« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Освіта в профспілкових вишах: сучасна, потужна

Освіта в профспілкових вишах: сучасна, потужна

 Процеси глобалізації, сталого соціально-економічного розви­тку суспільства потребують доко­рінного реформування та опти­мізації сфери освіти в Україні. Важливим пріоритетом реаліза­ції державної освітньої політики є створення сучасних потужних вишів на основі їх об’єднання та укрупнення на регіонально­му і відомчому рівнях. Повною мірою це стосується й функ­ціонування системи навчаль­них закладів профспілок, що є невід’ємною складовою вітчиз­няного освітнього простору.

 Стратегічно важливою у цьому контексті є поста­нова Президії ФПУ «Про реорганізацію вищих навчальних закладів Федерації професійних спілок України», прийнята у вересні 2012 року. Відповідно до неї роз­почався процес об’єднання Ака­демії праці і соціальних відно­син ФПУ, Харківського соціально-економічного інституту й Інституту туризму ФПУ в єди­ний освітній комплекс – Акаде­мія праці, соціальних відносин і туризму. Перейменування на­вчального закладу та затвер­дження нової редакції статуту академії відбулися у лютому 2013 року. Реалізація зазначеної постанови Президії ФПУ дозво­ляє об’єднати існуючий на­вчальний і науково-методичний потенціал, сформувати висококваліфікований професорсько-викладацький склад, осучасни­ти матеріально-технічну базу, значно підвищити якість на­вчального процесу, що, безпере­чно, сприятиме зростанню кон­курентоспроможності профспіл­кового вишу на вітчизняному ринку освітніх послуг.

Академія посіла особливе міс­це серед провідних вищих на­вчальних закладів України. Ор­ганізація навчального процесу в ній відповідає кращим вітчизня­ним і зарубіжним стандартам, тут запроваджено систему на­скрізного навчання – отримання повної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бака­лавр, спеціаліст, магістр (денна та заочна форми). Підготовка фа­хівців здійснюється за такими напрямами: право, соціологія, со­ціальна робота, фінанси і кредит, економіка підприємства, марке­тинг та менеджмент. Діє система освіти для дорослих – перепідго­товка спеціалістів (друга вища освіта), підготовка аспірантів, авторські спецкурси з актуаль­них юридичних, економічних та соціологічних питань.

Академія – це один з небага­тьох навчальних закладів в Україні, де забезпечується поєд­нання теорії та практики в про­цесі підготовки спеціалістів. Це дозволяє випускникам працю­вати в різних сферах економіки, освіти, культури, промисловос­ті, агропромисловому комплек­сі, судах, прокуратурі, держав­ному управлінні, профспілко­вих організаціях та ін.

Підготовка студентів спочат­ку здійснювалася на чотирьох факультетах: юридичному, еко­номічному, соціального управ­ління та підвищення кваліфіка­ції профспілкових кадрів. З ме­тою упорядкування освітньої ді­яльності 2012 року було внесено зміни до організаційної струк­тури академії, внаслідок чого на базі факультету підвищення кваліфікації профспілкових ка­дрів було утворено Інститут профспілкового руху, на базі економічного факультету та фа­культету соціального управлін­ня – факультет економіки та со­ціального управління.

Останнім часом академія приділяє велику увагу організа­ції підвищення кваліфікації профспілкових кадрів. Цей на­прям діяльності реалізується Ін­ститутом профспілкового руху.

Навчання профактиву в ака­демії спрямоване на формуван­ня знань, умінь і навичок, необ­хідних головам профспілкових організацій, їх резерву, членам профкомів, постійним комісіям профорганізації та ін. Навчальні програми дають змогу профліде­рам оволодіти знаннями з основ правового регулювання діяль­ності профспілкової організації, нормативно-правових актів, що регламентують роботу профор­ганізації, правильного створен­ня документів управлінської ді­яльності, організації роботи з до­кументами, впровадження мето­дів проектування в діяльності профорганізації тощо.

Особливим попитом у профактивістів користувалися на­вчальні програми 2011–2012 ро­ків: «Мотивація профспілкового членства – пріоритетний напрям діяльності професійних спілок. Засоби наочної агітації вступу до профспілки нових членів» (кандидат філософських наук, доцент кафедри соціології та со­ціального управління О. В. Гор­пинич), «Використання інформаційно-комунікаційних техно­логій у профспілковій діяльнос­ті» (кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри марке­тингу та менеджменту С. М. Ко­валенко), «Ризики інтенсивного спілкування з людьми у діяль­ності профспілкового лідера» (доктор медичних наук, профе­сор кафедри соціальної роботи та практичної психології О. Г. Карагодіна) та ін.

Важливим аспектом змістов­ного боку навчального процесу профспілок є реалізація цільо­вих профспілкових програм. Вони відображають необхідність системного навчання з питань соціального діалогу, його роль у консолідації громадянського суспільства. Результатом є під­готовка навчальних програм не тільки для навчання профакти­ву, а й для студентів вишів Укра­їни, що дає змогу розширити сферу впливу профспілок у су­часному українському суспіль­стві і підкреслює важливість їх­ньої діяльності для захисту всіх верств населення.

Наприклад, програма «Осно­ви ведення соціального діалогу в суспільстві» розроблена Ака­демією праці і соціальних від­носин ФПУ в липні 2012 року та рекомендована Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України до впровадження у на­вчальний процес вишів ІІІ–IV рівня акредитації. Перше пілот­не випробування викладання цієї навчальної дисципліни від­будеться в Академії праці і со­ціальних відносин ФПУ у 2013/2014 навчальному році.

У навчальному закладі пра­цюють 113 науково-педагогічних працівників, з яких 18 докторів наук, професорів та 63 (51,9%) кандидати наук, доценти. В ака­демії існують відомі своїми до­сягненнями наукові школи. За­безпечують проведення фунда­ментальних та прикладних на­укових досліджень провідні фа­хівці – доктори наук Світлана Барматова, Іван Гавриленко, Олена Майданник, Василь Мун­тян, Віктор Співак, Василь Шам­рай та ін. Також тут проводить­ся підготовка аспірантів і докто­рів за науковими напрямами фа­культетів і кафедр, пошукові і науково-дослідні роботи з про­блем соціально-трудових відно­син з використанням нових ін­формаційних технологій, підви­щення кваліфікації професорсько-викладацького складу че­рез аспірантуру, докторантуру та стажування у провідних ву­зах України та зарубіжних нау­кових центрах.

Навчальна та науково-дослідна робота студентів і виклада­чів вдосконалюється завдяки організації студентських гурт­ків, проведенню студентських олімпіад, участі в науково-практичних конференціях, сим­позіумах, семінарах, колоквіу­мах з економічних, правових та соціальних питань, співробітни­цтву з вишами спорідненого профілю, установами та органі­заціями, розташованими як в Україні, так і за кордоном.

Академія постійно працює в напрямі розширення міжнарод­них зв’язків. Так, вона входить до Міжнародної асоціації на­вчальних і наукових закладів з підготовки кадрів для соціально-трудової сфери (добро­вільне міжнародне об’єднання профспілкових і гуманітарних навчальних закладів, навчаль­них і наукових центрів з різних країн) разом з 19 іншими закла­дами країн Європи та Азії, яку очолює президент Академії пра­ці і соціальних відносин ФНПР Микола Гриценко.

У 2012/2013 навчальному році новим здобутком академії є під­писання договору з Педагогіч­ним університетом суспільних знань у Варшаві. В рамках цього договору буде здійснюватися об­мін студентами та викладачами за профільними спеціальностя­ми вишів. Крім того, восени буде розпочато проект післядиплом­ної освіти MasterofSocialAdministration, який відповідає сучасним потребам місцевого са­моврядування та інноваційним змінам в сучасній Україні. Пер­ша група представників професорсько-викладацького скла­ду академії від’їжджає до Вар­шави вже 25 квітня 2013 року. Го­ловний лейтмотив цієї програми обміну – використання потенці­алу дистанційного навчання.

Кожна талановита людина може розвивати свої здібності завдяки підтримці культурно-мистецького центру академії. Тут працюють хореографічна та вокальна студії, студентський аматорський театр «Аеліта».

Академія – це культурне, сві­тоглядне перехрестя, де апробу­ються ідеї, приймаються рішен­ня, які потім втілюються в зако­ни, нормативні акти та рекомен­дації роботодавцям щодо спіль­ного вирішення тих чи інших питань.

11.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання