 60 дітей, 27 дітей мали змо­гу поліпшити своє здоров’я у табо­рах «Сокіл» і «Сонячний» м. Суми. Десятеро працівників товариства оздоровились у санаторіях Трус­кавця, Закарпаття та Криму, на що використано 103,7 тис. грн.

Колектив хлібобулочного цеху традиційно виїздить на екскурсії, відвідує історичні пам’ятки, музеї, парки відпочинку. Захоплюючі й цікаві подорожі сприяють відпо­чинку, допомагають набратися сил, згуртовують колектив.

Уже чотири роки на заводі прод­товарів діє танцювальний колек­тив «Модерн». Його вихованці опа­новують сучасний, естрадний, народно-сценічний напрями хоре­ографії. Профорганізація та гене­ральний директор підприємства Олександр Саєнко допомогли при­дбати строї, всіляко сприяють в ор­ганізації поїздок на конкурси.

З весни 2013 року за підтримки профспілки діє громадська органі­зація «Федерація вільної боротьби Роменщини» на чолі з Сергієм Фе­диною, де займаються 50 дітей ві­ком від 6 років (до речі, його затвер­джено штатним працівником профкому). Юні спортсмени уже мають певні досягнення, призи, нагороди. Сергій Федина планує залучати до тренувань не лише дітей спілчан, а й самих працівників.

Трудовий колектив заводу бере активну участь у суспільному житті міста Ромни, Недригайлів­ського, Липоводолинського та ін­ших районів. На підприємстві практично не спостерігається плинності кадрів, працівники ці­нують свою роботу. Обласна орга­нізація профспілки АПК , її керів­ництво незмінно підтримують зв’язок із колективом і профспіл­ковою громадою заводу, неодмін­но допомагають у всіх питаннях.

Проте це не означає, що на заво­ді зовсім немає проблем. Звісно, що не всі питання вирішені. Без­проблемних підприємств не існує. Головне, що ТОВ «Роменський за­вод продовольчих товарів» та його структурні підрозділи незмінно вдосконалюють свою діяльність, чітко визначають поточні, а голо­вне – перспективні завдання.

 

На часі – охорона праці

Нещодавно члени президії ФПО завітали до Комунального закладу «Черкаська об­ласна лікарня», аби вивчити досвід робо­ти її первинної профспілкової організації з питань охорони праці. В робочій зустрічі з профактивом узяли участь заступник го­ловного лікаря обласної лікарні Володи­мир Удуденко та інженер з охорони праці Оксана Русакова.

Інна Манько

Голова первинки лікарні Наталія Козачок розпо­віла про громадський контроль за дотриман­ням адміністрацією закладу вимог чинного законодав­ства з питань охорони пра­ці, що здійснює комісія профкому, яку очолює Люд­мила Каплун.

Члени комісії тісно співпра­цюють із представниками служби охорони праці лікар­ні, вносять свої пропозиції щодо пунктів розділу «Охо­рона праці» колективного договору, разом із адміні­страцією визначають комп­лексні заходи для досягнен­ня встановлених нормативів і підвищення рівня охорони праці. Також проводяться пе­ревірки виконання затвер­джених заходів, контролю­ється питання відрахування роботодавцем коштів на охо­рону праці. Слід зазначити, що в лікарні щороку збільшу­ються витрати, спрямовані на заходи з охорони праці. Ми­нулого року вони становили 1,2% фонду оплати праці – це в шість разів більше, ніж пе­редбачено законом.

Комісія організовує і контролює роботу громадських ін­спекторів з охорони праці. Також перевіряється стан умов і безпеки праці, наяв­ність стендів з охорони пра­ці, стан санітарно-побутових умов, забезпечення праців­ників засобами колективно­го та індивідуального захис­ту, спецхарчуванням – моло­ком, соком, проведення обов’язкових медичних оглядів, інструктажів праців­ників тощо.

Постійно здійснюється гро­мадський контроль за своє­часним проведенням атес­тації робочих місць на від­повідність нормативно-правовим актам з охорони праці, дотриманням вимог законодавства про надання працівникам пільг і компен­сацій за роботу з важкими та шкідливими умовами праці, про охорону праці жі­нок, неповнолітніх, інвалі­дів, а у разі виявлення пору­шень комісія вносить про­позиції щодо їх усунення.

Щороку до Дня охорони праці спільно з інженерною службою лікарні комісія проводить огляд-конкурс стану охорони праці. Пере­можці нагороджуються по­чесними грамотами та цін­ними подарунками.

Належний рівень охорони праці у лікарні забезпечено завдяки активній співпраці профспілки з головним ліка­рем, адміністрацією та ін­женерною службою, у якій працюють професійні, від­повідальні, не байдужі до своєї справи люди.

Голова обласної галузевої профспілки Валентина Кочубей виступила з інфор­мацією про роботу обласної профспілки з питань охоро­ни праці, навчання проф­спілкового активу, огляду-конкурсу стану безпеки, умов праці та медичного забезпечення лікувально-профілактичних закладів області.

Голова ФПО Петро Шевчен­ко звернув увагу присутніх на нагальні питання рефор­мування галузі охорони здоров’я, соціальний захист працюючих, наголосив на необхідності активізації зу­силь профспілок під час про­ведення атестації робочих місць, контролю за виконан­ням колдоговорів на підпри­ємствах, в установах та орга­нізаціях області. Учасники зустрічі поділилися досвідом роботи з питань охорони праці своїх галузей.

27.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання