« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Виробничому травматизму – надійний заслін

Виробничому травматизму – надійний заслін

 Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Створення здорових і безпечних умов пра­ці особливо важливі в будівельній галузі, де праця робітни­ка чи не найбільше пов’язана з ризиком для життя і здоров’я.

На підприємствах будівництва та промислових буд­матеріалів, пра­цівники яких є членами профспілки, ми­нулого року на виробни­цтві сталося сім нещасних випадків, а за п’ять міся­ців 2013 року – два випад­ки, з них один зі смертель­ним наслідком. Як прави­ло, це сталося в результаті порушення трудової дис­ципліни та невиконання вимог з охорони праці. Це стосується таких підпри­ємств, як ТзОВ «Галбудін­вест», ПАТ «Івано-Франківськцемент», ВАТ «Залі­зобетон» (м. Івано-Франківськ).

Контроль за недопу­щенням травматизму на виробництві покладено як на службових осіб, так і на профспілкові організації. Зразково ця робота нала­годжена в колективі ТзОВ «Будівельно-монтажна фірма «Івано-Франківськбуд». Ось уже п’ять років тут не сталося жодного не­щасного випадку. В цьому і заслуга комісії, громад­ських інструкторів з охо­рони праці, які працюють при профкомі.

Система управління охороною праці непогано зарекомендувала себе на ЗАТ «Снятинський завод будівельних матеріалів», ЗАТ «Коломийське заводо­управління будматеріа­лів», ЗАТ «Болехівський завод будівельних матері­алів», ЗАТ «Івано-Франківський завод будівель­них матеріалів».

Важливо, що в колек­тивних договорах, які укладені на цих підприєм­ствах, передбачено ство­рення здорових і безпеч­них умов праці, забезпе­чення працівників спецо­дягом, спецвзуттям, засо­бами індивідуального за­хисту.

Водночас для забезпе­чення умов здорової праці слід вирішити чимало проблем. Працівники бу­дівельних спеціальностей мають неодмінно пройти належне навчання. Адже трапляються випадки, коли вантажними підйом­ними кранами керують робітники, які не мають посвідчення на право об­слуговувати такі механіз­ми. Це є грубим порушен­ням техніки безпеки, що може мати сумні на­слідки.

Якщо раптом на вироб­ництві трапився нещас­ний випадок, то профспіл­кові комітети мають про­явити належну принципо­вість. Безперечно, голова або уповноважений член профкому повинні входи­ти до складу комісії з роз­слідування нещасного ви­падку. Важливо не допус­тити обмеження прав по­терпілого, домогтися ви­плати йому або членам його сім’ї належного від­шкодування. Нерідко справа доходить до суду. В такому разі профком має докласти всіх зусиль, аби захистити постраждалого внаслідок нещасного ви­падку.

Одна з актуальних про­блем, яка вийшла з-під контролю профспілок, – це оформлення працівни­ків на роботу. Часто з ними укладають цивільно-правову угоду на виконання робіт замість трудового договору. В та­кому разі роботодавець має змогу уникати прямої відповідальності на ство­рення безпечних умов праці, не оплачувати страхові внески. Страж­дає при цьому працівник, бо у разі травмування чи смерті на виробництві по­терпілий або його сім’я втрачають право на отри­мання відповідної матері­альної допомоги. Відтак треба оптимізувати робо­ту первинок у цьому пи­танні, не допускати пору­шень чинного законодав­ства щодо створення на­лежних умов праці, жор­стко контролювати дотри­мання законодавства, аби запобігти травматизму на виробництві.

 

 

 Хто захистить держслужбовців?

  Валерій Марценюк

Через засоби масової інформації, зокрема газету «Профспілкові вісті», дізнаємося про те, що Кабмін ухвалив по­станову «Про затвердження Порядку та умов визначен­ня заробітної плати для об­числення пенсії державного службовця». На превеликий жаль, уряд змінив підходи до вибору періодів роботи, заробіток за які включається у розрахунок для призна­чення пенсії. Це призведе до обмеження конституцій­них прав державних служ­бовців.

Дуже добре, що це питання взяли на контроль Федера­ція професійних спілок України та ЦК профспілки працівників державних установ України. Вони по­стійно вивчають ситуацію з приводу цієї постанови й висловили занепокоєння про можливе відтерміну­вання набуття чинності за­коном.

Осторонь питання підви­щення зарплати держслуж­бовцям і службовцям місце­вого самоврядування не за­лишилися профспілки Хмельниччини, які стоять на захисті своїх спілчан. Адже окремі чиновники отриму­ють зарплату на рівні міні­мальної.

Відтак облпрофорганізація державних установ зверну­лася з цього приводу до Кабміну, народних депута­тів від регіону з проханням допомогти ухвалити закон, який дасть можливість держслужбовцям отримува­ти зарплату, яку вони заслу­говують за виконану роботу.

«Ми свою позицію з цього приводу висловили, під­твердили її конкретними фактами, – коментує голова Хмельницької обласної ор­ганізації профспілки праців­ників держустанов Надія Лисик. – І надалі стоятиме­мо на захисті інтересів своїх спілчан. Сподіваюсь, що до нас дослухаються».

Позицію профспілкової гро­мади підтримує і член пре­зидії обкому профспілки працівників держустанов, начальник управління дер­жавної служби Головного управління державної служ­би України у Хмельницькій області Григорій Гоцький.

 

 

 Співпраця з центром зайнятості

Як повідомив відділ оргроботи та загальних пи­тань Чернівецької облпрофради, нещодавно відбулася зустріч керівників членських організа­цій із заступником Чернівецького обласного центру зайнятості Ольгою Шевчук.

У ході зустрічі йшлося про зайнятість населення, обго­ворювалася ситуація на ринку праці в області та що очікувати від прийняття нового Закону України «Про зайнятість населення». Ольга Шевчук акцентувала увагу на таких змінах до Закону: про статус безробіт­ного та виплата матеріального забезпечення; громад­ські роботи та інші види тимчасової діяльності; нові стимули для роботодавців; перше робоче місце для молодого спеціаліста тощо.

Особливу зацікавленість у присутніх викликало питан­ня щодо отримання одноразового ваучера, який дає право підвищити свою кваліфікацію або отримати нову професію.

Президія облпрофради підготувала і надіслала до Верховної Ради, Кабміну пропозиції щодо внесення змін до ЗУ «Про зайнятість населення» в частині зба­лансування норм закону про зайнятість та закону про професійний розвиток працівників, розроблення дер­жавної програми пропаганди суспільно-корисної пра­ці, зокрема робітничих професій, визначення механіз­му проходження стажування молодих спеціалістів, за­безпечення держпідтримкою працівників освіти, ме­дицини, культури, які працюють у сільській місцевості, створивши їм відповідні умови шляхом надання од­норазової адресної допомоги в 15-кратному розмірі мінімальної зарплати та забезпечивши житлом на пе­ріод виконання трудових обов’язків, або надання без­відсоткових кредитів на будівництво чи придбання житла тощо.

Усі охочі мали змогу поставити запитання та отримати на них кваліфіковану відповідь.


Бджільництво Яготинщини: історія та сучасність

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, завдяки історичним дослідженням місце­вого краєзнавця Петра Гаркуші та численним пу­блікаціям у журналі «Пасіка», газетах «Проф­спілкові вісті», «Агропрофі» та інших засобах масової інформації широкий пасічницький загал дізнався, що саме в садибі Віктора Закревського (с. Лемешівка Яго­тинського району Київської області) у 1827 році Петро Прокопович уперше випробував винайдений ним рамковий вулик.

Нині унікальна пам’ятка історичної спадщини перебу­ває в аварійному стані та потребує відбудови й рестав­рації. Відродити славну сторінку історії рідного краю вирішило Яготинське товариство бджолярів-любителів та релігійна громада преподобних Зосима і Саватія Соловецьких – покровителів бджільництва (м. Київ).

До святої справи долучилась Асоціація «Українська асоціація виробників та переробників сої».

Розпочався процес відродження історико-господарського комплексу з відновлення пасіки за участі ПАТ «Бджолоагросервіс» та передачі плідних племінних маток української степової породи. Наступ­ним кроком стане формування юридичної особи – Школи бджільництва імені Петра Прокоповича з правом ведення господарської діяльності та проведен­ня до дня Святої Покрови – 14 жовтня ц. р. «медо-вого футбольного турніру». Як перехідний кубок команда-переможець отримає вулик, з якого протя-гом року смакуватиме медом та іншими продуктами бджільництва.

Сподіваємося, що українські пасічники власною по­сильною участю підтримають ініціативу яготинських побратимів.

04.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання