« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Розвиток медицини заради життя

Розвиток медицини заради життя

 Щодня дізнаємо­ся про передчасну смерть наших спів­вітчизників, рідних, близьких, знайомих... З кожним днем збіль­шується кількість по­мерлих, на жаль, у молодому віці. Жит­тя обриваються неочікувано й раптово. Виникає запитання: що призводить до цього?

 Валерій Марценюк

Хмельницька обл.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку 12–13 міль­йонів людей захво­рюють на рак, а 8–9 мільйонів осіб – помирають від цієї не­дуги. Нині кожен 50-й украї­нець живе з діагнозом «онко­логічне захворювання», а ко­жен третій-четвертий чоло­вік і кожна п’ята-шоста жінка ризикують захворіти.

Ще одна сумна статисти­ка: близько 30% населення планети потерпає від гіпер­тензії – підвищеного артері­ального тиску. І їхня кіль­кість щороку зростає. За ін­формацією Міністерства охо­рони здоров’я України, кожен другий наш співвітчизник має проблеми з тиском.

Швидкими темпами про­гресує захворюваність і на цукровий діабет серед дорос­лих і дітей, туберкульоз тощо. Цей перелік можна про­довжувати. Надмірні психо­логічні навантаження, стре­си негативно позначаються на нашому здоров’ї, спричи­няють чимало хвороб, зокре­ма онкологічних.

«Ми, лікарі, рекомендує­мо: коли відчули біль в якійсь ділянці тіла, негайно звер­тайтеся до нас. А якщо цього не зробите, то це може кошту­вати вам життя», – пояснює заслужений лікар України, заступник головного лікаря з медичної роботи обласного онкодиспансеру Микола Табола.

Керівництво держави вжи­ває заходів для поліпшення медичного обслуговування українців. Останнім часом зроблено чимало кроків упе­ред. Медична галузь рефор­мується. Упроваджується нове лікувальне обладнання, техніка, кращі форми надан­ня медичних послуг.

Велику увагу вирішенню цього питання приділяє Хмельницька облдержадмі­ністрація й особисто її голо­ва Василь Ядуха. Багато зро­блено для створення амбула­торій сімейної медицини, надто в сільській місцевості. На моїй малій батьківщині – в селі Грузевиця, що непода­лік обласного центру, декіль­ка років тому створено таку амбулаторію. Що скажеш – дуже добре, що вона діє. Лі­кар Тетяна Щепінська ро­бить усе, аби надати кваліфі­ковану медичну допомогу дорослим і малим сельча­нам. Допомагає їй медсестра. Хворі мають змогу прийня­ти процедури. Для оператив­ного надання медичних по­слуг амбулаторія має авто­мобіль.

Таких гарних прикладів можна наводити чимало. У прогресивності таких змін не сумнівається головний лікар Хмельницького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Коцюба.

«Ми робимо все, – розпові­дає Леонід Григорович, – аби наближати медичну допомо­гу до селян, дбаємо про її ефективність».

Його підтримує і голова Хмельницького райкому профспілки працівників охо­рони здоров’я лікар Лідія Кошельник.

Проте в багатьох населе­них пунктах України через брак фінансових ресурсів за­кривають ФАПи, дільничні лікарні, зменшують кіль­кість ліжок у районних лі­карнях. Хоча, до слова, Верхо­вна Рада України підтримала у першому читанні законо­проект про мораторій на лік­відацію та реорганізацію ме­дичних закладів.

На початку нинішнього року набув чинності ЗУ «Про екстрену медичну допомогу». Прем’єр-міністр Микола Аза­ров вважає, що масштаб про­блеми у сфері екстреної ме­дицини дуже великий: у дер­жаві зараз більшість автомо­білів швидкої допомоги без будь-якого спеціалізованого обладнання експлуатуються понад 20 років. Тож як ними доїхати від райцентру до села за 50 кілометрів?

Реалізація ЗУ «Про екстре­ну медичну допомогу» зале­жить від вирішення важли­вих питань: виділення примі­щень під диспетчерські цен­три, створення сучасної сис­теми маршрутизації дзвінків, закупівлі обладнання для диспетчерів тощо.

«Слід виправляти ситуа­цію з виплатою заробітної плати працівникам системи екстреної медичної допомо­ги, – каже голова Хмельниць­кої міської організації проф­спілки працівників охорони здоров’я, заступник головно­го лікаря поліклініки № 3 Тетяна Кудла. – Ми занепоко­єні тим, що медики не захи­щені від психічно хворих гро­мадян, які подекуди напада­ють на них, погрожують. Що­року все більше чуємо про такі випадки».

Медична реформа – це до­бре. Тож сподіваємося, що наші керманичі про це по­дбають.

 

 

 Вирішення житлового питання – в пріоритеті

Ніна Караван

заступник Голови ОПХО

23 липня затвер­джено Угоду про співпрацю між Об’єднанням профспілок Харківської об­ласті (ОПХО) та Харківським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Дер­жавний Фонд сприяння мо­лодіжному житловому будівництву».

Угода передбачає посилен­ня співпраці, спрямованої на реалізацію державної житлової політики, захист житлових прав членів проф­спілок, особливо молоді. Основна увага приділяється співпраці профспілок і Фон­ду з роботодавцями щодо розроблення й створення умов і механізм для вирі­шення житлових питань за­вдяки системі колективних договорів. Уже діє практика надання працівникам позик для вирішення різних пи­тань. Тепер підприємство може надавати позики на перший внесок за житлови­ми програмами або на по­гашення відсотків у банках. Це сприятиме закріпленню спеціалістів на підприєм­ствах і в організаціях, збере­женню кадрів і вирішенню житлового питання.

Крім молодіжних програм, Фонд нині реалізує дві дер­жавні програми, у яких мо­жуть брати участь не тільки молоді люди. Це програма «Доступне житло 30х70», яка передбачає 30-відсоткове погашення державою вартості житла та програма здешевлення іпотечних кре­дитів на будівництво житла – «Соціальна ініціатива Пре­зидента України». Донести зміст цих програм до спо­живача беруть на себе профспілки.

Уприсутності членів викон­кому ОПХОУгоду підписали голова Об’єднання профспі­лок Харківської області Сергій Тесленко та директор Харківського регіонального управління ДСФУ«Держав­ний фонд сприяння моло­діжному житловому будів­ництву» Наталія Алферова.

 


Хіміки шукають підтримки

 Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Підприємства хімічної та нафтохімічної про­мисловості донедав­на посідали одне з провідних місць в економіці області. Натомість нині на Прикарпатті не виробляють калійні добрива, магній, не виплавляють сірки. Поки ще діє ТОВ «Карпатнафтохім», ще не повністю зруйнова­ний виробничий потенціал Надвірнянського нафтопе­реробного заводу. Але ці підприємства не працюють тривалий час.

Представники галузевої профспілки неодноразово зустрічалися з роботодавця­ми, аби обговорити спільні заходи для вирішення акту­альних проблем. З ініціати­ви всеукраїнських галузевих профспілок, у тому числі на­шої, відбулася зустріч з Прем’єр-міністром Мико­лою Азаровим, під час якої обговорювалися проблеми збереження й розвитку ви­робництва, створення спри­ятливих податкових і кре­дитних умов, забезпечення відшкодування ПДВ тощо.

На численні звернення на­дійшла відповідь з Адміні­страції Президента, в якій повідомляється, що уряд вживає заходів для створен­ня економії для модерніза­ції нафтопереробних потуж­ностей і зростання обсягу продуктів нафтопереробки. В першому півріччі 2013-го заплановано узгодити пла­ни реконструкції виробни­чих потужностей нафтопе­реробних заводів з їх влас­никами. Питання функціо­нування ринку нафтопро­дуктів як складової енерге­тичної безпеки держави розглядатиметься під час підготовки міністерств до засідання Ради національ­ної безпеки і оборони Укра­їни, запланованого на друге півріччя 2013 року.

Профспілки сподіваються, що їх почують, визначені урядом заходи виконуватимуться і підприємства, як і робочі міс­ця, будуть збережені.

08.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання