« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Співробітництво заради людини праці

Співробітництво заради людини праці

Сьогодні, в умовах низьких державних стандартів, Галузева угода та колек­тивні договори підприємств залишаються єдиними джерелами забезпе­чення належного рівня життя найманих працівників. Саме тому головним на порядку денному чергового пленуму ЦК Профспілки металургів і гірни­ків України було питання «Галузева угода та колективні договори підпри­ємств – результат соціального діалогу між роботодавцями і профспілкою».

Варвара Смірнова

Пленум, що пройшов 28 трав­ня в м. Дніпропетровську, зібрав членів ЦК і Контрольно-ревізійної ко­місії ПМГУ, профспілкових працівників та спеціалістів, відпо­відальних за процес укладання та контролю колдоговорів, голів профкомів первинок та ін. Участь у його роботі взяв також заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Відкрив роботу пленуму голова ЦК ПМГУ Володимир Казаченко. У президію були запрошені перший заступник голови ЦК Сергій Коми­шев, заступники голови ЦК Олек­сандр Рябко та Валерій Гаврилен­ко, член президії ЦК, голова профкому ПМГУ ПАТ «Алчевський ме­талургійний комбінат» Борис Ше­вельдин і Сергій Кондрюк.

У своєму виступі Володимир Ка­заченко нагадав, що Галузева угода ГМК має більш ніж 20-річну істо­рію. Завдяки зусиллям спеціалістів профспілки кожен наступний її ва­ріант ставав усе змістовнішим. Сьо­годні угода містить такі значущі норми, як тариф першого розряду працівника з нормальними умова­ми праці в розмірі не менш ніж 105% мінімальної заробітної плати; забезпечення зростання середньої зарплати не менш ніж на 18%; опла­та простою не з вини працівника в розмірі 100% тарифу (окладу); збіль­шення кількості працівників, що отримують зарплату в розмірі трьох і більше прожиткових міні­мумів; конкретні розміри одноразо­вих виплат при виході на пенсію, оплачувані дні додаткових відпус­ток. Також зафіксовано відрахуван­ня на охорону праці, культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в більшому обсязі, ніж у дер­жавних нормативах.

Володимир Казаченко доклад­но зупинився на питанні профпід­готовки профспілкових працівни­ків, залучених до процесів укла­дання та контролю колдоговорів, розповів про діяльність ЦК, спря­мовану на покращення колдого­вірної роботи у первинках. Він констатував, що практика збіль­шення кількості юристів та еконо­містів в територіальних і первин­них профспілкових організаціях, яку активно запроваджує ПМГУ, також позитивно впливає на колективно-договірний процес.

В обговоренні доповіді взяли участь голова Донецького облас­ного комітету ПМГУ Ігор Жадан, голови профкомів ПМГУ ВАТ «МК «Запоріжсталь» Леонід Анісімов та ТОВ «Миколаївський глинозем­ний завод» Олександр Чередни­ченко, заступник голови профко­му ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Володимир Третьяков і Сергій Кондрюк.

Ігор Жадан розповів присутнім про нагальні проблеми ГМК Доне­цької області, серед яких – скоро­чення кількості працівників (4,4% у 2012 році), зниження рівня моло­діжної зайнятості, спроби деяких власників підприємств побудува­ти колективні договори тільки на нормах законів, без урахування Га­лузевої угоди.

Леонід Анісімов торкнувся сис­теми соціального партнерства, що склалася на «Запоріжсталі». Він підкреслив, що профком ПМГУ комбінату відкритий до діалогу і здатний на компроміси.

Олександр Чередниченко – пред­ставник підприємства, що не потра­пляє під дію Галузевої угоди (влас­ник – російська компанія Русал). Однак, за словами лідера профко­мітету Миколаївського глинозем­ного заводу, спеціалісти профспіл­ки змогли виважено побудувати стосунки з представниками адміні­страції і вмотивовано довести їм необхідність забезпечення гідних гарантій та соціального пакета тру­дящим на базі Галузевої угоди.

Володимир Третьяков звернув увагу учасників пленуму на гострі проблеми, які наразі вирішує профспілковий комітет ПАТ «Ар­селорМіттал Кривий Ріг». Власник цього підприємства не виконує низку інвестиційних та колдого­вірних зобов’язань, тому колекти­ву, інтереси якого представляє профком, довелося вступити з ним у трудовий спір.

Сергій Кондрюк у своєму висту­пі висвітлив процес роботи над укладанням Генеральної угоди, яку проводить ФПУ, коротко про­аналізував суперечливі моменти проекту нового Трудового кодек­су. Заступник Голови ФПУ подяку­вав спеціалістам ПМГУ за кон­структивні і доречні доповнення у проекти законодавчих актів та за принципову позицію в обстоюван­ні інтересів трудящих галузі.

За підсумками обговорення була ухвалена постанова пленуму, яка, зокрема, зобов’язує: «…всі ор­ганізаційні ланки профспілки про­довжити роботу, спрямовану на підвищення ефективності соціаль­ного діалогу з роботодавцями…» та «…до укладення Галузевої уго­ди на новий період забезпечити включення основних норм діючої угоди в колективні договори під­приємств та організацій ГМК України, домагатись їх безумовної реалізації…».

Завершився пленум на урочис­тій ноті. Сергій Кондрюк вручив нагороди представникам ПМГУ, що стали переможцями конкурсів Федерації профспілок України на кращу первинну профспілкову ор­ганізацію та кращого профспілко­вого лідера-жінку. Володимир Ка­заченко нагородив переможців конкурсу ЦК ПМГУ на краще ви­світлення діяльності профспілки та її організаційних ланок «Інфор­мація. Знання. Дія».

 

 

 Ринок праці: що нового?

 Днями Об’єднання профспілок Харківської області провело для членських та первин­них профспілкових організацій семінар «Новітні процеси на ринку праці при реа­лізації Закону України «Про зайнятість на­селення».

 Як зазначила заступ­ник голови ОПХОНіна Караван, прийняття цього закону зумовлене необхід­ністю вдосконалення меха­нізмів державного регулю­вання в сфері зайнятості на­селення відповідно до су­часних вимог соціально-економічного розвитку кра­їни, гармонізації законодав­ства про зайнятість насе­лення з міжнародними пра­вовими нормами. Розвиток різних форм власності, кон­курентних відносин, віль­ний вибір зайнятості, лібе­ралізація візового режиму вимагають формування адекватної політики зайня­тості та ефективних меха­нізмів її регулювання. Пріо­ритетом повинна стати кон­центрація зусиль задля ліквідації «тіньової» зайня­тості, створення нових ро­бочих місць, підвищення конкурентоспроможності робочої сили, зниження рів­ня безробіття серед молоді, особливо до 25 років.

Значний інтерес присутніх викликали питання про те, як нині реалізуються норми закону, які підзаконні акти вже вийшли, як діяти адмі­ністрації, профкому, щоб забезпечити ефективну за­йнятість працівників, захис­тити їх у разі повного або часткового безробіття. На них та багато інших відпові­ли представники облдержадміністрації, Харківського обласного центру зайнятос­ті, Територіальної держав­ної інспекції з питань праці в Харківській області та ін.

 

 

 На захисті трудящих

 Під час конференції Кіровоградської обласної асоціації органів місцево­го самоврядування сталася знамен­на подія: підписано першу в Україні Угоду про співпрацю між асоціацією і Федерацією профспілок області, ме­тою якої є співпраця і консолідація зусиль сторін, спрямованих на захист соціально-економічних і трудових прав та гарантій мешканців області.

 Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО

Як зазначив голова ФПОСергій Петров, проф­спілки відповідально поста­вилися до пропозиції голови облради Миколи Ковальчу­ка підписати Угоду про співпрацю. «Головним аргу­ментом у прийнятті такого рішення стало основне за­вдання асоціації: захист ін­тересів мешканців області, територіальних громад та органів місцевого самовря­дування, підвищення їх ак­тивності. Уцій площині наші інтереси збігаються, адже значна частина територіаль­ної громади – члени проф­спілок», – зауважив Сергій Петров.

Також він наголосив, що співпраця можлива за допо­могою колдоговорів, які укла­дає роботодавець і трудовий колектив, через профкоми. Саме в них гарантується і со­ціальний, і економічний роз­виток підприємства. Більш того, на думку Сергія Петро­ва, виконавчий орган самоуправління реєструє колдого­вір і безпосередньо впливає на відповідність його норм чинному законодавству щодо оплати й охорони праці, за­йнятості. «Ми за консоліда­цію зусиль у здійсненні захо­дів задля вирішення проблем Кіровоградщини. Оскільки така угода в Україні уклада­ється вперше, наше завдання довести її доцільність і, голо­вне, ефективність», – зазна­чив голова ФПО.

09.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання