« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Захист трудових прав – мотивація профчленства

Захист трудових прав – мотивація профчленства

 У Будинку профспі­лок 23 травня від­бувся ІІІ Пленум Центрального ко­мітету профспілки працівників маши­нобудування та металообробки Украї­ни, на якому підбито підсумки роботи ЦК профспілки «Маш­метал» після VI з’їзду та проаналізовано результати діяльнос­ті членських органі­зацій.

 Тетяна РУБАН

«ПВ»

Звітуючи про роботу ЦК профспілки щодо соціально-економічного захисту спіл­чан, голова ЦК профспілки Анатолій Таранчук поін­формував про хід виконання Про­грами дій профспілки на 2011–2016 роки, про роботу ЦК щодо захисту трудових і соціально-економічних прав трудівників галузі та спинив­ся на пріоритетних напрямах робо­ти профспілкових організацій. Особливий акцент було зроблено на найгостріших питаннях, які не­покоять кожного спілчанина: зрос­тання заробітної плати, охорона праці на виробництві, розвиток со­ціального діалогу, укладення ко­лективних договорів, які б місти­ли всі можливі гарантії, внесення доповнень до них задля поліпшен­ня життя працівників.

Також ішлося про активізацію інформаційної роботи, підтримку молодіжного профактиву, мотива­цію профспілкового членства.

У своїх виступах очільники об­ласних і первинних організацій га­лузевої профспілки наголошува­ли, що за звітний період у сфері за­хисту трудових прав та інтересів працівників зроблено чимало. У багатьох регіонах налагоджено ді­алог між соціальними партнера­ми, спостерігаються певні успіхи, яких вдалося досягти спільними зусиллями. Проблемними залиша­ються питання підвищення рівня заробітної плати та зменшення плинності кадрів.

Як наголошували учасники пленуму, головним завданням для профспілки «Машметал» є по­стійний захист прав та інтересів трудівників галузі. Центральний комітет профспілки продовжить роботу, спрямовану на суттєве підвищення активності профспіл­кових органів щодо захисту тру­дових прав і соціально-економічних інтересів членів проф­спілки, удосконалення практики соціального партнерства, укла­дення колективних договорів в ор­ганізаціях недержавної форми власності.

 

 Відзначено кращих машинобудівників

 На Пленумі Профспілки працівників машинобудування та металооброб­ки України було відзначено переможців колдоговірної компанії 2012 року у ма­шинобудівній галузі. Серед них – колек­тивні договори ПАТ«Сумське машино­будівне науково-виробниче об’єднання ім. Фрунзе» та ПАТ«Новокраматорский машинобудівний завод».

Олексій КОРЕЦЬКИЙ

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк вру­чив дипломи головам профкомів підпри­ємств і наголосив, що факт укладення колдоговору в існуючих соціально-економічних умовах уже можна назвати перемогою, а якщо договір визнано кращим, то це дуже велике досягнення.

Говорять переможці:

Іван Совгіра, голова профкому ПАТ«Сумське НВО ім. Фрунзе»:

– Я вважаю, що основою й особливістю нашого колдо­говору є високий рівень соцгарантій, що забезпечу­ють, з одного боку, робото­давець, а з іншого – проф­спілка. Але нам іще є над чим працювати. Наш ко­лективний договір поки що не зовсім досконалий, але він перевірений роками. До нього можна вносити зміни, але на цей час доку­мент містить достатньо га­рантій, і ми готові поділи­тися своїм досвідом із ко­легами.

Володимир Тука, голова первинної профорганізації ПАО «Новокраматорський машинобудівний завод»:

– Незважаючи на перемо­гу, наш колдоговір поки що далекий від досконалості. Але насамперед хочу за­значити, що керівник на­шого підприємства вважає, що задля гарної атмосфери на виробництві потрібно встановити конструктивний контакт із профкомом. Іот уже тривалий час у нас ро­блять усе, аби зберегти не тільки ті соціальні гарантії, які діяли ще колись, а й по­стійно збільшувати їх кіль­кість і якість.

За рішенням Президії ФПУ голову профспілки «Машме­тал» України Анатолія Таран­чука нагороджено вищою нагородою ФПУ – відзнакою «Заслужений працівник профспілок України».

 

 Галузева угода вугільників – виконується

 На ХІ Пленумі ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України було під­бито підсумки виконання Галузевої уго­ди та колективних договорів на підприєм­ствах вугільної галузі за 2012 рік.

 У засіданні взяли участь та виступили міністр енергетики та вугіль­ної промисловості України Едуард Ставицький, заступник Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк, керівники вуг­ледобувних компаній, пред­ставники організацій робо­тодавців, науково-дослідних установ, голови первин­них профорганізацій шахт і державних підприємств галузі.

За результатами обговорен­ня учасники пленуму ЦК Укрвуглепрофспілки ухвали­ли низку рішень, які стосу­ються власників підпри­ємств вугільної промисло­вості. Серед них, зокрема, виплата заробітної плати у повному обсязі у встановле­ні колдоговорами терміни, обмеження застосування нестандартних форм зайня­тості, дотримання норм га­лузевої угоди у частині по­вного забезпечення трудя­щих засобами індивідуаль­ного захисту, фінансування у повному обсязі заходів із охорони праці.

Також розглядалося питан­ня про скликання ІV з’їзду Профспілки працівників ву­гільної промисловості Укра­їни та внесено зміни до складу її Центрального ко­мітету.

 

 Деревообробники вимагають не допустити знищення галузі

 Стан соціально-трудових відносин у галузі та дотримання роботодавцями законодав­ства щодо гарантій діяльності організацій Профспілки працівників лісових галузей України були у центрі обговорення плену­му ЦК профспілки, що відбувся 24 травня.

 Зі звітною доповіддю із цього питання висту­пив голова ЦК проф­спілки лісових галузей Вадим Сібільов, який, зо­крема, акцентував увагу присутніх на проблемних питаннях, які викликають обґрунтовану увагу профак­тиву. Так, недосконалою є існуюча система соціально­го діалогу – як на націо­нальному, так і галузевому і виробничому рівнях. Нерід­ко соцдіалог має формаль­ний характер, про що свід­чить низький рівень заро­бітної плати, заборгова­ність, недотримання окре­мими керівниками норм чинного законодавства з праці, недостатній рівень захищеності членів проф­спілки.

Лідери профорганізацій звернули увагу на те, що спостерігаються факти поси­лення тиску на членів ви­борних профорганів пер­винних профорганізацій, створюються перешкоди для заснування первинок, представники профспілки усуваються від участі в управлінні підприємствами щодо колективно-договірного регулювання трудових відносин, розв’язання ко­лективних трудових спорів, роботодавці втручаються у роботу профкомів, фіксу­ються факти привласнення профвнесків, залякування працівників для виходу із профспілки, усе це призво­дить до скорочення чисель­ності профорганізацій або їх саморозпуску.

Уході засідання Пленум розглянув і узагальнив до­свід роботи профспілкових комітетів щодо укладення та виконання колдоговорів на ВАТ«Свиспан-Лімітед» м. Костопіль і ПАТ«Слов’янські шпалери Корюків­ська фабрика технічних паперів».

Учасники Пленуму заслуха­ли інформацію про вико­нання профспілкового бю­джету галузі на 2012 рік і за­твердили бюджет ЦК проф­спілки на 2013 рік.

 

02.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання