« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Виконання програми дій – головне завдання профспілок

Виконання програми дій – головне завдання профспілок

 Нещодавно відбуло­ся VIII засідання ради Федерації профспі­лок Хмельниччини. У ньому взяли участь заступник Голо­ви Федерації проф­спілок України Сер­гій Українець, голова Об’єднання організа­цій роботодавців об­ласті Іван Дунець, ке­рівники обласних, районних профорга­нізацій, голови профкомів підприємств, установ та організа­цій. Вів засідання го­лова ФПОГеннадій Харьковський.

За інформацією прес-центру ФПО, під час засідання розгляну­то й обговорено ви­конання Програми дій Федерації на 2010–2015 роки та профспілкового бюджету в 2012 році, а та­кож затверджено бюджет на 2013-й. Учасники ради звернулися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з приводу ситуа­ції, яка склалася з опла­тою праці в бюджетній сфері.

Підбиваючи підсумки роботи, голова ФПО Генна­дій Харьковський наголо­сив, що восени об’єднання профспілок Хмельниччи­ни відзначить свій 65-річний ювілей, а до свята прийнято підходити з до­брими здобутками. «По­при труднощі і негаразди сьогодення соціальне партнерство в області з кожним роком наповню­ється реальним змістом. У 2012 році виконані основні зобов’язання влади, робо­тодавців і профспілок за Регіональною угодою щодо зменшення безробіт­тя і створення нових робо­чих місць. Промислове ви­робництво зросло на 1%, в АПК – майже на 14%, вве­дено в експлуатацію 365 тис. кв. м житла. Як і пе­редбачено угодою, середня зарплата щороку зростала на 16–16,9% і дося­гла в грудні мину­лого року 2728 грн, у лісовому госпо­дарстві – 2400, освіті – 2500, охо­роні здоров’я – 2300, АПК – 2312 грн», – зауважив Геннадій Харьков­ський.

Приємно зазна­чити, що Федера­ція профспілок області стала іні­ціатором і одним з організаторів конкурсів на кра­ще підприємство, кращого громад­ського інспектора з охорони праці. До речі, щороку вона відзначала­ся ФПУ в числі кращих у Всеукраїнському конкурсі з оздоров­лення дітей, а під­приємство «Навчально-культурний центр «По­бужжя» посіло ІІ місце серед проф­спілкових на­вчальних закладів Украї­ни за результатами 2011 року.

Здається, зроблено чи­мало. Але за­вдань, які поста­ють перед проф­спілками згідно з Програмою дій, ще більше, а це вимагає згурто­ваності та солідарності всіх профспілкових ланок.

Із виступу го­лови профкому Теофіпольського цукрового заводу Ганни Тимощук стало відомо, що «на підприємстві, яке є лідером га­лузі в Україні, на­лежним чином дбають про вироб­ництво й праців­ників. Щорічно на перспективу роз­робляються захо­ди вдосконален­ня, реконструкції, розвитку заводу. Останніми рока­ми проведені по­вна автоматиза­ція, комп’ютеризація виробничих процесів, збільшено потужності, за­проваджено енергозберігаючітехнології. Сформовано ко­лектив висококваліфікова­них спеціалістів, чітко ви­конується колдоговір. З турботою про людей відре­монтовано медпункт, при­дбано апаратуру в фізкабі­нет, діє маніпуляційний кабінет, у шатному розкла­ді є сімейний лікар-кардіолог, відремонтовано побу­тові приміщення, є де пере­вдягнутися, холодна і гаря­ча вода. За 9–11 грн можна смачно пообідати в завод­ській їдальні. За останні роки майже 150 дітей праців­ників оздоровлено на Чорноморському узбережжі».

За словами голови Об’єднання організацій робото­давців області Івана Дун­ця, у трикутнику соціаль­ного партнерства чують один одного, і це – важли­во. «Однак наразі нам дуже потрібна підтримка профспілок на централь­ному рівні, оскільки скла­дається враження, що вла­да перебуває в якомусь ін­шому вимірі: уряд розро­бляє програми та соціаль­ні проекти, які до багатьох областей просто не ді­йдуть, – зазначив Іван Ду­нець. – На мою думку, сьо­годні ключовим питанням є зайнятість і саме крізь його призму має сприйма­тися все, що планується в державі».

 

 

 Наше завдання – дійти до кожного члена профспілки

  Нещодавно в Теофі­польському районі Хмельниччини прове­дено навчання проф­спілкового активу. Про вико­нання програми соціально-економічного розвитку ра­йону, завдання на 2013 рік, проблеми в галузях освіти і науки, культури тощо, шляхи їх розв’язання поінформував голова Теофіпольської РДАВолодимир Довжук.

Про участь роботодавців у розвитку соціальної сфери села йшлося у виступі голо­ви ТОВ «Святець», голови асоціації сільськогосподар­ських підприємств області, депутата обласної ради Ва­силя Мастія. Голова Федера­ції профспілок області Генна­дій Харьковський розповів про особливості соціального діалогу та роль профспілок у його проведенні, а також зу­пинився на питаннях колективно-трудового регулюван­ня соціально-трудових від­носин. Серед тем, розгляну­тих на семінарі, були пенсій­не законодавство (допові­дач – заступник начальника управління ПФУ в Теофіполь­ському районі Любов Шере­мета), трудове законодав­ство (доповідач – завідувач відділу правової допомоги та профспілкової адвокатури ФПОПетро Іващенко) та ін.

 

 Звернення учасників ради Федерації профспілок Хмельницької області

Рада Федерації профспілок Хмельницької облас­ті вкрай стурбована ситуацією, яка склалася з оплатою праці працівників бюджетної сфери у зв’язку з неприйняттям Кабінетом Міністрів України постанови «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Викликає значне занепокоєння затягування у вирі­шенні питання оплати праці працівників бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки у поточному році та неприйняття зазначеної вище постанови. Тим самим порушено зобов’язання уряду за пунктом 2.22 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки в частині зменшення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та міні­мальною заробітною платою.

Протягом січня – лютого 2013 року представники профспілок неодноразово порушували питання не­обхідності якнайшвидшого перегляду розмірів базо­вого тарифного розряду за ЄТС. Нам не зрозуміла тя­ганина з упровадженням базового тарифного розря­ду, навіть 845 грн, як свого часу рекомендувалося, тому від працівників вимагають повернути відповід­ну різницю (6 грн на місяць) із зарплат за січень – лютий.

Підтримуючи звернення Федерації профспілок Украї­ни і ЦК профспілок бюджетної сфери, з метою розв’язання вказаної проблеми просимо Вас, шанов­ний Миколо Яновичу:

– на найближчому засіданні уряду прийняти поста­нову Кабінету Міністрів України «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та органі­зацій окремих галузей бюджетної сфери» з 1 січня 2013 року;

– утворити міжвідомчу робочу групу з реалізації пункту 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо підго­товки пропозицій стосовно перегляду соціальних стандартів за підсумками І кварталу 2013 року та по­шуку можливостей реалізації зазначеної постанови.

З метою забезпечення соціально-економічних прав працівників бюджетної сфери просимо підтримати пропозиції профспілок щодо якнайшвидшого вирі­шення питання збільшення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки в 2013 році.

З повагою,

за дорученням членів ради

Геннадій Харьковський,

Голова Федерації профспілок

Хмельницької області

 

03.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання