« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Захист соціально-економічних прав шахтарів – під надійний контроль профспілок

Захист соціально-економічних прав шахтарів – під надійний контроль профспілок

 IV з’їзд Проф­спілки праців­ників вугільної промисловості України, який тривав 10–11 вересня у Бу­динку профспі­лок, ухвалив актуальні й важливі рішен­ня щодо за­безпечення за­конних прав та інтересів пра­цівників галузі.

За інформацією Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, у роботі форуму взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості Укра­їни Едуард Ставицький, голова Фон­ду держмайна України Олександр Рябченко, заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Заслухавши та обговоривши допо­відь голови Укрвуглепрофспілки Віктора Турманова, форум гірняць­кого профспілкового активу визнав роботу ЦК профспілки за період з ве­ресня 2008 року по вересень 2013 року задовільною.

Обговоривши ситуацію у вугіль­ній промисловості, з’їзд затвердив низку вимог і пропозицій до Верхо­вної Ради України, Кабінету Міні­стрів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Фонду держмайна, власників вугільних підприємств щодо поліпшення еко­номічної ситуації в галузі, підви­щення соціально-економічного за­хисту трудових колективів.

Зокрема, з’їзд звернувся до парла­менту й уряду з пропозицією забез­печити бюджетне фінансування ву­гільної промисловості, що дасть змо­гу разом із переглядом цінової полі­тики на вугільну продукцію фінан­сово збалансувати роботу підпри­ємств галузі, сприятиме виконанню програм охорони праці та здоров’я, у тому числі щодо забезпечення засо­бами індивідуального захисту, реа­лізації в повному обсязі положень ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці».

На з’їзді Укрвуглепрофспілки за­значалося, що, ухвалюючи рішення на державному рівні щодо реструк­туризації підприємств галузі, по­трібно передбачати розроблення комплексу організаційно-фінансових заходів для запобігання непла­тоспроможності підприємств, ство­рення умов для розвитку територій і робочих місць, оптимально збалан­сованих умов для державного та при­

 ватного секторів економіки у вугіль­них регіонах.

Учасники з’їзду також наполяга­ли на першочерговому розгляді Вер­ховною Радою законопроектів щодо внесення змін до Гірничого закону України, які передбачають виділен­ня безкоштовного побутового пали­ва шахтобудівникам і рятувальни­кам; компенсацію оплати за газ, електроенергію та опалення особам, які мають право на пільгове побуто­ве паливо, але мешкають у будин­ках, обладнаних непічним опален­ням; надання згаданих пільг і ком­пенсацій пенсіонерам-шахтарям не тільки після, а й у процесі закриття (ліквідації) підприємства. Укрву­глепрофспілка також пропонує ухвалити зміни до держбюджету України на поточний рік у частині виділення додаткового фінансуван­ня на забезпечення працівників шахт засобами індивідуального за­хисту та внести зміни до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування», спрямовані на усунення диспропорцій у розмірах пенсій.

З’їзд також звернувся до Кабміну, Міненерговугілля, Фонду держмай­на, власників і роботодавців вугіль­них підприємств з низкою пропози­цій і вимог.

Від імені ФПУ та її Голови Юрія Кулика делегатів з’їзду привітав за­ступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець. Він зазначив, що профспілка вугільників – одна із найбільш по­тужних і ефективних професійних спілок, що входять до складу Феде­рації. Її лідери, вся профспілкова громада змогли вибудувати меха­нізм ефективної взаємодії з владою, керівниками підприємств і галузе­вим бізнесом. «І головне, змогли пе­реконати їх у необхідності істотних соціальних змін на користь трудо­вих колективів», – оцінив розвиток соціального діалогу в галузі Сергій Українець, зауваживши, що тради­ційно висока готовність шахтарів до колективних дій дисциплінує бізнес, що вкрай важливо для досягнення цілей профспілки.

Заступник Голови ФПУ також відзначив роботу профспілки ву­гільників та її лідера Віктора Тур­манова щодо створення і модерніза­ції законодавчої бази, спрямованої на зміцнення соцзахисту працівни­ків і ветеранів галузі, а також на розширення прав профспілки при реформуванні та реорганізації галу­зі. Крім того, Сергій Українець висо­ко оцінив досягнення Укрвугле­профспілки у сфері оплати та охоро­ни праці. «За звітний період заробіт­на плата у вугільній промисловості зросла вдвічі, – наголосив він. – Так, стартовий рівень був низький, про­те інша жодна галузева профспілка не може похвалитися досягненням подібних темпів зростання. Зараз вугільники – лідери за цим показни­ком. В інтересах шахтарів ведеться потужна колдоговірна робота, а та­кож укладено і постійно модернізу­ється Галузева угода».

Також було відзначено, що проф­спілка вугільників сформувала най­потужніші у Федерації правову й технічну інспекції для контролю за дотриманням соціально-економічних і трудових прав гірників. У звітному періоді профспілка отри­мала серйозні важелі впливу на сфе­ру промислової безпеки та охорони праці, розширивши права технічної інспекції праці.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ста­вицький у своєму виступі на форумі наголосив на тому, що за минулі піс­ля III з’їзду Укрвуглепрофспілки п’ять років налагоджено конструк­тивні відносини між галузевим мі­ністерством і лідерами профспілки. «Завдяки спільним зусиллям проф­спілкових комітетів і керівників під­приємств вдалося вийти на стабіль­не зростання обсягів видобування вугілля, – зазначив Едуард Ставиць­кий. – Тільки за останні три роки рі­вень видобутку в Україну збільшив­ся на 10,7 млн тонн, або 14%. У 2012 році українські шахтарі видобули 86 млн тонн вугілля, що на 4 млн тонн перевищує обсяг 2011 року та є най­вищим показником за останні десять років».

Галузевий міністр також зазна­чив, що уряд і Президент України фі­нансово підтримують вугільну про­мисловість, реалізацію галузевих програм, відтак бюджетне фінансу­вання з року в рік зростає.

Делегатів з’їзду також привітав голова Глобальної спілки IndusrtiALL Юркі Райна.


Віктор Турманов, голова Проф­спілки праців­никіввугіль­ної промис­ловості України:

«Перед нами вкрай складні завдання. Серед них, зокрема, зберегти галузь і робочі місця. І все це багато в чому залежить від нас з вами. Для профспілки вугільників було, є і буде голо­вним завданням – захистити людину праці»

22.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання