« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілкові цінності – мотивація молоді

Профспілкові цінності – мотивація молоді

 Днями на базі Академії праці і соціальних відносин ФПУ відбувся навчальний семінар-тренінг для членів Молодіжної ради ФПУ «Школа молодого профспілко­вого лідера».

За інформацією де­партаменту роз­витку профспіл­кового руху апа­рату ФПУ, у заході взяли участь члени Мо­лодіжної ради ФПУ, які представляють студент­ську й працюючу молодь. Це символічно, що проф­спілкова молодь навча­лася різних аспектів профспілкової діяльності саме у профспілковому вищому навчальному за­кладі.

Зі вступним словом під час відкриття Школи виступив заступник голо­ви Молодіжної ради ФПУ Іван Мартинчук. «Голов­ною метою молодіжної політики ФПУ є форму­вання загальнонаціо­нального молодіжного профспілкового руху, за­лучення молоді до проф­спілок, підготовка резер­ву профспілкових ліде­рів, омолодження проф­спілкових кадрів. Саме тому ми тут сьогодні й зі­бралися. Для того, щоб з’ясувати ази економіч­них аспектів взаємодії роботодавців, працівни­ків і профспілок, шляхи захисту молоді профспіл­ками від недофінансу­вання заробітної плати через використання різ­них схем роботодавця­ми», – зазначив Іван Мар­тинчук.

Після завершення офі­ційної частини розпочав­ся безпосередньо на­вчальний процес, який провів досвідчений тре­нер Юрій Буздуган.

Упродовж дня молоді профспілкові лідери роз­глянули низку презента­цій і в інтерактивній фор­мі обговорили побачене й почуте. Теми презента­цій спрямовані на ви­вчення основ економіч­ного розвитку держави, а також ролі та місця проф­спілок і їх впливу на ці процеси. Такі знання не­обхідні для розуміння суті профспілкової робо­ти, сприяють розширен­ню поглядів молоді на весь спектр діяльності профспілкових організа­цій у сучасних умовах. Тренінг дав можливість з’ясувати різні аспекти геополітичних процесів у сфері праці та роль проф­спілок у них. Профспіл­кова молодь опановувала методики протидії полі­тиці транснаціональних компаній на зниження рівня оплати праці, а та­кож форми боротьби профспілок в умовах, коли колективний дого­вір стає неефективним.

Особливо зацікавили молодих профспілкових лідерів презентації «Тру­дівники та глобальні цілі України», «Трудівники та геополітика України», «Профспілкова відповідь на основний виклик сучас­ної епохи», «Система проф­спілкових цінностей». Ці теми жваво обговорюва­лися і під час неформаль­ного спілкування.

 

Без компромісів

Чергова нарада голови ЦК ПМГУ Володи­мира Казаченка з представниками техніч­ної інспекції праці профспілки відбулася нещодавно у Дніпропетровську. Учасни­ки обговорили перспективи й завдання, що стоять перед техінспекцією.

Елеонора Силіверстова

Головний технічний інспек­тор праці ЦК Володимир Бі­лик розповів присутнім про стан охорони праці в галузі й результати роботи техінспек­ції у 2012 році. Він зазначив, що, попри певне поліпшення роботи щодо охорони праці, ситуація в ГМК залишається доволі серйозною. Причому одним із головних чинників, поряд із катастрофічним ста­рінням виробничих фондів, недостатнім рівнем інвести­цій для їх реконструкції та відновлення, є організаційні причини, через які трапля­ється понад 70% нещасних випадків на підприємствах галузі.

Серед основних причин не­належного стану охорони праці головний технічний ін­спектор праці назвав пору­шення виробничої дисци­пліни, незадовільну органі­зацію безпечного виконання робіт, порушення вимог без­пеки під час експлуатації устаткування, неналежне проведення навчання та ін­структажів, зниження рівня професійної підготовки і знань правил безпеки та ін­ших нормативних докумен­тів з охорони праці. Саме тому, на думку Володимира Білика, основним завдан­ням техінспекції найближ­чим часом має бути не лише контрольна функція за ста­ном охорони праці, а й на­дання дієвої практичної до­помоги всім організаційним ланкам профспілки щодо вдосконалення громадсько­го контролю за станом охо­рони праці на підприєм­ствах галузі.

Свої пропозиції щодо вдо­сконалення і посилення ро­боти висловили техінспек­тор праці Сергій Єрьоменко, головні технічні інспектори праці територіальних комі­тетів ПМГУ Олександр Кузь­менко (Донецький обком), Олександр Кучер (Криво­різький міськком), Анатолій Кожем’яка (Дніпропетров­ський обком), Олександр Дорошенко (Запорізький обком), Віталій Борисенко (Луганський обком).

Учасники зустрічі прослуха­ли лекцію на тему: «Охоро­на праці як невід’ємна скла­дова соціальної відпові­дальності згідно з міжна­родним стандартом SA 8000», яку прочитали пред­ставники «ТЮФ Рейнланд Україна»: директор із навчання, провідний ауди­тор Ольга Кравчук і дирек­тор з розвитку, провідний аудитор Уве Колодций.

Завершуючи зустріч з техніч­ними інспекторами ПМГУ, голова ЦК Володимир Каза­ченко підсумував: «Сьогодні робота профспілки спрямо­вана на посилення безпеки трудящих, профілактику не­щасних випадків і професій­них захворювань на вироб­ництві. У питаннях збере­ження життя і здоров’я тру­дящих компромісів бути не може. Наша позиція у сфері охорони праці та промисло­вої безпеки має бути послі­довною, рішучою і насту­пальною».

 До відома

 Сьогодні громадський контроль за виконанням за­конодавства з охорони праці на підприємствах гірничо-металургійного комплексу здійснюють по­над 14 тисяч громадських інспекторів, майже 300 голів комісій з охорони праці, 15 технічних інспекто­рів. Представники технічної інспекції праці проф­спілки, її громадські помічники й профактивісти ви­вчають стан умов праці на робочих місцях, виявля­ють технічні й організаційні причини порушень норм охорони праці, спільно з адміністрацією роз­робляють регламенти ведення технологічних про­цесів, що унеможливлять виникнення ситуацій, не­безпечних для життя і здоров’я трудящих.

 

 

 Коротко

 Закарпаття | У тери­торіальному профоб’єднанні працівників соцсфери (голова Людмила Ляпіна) значну увагу приділяють навчанню голів первинок. Так, не­щодавно відбулися чер­гові навчання. З інфор­мацією про роботу та підсумки виконання га­лузевої угоди за 2012 рік виступила Людмила Ля­піна. Серед досягнень – збільшення кількості первинок і зростання профчленства, 100% охоплення працюючих колдоговорами, якісне проведення атестації ро­бочих місць, організація суботників, культурно-масових і спортивних за­ходів, оздоровлення працюючих та їхніх дітей тощо. У рамках семінару відбулася фахова диску­сія на тему: «Соціальний діалог – основа партнер­ства на всіх рівнях».

Київ | Днями відбувся VІІ позачерговий з’їзд Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України. Як повідомляє департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ, під час зі­брання було заслухано інформацію про діяль­ність та проведено вибо­ри голови. Ним став Олександр Мендусь, який понад двадцять ро­ків працював головою Вінницької облорганіза­ції «Колос». У своєму ви­ступі новообраний очільник підкреслив важливість співпраці з ФПУ у справі розвитку фізкультури і спорту. На пленумі ЦР товариства, який відбувся одразу після з’їзду, внесено змі­ни до складу президії «Колоса»: членом пре­зидії обрано заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого.

Львівщина | Міжна­родну ініціативу «Вода – це життя», мета якої привернути увагу гро­мадськості до природ­них багатств, підтримав мешканець містечка Пе­ремишляни, що на Львівщині, вчитель і пе­ресічний спілчанин Зіно­вій Репета. Разом зі сво­їм другом – учителем фізкультури Миросла­вом Олійником він окультурив джерело у мальовничій околиці райцентру з поетичною назвою «Синій камінь». На камені вчителі висі­кли вірш про воду й звернення до земляків із надією, що вони шану­ватимуть їхню працю.

30.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання