« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілка проти «оптимізації»

Профспілка проти «оптимізації»

 Віктор КОВРИГА

завідувач прес-центру Дніпропетровського облпрофоб’єднання

Із певних об’єктивних та суб’єктивних причин нині склалася непро­ста ситуація на під­приємствах гірничо-металургійного комплексу. Галузева профспілка, зокрема, вже давно б’є три­вогу з приводу того, що власники під­приємств не вклада­ють кошти в модер­нізацію виробництва і поліпшення умов праці. Зростає й екс­портна залежність вітчизняного ГМК (за кордон надходить до 80% виробленої продукції), натомість внутрішній ринок ме­талопродукції в кра­їні не розвивається. Ледве не в найгіршо­му становищі пере­бувають трубні під­приємства. І це при тому, що біля 70% наших трубопроводів уже давно зношені та підлягають заміні.

Так, ніяк не вибереть­ся з тривалої кризо­вої смуги ПАТ «Дні­пропетровський трубний завод», який за можливості щоріч­ного випуску 700 тис. т про­дукції торік «потягнув» лише 78,7 тис. т, що не могло не позначитися на фінансовому становищі цього підприємства, зарплаті трудящих, яка сьо­годні є однією з найнижчих у трубній підгалузі.

Для «покращення» ситу­ації керівництво передба­чило низку заходів, зокре­ма «оптимізацію» чисель­ності працівників (і це при тому, що вона й так змен­шилася 2012 року на 6,8%). Простіше кажучи, йдеться про значне скорочення пра­цівників (існує ще один, ра­дикальніший, варіант – по­вна зупинка і консервація заводу). Станом на 26 черв­ня вже передбачено звіль­нення 1454 працівників (57% штатного складу).

Підготовка до цієї не­приємної процедури вже почалася, але чомусь без узгодження з профкомом, що суперечить чинній га­лузевій угоді. Профком, щоправда, отримав від ад­міністрації кілька повідо­млень про майбутнє скоро­чення, але складені вони з явними порушеннями за­конодавства.

Звісно, Дніпропетров­ський обком Профспілки металургів і гірників Укра­їни не міг не відреагувати на такі дії керівництва під­приємства. Ситуацію в ПАТ «Дніпропетровський трубний завод» нещодавно було розглянуто на засі­данні президії обкому за участю керівництва заво­ду, представника облдержадміністрації, першого за­ступника голови ЦК Проф­спілки металургів і гірни­ків України Сергія Коми­шева, голови облпрофоб’єднання Віталія Дубіля. (А ще раніше – на профко­мі заводу і проведеній за ініціативою обкому нара-ді в об’єднанні «Укртруб­пром»). Голова обкому профспілки Василь Шев­ченко, який є також депу­татом обласної ради, до­мігся розгляду цього пи­тання на засіданні комісії з базових галузей економі­ки, соціальної політики і праці.

Зазначалося, що чимала провина за нинішні нега­тивні результати роботи заводу лежить на його ке­рівництві, яке не вживає належних заходів з техніч­ного переозброєння, поліп­шення якості продукції та розширення ринків її збу­ту. Не враховуються також соціальні аспекти, що ство­рює напруження в трудово­му колективі, призводить до втрати кваліфікованих кадрів. Усе це вимагає від профспілки негайного реа­гування.

У прийнятій президією постанові передбачено за­ходи для недопущення ма­сового скорочення праців­ників і зупинки підприєм­ства. Заплановано прове­дення в ПАТ «ДТЗ» комп­лексної перевірки дотри­мання трудового законо­давства. Профкому підпри­ємства запропоновано роз­почати процедуру вступу в трудовий конфлікт з адмі­ністрацією (ця робота вже розпочалась).

Члени президії, присут­ні на засіданні, висловили готовність надати трудово­му колективу й профорга­нізації Дніпропетровсько­го трубного заводу солідар­ну підтримку в їхній бо­ротьбі за збереження під­приємства.

Чимало, звичайно, зале­жатиме насамперед від бо­йовитості безпосередньо профспілкового комітету заводу та його активу. Си­туація ускладнюється тим, що підприємство з травня цього року практично зу­пинено, а люди перебува­ють у вимушеній відпуст­ці. Але, як показали висту­пи членів профкому на його засіданні, що відбуло­ся 26 червня, вони готові до активних дій, аби не допус­тити масових звільнень та закриття підприємства.

За словами голови профкому Віктора Доброскока, адміністрація, незважаю­чи на численні звернення профспілковців, досі не дала конкретної відповіді щодо майбутнього заводу та його працівників.

Викликає здивування й те, що на нещодавно підпи­саному Меморандумі про порозуміння між Кабіне­том Міністрів України та підприємствами гірничо-металургійного комплексу (за участі ЦК Профспілки металургів і гірників) сто­їть і автограф керівника корпорації «Індустріаль­ний Союз Донбасу». В об­мін на певні преференції власники підприємств, по­ряд з іншим, зобов’язалися не допускати необґрунто­ваного скорочення робочих місць, а також сприяти під­вищенню рівня заробітної плати, збереженню соці­альних гарантій відповід­но до колективних догово­рів та галузевої угоди тощо. А ще ж і чорнила на цьому документі не всти­гли висохнути…

Профком готує також звернення до керівництва області та країни з приво­ду ситуації, що склала-ся на підприємстві. Допо­могу трубникам надає та­кож народний депутат України Ірина Спіріна, яка взяла участь у засіданні профспілкового комі-тету.

Металурги сподівають­ся, що їхні заклики про вре­гулювання ситуації почу­ють. Водночас вони заявля­ють про готовність – у разі ігнорування керівництвом заводу їхніх вимог – вдати­ся й до інших заходів (у тому числі масових акцій) у межах чинного законо­давства.

 

ПОПОВНИЛИ ЛАВИ РОБІТНИКІВ ТА СПЕЦІАЛІСТІВ

Валерій МАРЦЕНЮК

м. Хмельницький

У вищому професійному училищі № 25 м. Хмельницького відбувся 26-й випуск. 118 електромонтерів із ремон­ту й обслуговування електроустаткуван­ня, секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору, декораторів ві­трин, молодших спеціалістів з діловод­ства та комерційної діяльності отрима­ли документи про освіту, сертифікат про набуття навичок роботи із спеціальним програмним забезпеченням і попроща­лися з рідним навчальним закладом.

А до їхніх ніг простягнулися незвідані життєві стежки. Вони були членами учнівського профспілкового комітету, брали активну участь у громадському житті навчального за­кладу, зокрема в різноманітних конкурсах, спортив­них змаганнях, які проводилися не тільки в училищі, а й за його межами. Тут випускники здобули ґрун­товні знання, досконало оволоділи практичними на­вичками обраної професії.

Як складеться їхня доля надалі? Це питання хвилює адміністрацію, їхніх наставників – педагогів, май­стрів виробничого навчання, які вкладали в них сер­це і душу. «З упевненістю можна сказати: наші ви­пускники працюватимуть в ім’я розбудови незалеж­ної Української держави, – розповідає директор учи­лища, заслужений працівник освіти України, канди­дат педагогічних наук Олег Гаврилюк. – Мені приєм­но, що під час проходження переддипломної прак­тики на підприємствах, установах, фірмах їх керівни­ки задоволені нашими вихованцями, тому більшість із них залишаться там працювати. Випускників ВПУ № 25 запросили на роботу до фірм «Монтаж», «По­ліекспрес», на підприємство «Залізобетон» тощо. Вони будуть продовжувати навчатися у вишах за об­раним фахом».

Такої ж думки і голова профкому інженерно-педагогічних працівників викладач Оксана Безін­ська. Профком в училищі є надійним помічником адміністрації у нелегкій справі – вихованні підроста­ючого покоління.

Щиро привітали майбутню робітничу зміну та спеціа­лістів директор навчального закладу Олег Гаврилюк, його заступники Олена Загіка, Володимир Варцаба, Галина Бас, викладачі, майстри виробничого навчан­ня, батьки, гості. Кращим випускникам, які добре навчалися, брали активну участь у громадському житті, зокрема в художній самодіяльності, спорті, учнівському самоврядуванні, вручено грамоти.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання