« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Першотравень став доленосним

Першотравень став доленосним

 Щороку День міжнародної солідарності нагадує Світлані Вермій – директорові Черепівківської загаль­ноосвітньої школи І-ІІ ступенів – першотравень 90-х років минулого століття, коли вона вирішила стати вчителем.

 Валерій Марценюк

Хмельницька обл.

З околиць рідного села стежка приве­ла її до Хмельниць­кого педагогічного училища. Після його закінчення дипломо­ваним фахівцем – учите­лем музики і малювання – повернулася у рідну Че­репівківську восьмиріч­ку, де минули її дитячі та юнацькі роки. До слова, Світлана мала можли­вість залишитися працю­вати в обласному центрі, проте молодого фахівця завжди вабила мала бать­ківщина. Згодом дівчина продовжила навчання у Тернопільському держав­ному педагогічному уні­верситеті на факультеті природничих наук, який закінчила у 2003 році. А наступного, 2004-го, її було призначено директо­ром рідної школи.

У навчальному закла­ді створено всі умови для навчання та відпочинку 39 учнів, а їх вихованням займаються 11 педагогів. Учителі та учні – одна ве­лика родина. Серед кра­щих педагогів директор школи називає Оксану Кукурудзу, Олену Івано­ву, Оксану Горобець, На­дію Комарніцьку, Катери­ну Ліпчинську та інших, які не лише професійно сіють у юні серця зерна знань, духовності, а й го­тують своїх вихованців до самостійного життя. До речі, майже у всіх ра­йонних конкурсах беруть участь учні Черепівків­ської дев’ятирічки, де ви­борюють призові місця.

– В основі наших здо­бутків – співпраця на за­садах соціального парт­нерства з профспілковою організацією, яку десять років поспіль очолює Олена Іванова, – розпові­дає Світлана Вермій. – Наші стосунки регулю­ються колективним дого­вором, а його реалізація – під постійним контро­лем зацікавлених сторін. Тож немає особливих проблем із виконанням «малої конституції» ко­лективу.

У свою чергу, Олена Казимирівна із задово­ленням розповідає про добрі справи кожного з членів профкому, для яких громадська діяль­ність – понад усе.

Сільський голова Ми­кола Юзвишин теж добре відгукується про місце­вих педагогів та їхніх ви­хованців і дякує їм за до­помогу та участь у прове­денні різноманітних заходів. Задоволений спільною роботою адмі­ністрації та профкому і голова ради з координа­ції діяльності профорганізацій Хмельниць­кого району, голова рай­кому профспілки праців­ників освіти і науки Ігор Андрощук.

 

 

 На захисті маленьких доль

 На Прикарпатті розро­блена та функціонує Регіональна цільова програма соціально­го захисту й підтримки дітей-сиріт і дітей, позбавле­них батьківського піклуван­ня, профілактики бездогляд­ності та безпритульності се­ред неповнолітніх на 2012–2015 роки.

Як повідомив Сергій Лизан­чук, в області на обліку служб у справах дітей пере­буває 1612 дітей-сиріт і ді­тей, позбавлених батьків­ського піклування. У створе­них 67 прийомних сім’ях влаштовано 95 дітей, а в трьох будинках сімейного типу виховується 24 дитини. На реалізацію заходів цієї програми передбачено по­над 18 млн грн, із них на придбання житла дітям-сиротам – 6,7 тис. грн. За­гальна сума використаних коштів на придбання та ре­монт житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьків­ського піклування, у 2012 році становила 671 тис. грн.

Як наголосив начальник служби у справах дітей ОДА Іван Ковалик, минулого року соціальними послугами охо­плено понад 500 дітей, із них майже 200 отримали одяг, взуття, продуктові набори, а понад 50 потребували ліку­вання і догляду. У результаті проведеної роботи також влаштовано дітей у соціаль­ний і сімейні гуртожитки. Ме­дичну допомогу дітям нада­ють у мережі закладів різно­го рівня – від фельдшерсько-акушерських пунктів до об­ласних закладів.

Упродовж 2012 року за ко­шти обласного бюджету отримано медикаментів і лі­кувального харчування на суму 1,7 тис. грн, для облас­ної дитячої клінічної лікарні придбано багатофункціо­нальний аналізатор для про­ведення обстежень новона­роджених на генетичні за­хворювання, а також новий сучасний реанімобіль.

У рамках упровадження українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» у 2012 році ство­рено обласний центр теле­комунікативного зв’язку на базі обласної дитячої клініч­ної лікарні, де здійснюються телемедичні консультації в межах області, України та за кордоном, проводяться те­лемедичні конференції та ві­деолекції. Крім того, в об­ласті запроваджено пілот­ний проект «Інтегроване ве­дення хвороб дитячого віку» для лікарів сімейної меди­цини, педіатрів і середнього медперсоналу.

 

 

 Увага нужденним

 Для поліпшення соці­альної підтримки ма­лозабезпечених гро­мадян, багатодітних родин, ветеранів, інвалідів розроблено обласну комп­лексну Програму соціально­го захисту населення до 2016 року.

У документ йдеться про важливість забезпечення житлом перелічених верств населення, необхідність фі­нансової підтримки, ство­рення безперешкодного до­ступу осіб з обмеженими фі­зичними можливостями до будівель житлового та гро­мадського призначення. Так, до 2014 року в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї заплановано створити служ­би «Соціальне таксі» для ін­валідів по зору та осіб із по­рушеннями опорно-рухового апарату та ін.

 

Коротко

Закарпаття | Підбито підсумки роботи профоздоровниць Закарпаття за 2012 рік. Учасники наради – головні лікарі та голови профкомів відзначили, що сана-торно-курортний комп­лекс працює успішно, має високі показники в системі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». Йшлося про серйозні порушення природоохоронного за­конодавства на терито­рії Голубинського родо­вища мінеральних вод, експлуатації Шаянського родовища, недоліки в проведенні тендерних закупівель тощо. Вирі­шено питання щодо від­криття реабілітаційного відділення в санаторії «Верховина», визначено заходи щодо поліпшен­ня фінансової роботи, підвищення зарплати.

Чернігів | Упродовж останніх років навчальні групи представників всеукраїнських галузе­вих профспілок і терито­ріальних профоб’єднань доволі часто відвідують Чернігівський НМЦ. Не­щодавно тут відбулося два семінари: один для профспілки працівників газових господарств, ін­ший – для Київської міськпрофорганізації профспілки працівників агропромислового комплексу. Викладачі Центру запропонували профлідерам авторські тренінги за багатьма на­прямами. Значне місце у навчальних програмах відводиться питанням колдоговірної роботи профорганізацій.

ХАРКІВ| Профспілки Харківщини приділяють неабияку увагу дитячо­му оздоровленню. Тож напередодні відкриття оздоровчого сезону в ОПХО відбувся семінар для керівників член­ських організацій, дитя­чих оздоровчих закла­дів, голів профкомів. У заході взяли участь за­ступник голови ОПХО Ніна Караван, заступник директора департамен­ту у справах сім’ї, моло­ді та спорту облдержад­міністрації Лариса Коз­лова, заступник дирек­тора виконавчої дирек­ції обласного відділення Фонду соцстраху Олек­сій Кострикін та ін. При­сутні висловили споді­вання, що всі 37 замісь­ких дитячих оздоровчих закладів цьогоріч про­ведуть літній сезон орга­нізовано і, як завжди, на високому рівні.

19.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання