« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Дав слово – тримай

Дав слово – тримай

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Нарешті після май­же півторарічних пе­ремовин із профспіл­кою правління ПАТ «Укрнафта» визна­ло норму Галузевої угоди щодо темпів зростання середньої зарплати та погоди­лося внести зміни у колективний договір, підписаний іще 2007 року.

 Отож, починаючи із 1 травня 2013 року укрнафтівці можуть сподіва­тися, що до кінця 2013 рок їхня середня заро­бітна плата зросте міні­мум на 16%.

Принаймні так звучать зобов’язання правління у сфері оплати праці, викла­дені у п. 2.2.7: «Забезпечити підвищення рівня серед­ньої заробітної плати не менш як на 25% щорічно, виходячи із фінансових можливостей підприєм­ства, але не нижче рівня, встановленого Генераль­ною угодою (у 2013 році це 16%). Після закінчення її терміну забезпечувати під­вищення рівня середньої зарплати не менш як на 16% щороку до прийняття нової Генеральної угоди».

Слід наголосити, що по­яві цієї довгоочікуваної норми в колдоговорі това­риства передували неодно­разові письмові нагадуван­ня та вимоги керівництва Міністерства палива та енергетики України щодо необхідності приведення колдоговорів у повну від­повідність із Галузевою угодою, різка критика Цен­тральної ради Укрнафто­газпрофспілки, принципо­ва позиція об’єднаного профкому працівників ПАТ «Укрнафта».

Внесення змін до колдо­говорів посилює можли­вості профорганізацій то­вариства домагатися під­вищення зарплати. Адже тепер у разі недотримання правлінням зобов’язань щодо зростання зарплати на 16% профком має право звертатися до суду або ого­лосити колективний трудо­вий спір. Досі законність таких кроків була спірною і тому, незважаючи на нео­дноразові профспілкові іні­ціативи у зв’язку з відста­ванням зростання серед­ньої зарплати у 2011–2012 роках від галузевого нор­мативу, питання зависало у повітрі, а правління ПАТ «Укрнафта» уникало відпо­відальності. До речі, поки невідомо, як і чи буде вза­галі виконано це зобов’язання цьогоріч.

Профспілковці сподіва­ються, що правління усві­домлено пішло назустріч їхнім вимогам і виконає взяті на себе зобов’язання. Втім, ложку дьогтю у цю солодку бочку мрій додає той факт, що керівництво ПАТ «Укрнафта» нині не виконує норм Галузевої угоди. Йдеться про два обов’язкових для виконан­ня пункти. Перший – щодо премій до Дня працівників нафтової, газової та нафто­переробної промисловості, яку досі виплачують в «урізаному» розмірі – 500–1000 грн замість окладу (місячного тарифу). Дру­гий стосується надбавки «за вислугу років» (до 40% розміру окладу), яку не ви­плачують узагалі.

Приведення колдогово­ру у відповідність з цими вимогами Галузевої угоди, яка за ЗУ «Про колективні договори і угоди» мала б бути «малою конституці­єю» для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії підписантів угоди, було б логічним завершенням відроджуваного конструк­тиву в діалозі з профспіл­кою та ознакою усвідом­лення власниками ПАТ «Укрнафта» соціальної від­повідальності бізнесу. Проте цього не сталося.

Сподіваємося, що від­мову правління довести розмір премій, які випла­чують працівникам до про­фесійного свята, до вста­новленого Галузевою уго­дою та відродити доплати ветеранам-нафтовикам за сумлінну працю буде пере­глянуто. Можливо, проф­спілці треба долучити до цього процесу самих пра­цівників і за допомогою їх­ніх підписів-вимог поста­вити питання руба? Тим більше, що українські за­кони дають можливість це зробити.

 

Відпочинок, туризм, оздоровлення

Валерій Марценюк

Хмельницька обл.

Іван Заграй – знана на Поділлі людина. Понад 30 років він очолює правління ПрАТ «Хмельницьктурист». Іван Михайлович – член пре­зидії Федерації профспілок області, заслужений праців­ник соціальної сфери Украї­ни. Завдячуючи його зусил­лям, у регіоні відмінно орга­нізовані відпочинок, туризм й оздоровлення спілчан і членів їхніх родин.

«Востанні роки вирішення цих важливих і вкрай необ­хідних для мешканців регіо­ну та їхніх гостей питань ми поклали на дочірнє підпри­ємство «Туристсько-екскурсійний центр», яке очолює ветеран галузі Віктор Пав­люк», – розповідає Іван Заграй.

Улітку члени профспілок та їхні родини мають змогу відпочити у пансіонаті «Юві­лейний», що в Залізному Порту на Херсонщині, а та­кож у Криму. Вже оздоров­лено 236 дітей.

Заслуговує на увагу плідна робота у цьому напрямі з галузевими обласними профспілковими організа­ціями, серед яких УДППЗ «Укрпошта», працівників освіти і науки, охорони здоров’я, членські проф­спілкові організації Хмель­ницької дирекції «Райф­файзен банк Аваль», облас­не відділення Фонду соці­ального страхування з тим­часової втрати працездат­ності.

Гостинно відчиняють двері перед туристами та екскур­сійними групами сезонний пансіонат Кам’янця-Подільського та орендована база «Заграва», що в селі Мар­тинківці Городоцького райо­ну. Хмельничани радо віта­ли туристські групи Київської обласної організації проф­спілки працівників лісового господарства та Запорізької обласної організації проф­спілки працівників освіти і науки. На заміських марш­рутах побували 335 туристів, які відвідали такі історичні та культурні центри України, як Львів, Почаїв, Умань, Ві­нниця, Чернівці.

 

 

 Микола Буряків: «Ми завжди повинні шанувати людину праці»

Олексій ПЕТРУНЯ

Про те, як Організація ветеранів України готується до святкування 75-річчя засну­вання звання Героя Соціалістичної Праці, Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветеранів праці, про її спільні дії з Федерацією профспілок України в цьому напрямі ми попросили розповісти пер­шого заступника голови Організації вете­ранів України Миколу Бурякова.

– Насамперед хочу сказати, що Організація ветеранів України постійно відчуває увагу й турботу з боку ФПУ, з багатьох питань ми працюємо у тісній взаємодії. Ми хочемо спільно підготувати й провести заходи, присвячені 75-річчю заснування найвищого звання трудової відзнаки – Героя Соціалістичної Праці, а та­кож Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветеранів.

– Коли було засновано це звання?

– Відомо, що 27 грудня 1938 року указом Президії Верховної Ради СРСРбула встановлена відзнака Герой Соціалістичної Праці. Загалом цього високого звання були удостоєні понад 21 тисяча громадян, із них понад три тисячі – громадяни України. Надаючи великого значення вшануванню людини праці, ми виступили з ініціативою широко відзначити 75-річчя цієї дати.

– Аяк нині держава ставиться до героїв праці?

– На жаль, останнім часом увага й турбота про них значно зменшилися. Ми неодноразово розглядали їхні звернення з проханням про поліпшення медич­ного та санаторно-курортного обслуговування, вирі­шення житлових проблем.

– Як виникла ідея широко відзначити 75-річчя знаменної дати?

– Враховуючи велике виховне значення цього зван­ня, необхідність приділити увагу й вшанувати ветера­нів праці, наприкінці минулого року наша Рада за­пропонувала на засіданні Президії розглянути питан­ня про підготовку та проведення зустрічі, присвяче­ної цій даті. Голова Організації ветеранів України, на­родний депутат Петро Цибенко разом із двічі Героєм Соціалістичної Праці, президентом Національної ака­демії наук України академіком Борисом Патоном звернулися до Президента України з пропозицією оголосити 2013 Роком людей праці. На жаль, було прийнято рішення відзначати Рік праці тільки на регі­ональному рівні.

– Аякі ваші плани?

Плануємо провести зустріч ветеранів праці у грудні цього року. Для того, аби якнайкраще підготуватися до цієї події, Петро Цибенко та Голова ФПУЮрій Ку­лик домовилися об’єднати зусилля наших організа­цій. Ми неабияк раді, що перша із запланованих зу­стрічей – із заступниками Голови та працівниками апарату ФПУпройшла дуже плідно. Ми обговорили конкретні пропозиції, наприклад стосовно підготовки відеоролика про людей праці, їхній вклад у перемогу у Великій Вітчизняній війні, післявоєнне відновлення народного господарства. Плануємо також спільно з органами соціального захисту та Пенсійного фонду уточнити список Героїв Соціалістичної Праці.

 

 

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання