« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілковий квиток став путівкою в життя

Профспілковий квиток став путівкою в життя

 Нинішній рік для академі­ка Української і Російської академій сільськогоспо­дарських наук, доктора сільськогосподарських наук, заслуженого агро­нома України Валентина Сергійовича Цикова над­звичайно важливий – ви­повнюється 65 років його трудової діяльності в агро­промисловому комплексі.

Членом профспілки він став іще у 1946 році. Отже, пере­пусткою у довге і надзви­чайно цікаве життя, яке вважає єдиним і правиль­ним, став простий документ темно-зеленого кольору з безліччю на­клеєних марок – свідчень сплати профвнесків.

Профспілковий квиток Вален­тин Сергійович не випадково при­хопив із собою, поспішаючи на чер­говий День поля, який нещодавно відбувся у дослідному господарстві «Дніпро», що є базовим для Інсти­туту сільського господарства сте­пової зони НААН України. Саме сюди запросили шанованого вченого-аграрника, аби в урочистій атмосфері привітати з украй важ­ливою подією: він став лауреатом конкурсу, що його оголосила проф­спілка працівників АПК.

Пленарну частину Дня поля від­кривав директор Інституту сіль­ського господарства Анатолій Че­ренков. У своєму виступі він зазна­чив, що нинішнє заняття з началь­никами районних сільгоспуправ­лінь області проводиться напере­додні осінньої посівної кампанії. Тож всі отримали наукові реко­мендації, розроблені ученими ін­ституту, всі матимуть можливість оглянути полігон, ознайомитися з методами підготовки ґрунту.

З вітальним словом звернувся до присутніх голова профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін. Він також розповів, що на прове­денні конкурсу наполягали члени Молодіжної ради профспілки: вони виявили ініціативу знайти в Україні найактивніших у проф­спілковому житті людей. Спини­лися на Дніпропетровській облас­ті, де мешкає відомий далеко за її межами орденоносець, ветеран ВВВ Валентин Циков. Він трива­лий час перебуває у лавах проф­спілки, громадський активіст, до того ж продовжує трудову діяль­ність. Так, Валентин Сергійович на порозі свого 90-річчя ще вико­нує службові обов’язки! Тож Ігор Сопелкін привітав переможця кон­курсу, вручив йому квіти, диплом лауреата і грошову премію.

Задоволений і схвильований, Ва­лентин Циков висловив вдячність за увагу до нього, до його профспіл­кового стажу, який міг залишитися б і непоміченим. «Ось він, мій проф­спілковий квиток, у якому дата прийому – 1946 рік! Проніс його че­рез усе життя. І можу з певністю сказати: горджуся, що саме на Дні­пропетровщині знайшов своє по­кликання, зумів зробити свій вне­сок у справу розвитку сільського господарства, – сказав Валентин Сергійович. – Профспілка ніколи не була осторонь інтересів трудя­щих, сприяла трудовому суперни­цтву, заохочувала до нових звер­шень і перемог. Я завжди був на пе­редових позиціях профспілкового руху, опікувався вирішенням соці­альних питань, як-от забезпечення співробітників житлом, їх оздоров­лення. На березі Азовського моря було побудовано піонерський та­бір, реконструйовано пансіонат. Можна багато чого ще згадати, по­заяк зусилля не виявилися марни­ми, адже досягли відчутних резуль­татів. І з висоти сьогодення приєм­но оглянути пройдений шлях».

Ігор Сопелкін, зокрема, заува­жив, що конкурс мав на меті попу­ляризувати профспілковий рух. І її досягнуто. «Тепер я вирушаю на Черкащину, де визначено другого переможця: жінку, профспілковий квиток якої датовано 1943 роком. Їй 83 роки, вона перебуває на за­служеному відпочинку», – поді­лився голова профспілки.

Голова Дніпропетровської облпрофорганізації працівників АПК Галина Смирна зауважила, що приємно усвідомлювати, що наші земляки, наші члени профспілки заслуговують на таку шану й ви­знання. «Справді, академік Вален­тин Циков – це гордість не тільки Дніпропетровщини, а й усієї Укра­їни. Його розповідями та настано­вами захоплюються будь-які ауди­торії, з особливою цікавістю його слухає молодь. Адже він активна особистість, був свідком усіх важ­ливих подій життя профспілкової громади, – наголосила Галина Смирнова. – Ми пишаємося, що наша обласна профспілка у різних організаційних формах працює вже 93 роки, із яких 67 років нашої історії написано за участю члена профспілки Валентина Цикова та ще багатьох людей, чий життєвий шлях має бути взірцем для наступ­них поколінь. Адже рівень актив­ності профспілки визначається ак­тивною позицією кожного члена профспілки».

 З перших вуст:

Валентин ЦИКОВ, академік, доктор наук, заслужений агроном України:

Так, я продовжую працювати. Скажу відверто, що відчувати себе в строю, бути потрібним суспільству – дуже важливо. У далекому 1946 році я вступив до Інсти­туту сільського господарства, після його закінчення потрапив у глухе село на Ки­ївщині – три роки працював звичайним агрономом. Потім – Дніпропетровськ. Ви­кладав в обласній школі, а згодом поїхав у П’ятихатський район і там 13 років працював заступником директора агротехнічної бази Всесоюзного інституту кукурудзи. Захистив кандидатську дисертацію і повернувся до обласного центру. Обіймав посади завідуючого відділом науково-технічної інформації, заступника директора і 15 років – директора Всесоюзного науково-дослідного інституту ку­курудзи. Доктор наук. Після реформи АПК довелося одночасно працювати дирек­тором інституту і генеральним директором науково-виробничого об’єднання «Дніпро». До його складу входило 15 дослідних станцій у багатьох областях Укра­їни. Маю шість орденів, серед них – орден Леніна за розроблення механізованих технологій для отримання високих урожаїв у Дніпропетровській області. Удо­стоєний 15 звань. Маю почесну відзнаку губернатора «За розвиток регіону». Дуже задоволений сьогоднішньою подією, наче додалося мені сил і натхнення.

 

 

 Кращий досвідоздоровлення дітей

 Днями Миколаївська облпрофрада на базі позаміського дитячого закладу оздо­ровлення та відпочинку «Алый парус» ДП «Науково-виробничий комплекс газотур­бобудування «Зоря» – «Машпроект» про­вела виїзне засідання президії облпроф­ради. Обговорювалися практика й досвід профкому та адміністрації підприємства щодо оздоровлення дітей і підлітків.

 Як повідомив Інформаційно-аналітичний відділ Миколаївської облпрофради, у роботі президії взяли участь заступ­ник голови облдержадміністрації, член президії облпроф­ради В’ячеслав Рукоманов і начальник відділення НСПП у Миколаївській області Оксана Євченко, підприєм­ство представляли заступник голови профкому ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект» Ан­дрій Кіцкало, заступник на­чальника управління з соцпи­тань Тетяна Філонок та ін.

У ході зустрічі директор дитя­чого закладу Ірина Пшик ознайомила учасників прези­дії облпрофради з умовами проживання та відпочинку дітей. Зокрема, гості відвіда­ли спальні та медичний кор­пус, ігрові та тематичні зони, творчий центр, спортивні майданчики, їдальню тощо.

Відкрив засідання президії голова облпрофради Юрій Толмачов, який зазначив, що профорганізація підпри­ємства – одна з організацій­но сильних первинок, яка налічує у своїх лавах 12,5 тис. осіб, а дитячі оздоровчі заклади «Алый парус» і «Зоря» вважаються кращи­ми в області. Профком та адміністрація підприємства докладають усіх зусиль для організаційного та фінансо­вого забезпечення оздоров­лення дітей і підлітків пра­цівників підприємства.

Заступник голови профкому ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект» Андрій Кіцкало по­інформував, що зобов’язання щодо оздоровлення пра­цюючих та їхніх дітей внесе­но до колдоговору, який та­кож передбачає виділення коштів на поліпшення мате­ріальної бази оздоровниць та оздоровлення працюю­чих та їхніх дітей.

Для покращення якості оздоровчих послуг упро­довж літа комісія профкому незмінно проводить рейди-перевірки умов відпочинку дітей, їхньої безпеки, пере­віряє якість харчування, ме­дичного обслуговування, організацію дозвілля тощо. Виявлені комісією недоліки своєчасно усуваються.

Цього року в позаміських дитячих закладах оздоров­лення та відпочинку «Алый парус» та «Зоря» безко­штовно, за рахунок профко­му, оздоровлено 920 дітей, батьки яких працюють на підприємстві та є членами профспілкової громади. На базах відпочинку також оздоровлено 4799 праців­ників та членів їхніх родин.

Під час президії вручено По­чесні грамоти облпрофради представникам підприєм­ства та ухвалено постанову, у якій схвалено досвід спіль­ної роботи профкому та ад­міністрації ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект».

На засіданні президії на­чальник відділення НСПП у Миколаївській області Окса­на Євченко вручила голові облпрофорганізації праців­ників текстильної та легкої промисловості Тамарі Шульгіній Свідоцтво про ви­знання облпрофорганізації такою, що відповідає крите­ріям репрезентативності.

Також голова облпрофради вручив голові обласної профорганізації працівників державних установ Тамілі Бугаєнко почесну нагороду – нагрудний знак ФПУ «Профспілкова відзнака».

 

08.09.2013


Валентина Литвиненко

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання