« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Активізація молодіжної політики: соціалізація і розвиток молодого покоління

Активізація молодіжної політики: соціалізація і розвиток молодого покоління

 Нещодавно в Го­лопристансько­му, Каланчацько­му, Чаплинському, Новотроїцькому та Генічеському ра­йонах Херсонської області близько 100 молодих пра­цівників державних установ – членів профспілки взяли участь у семінарі на тему: «Роль лідера в прийнятті управ­лінських рішень».

За інформацією Президії Херсон­ської облпрофор­ганізації праців­ників державних установ України, захід організувала Молодіжна рада, а проводився він за технологією профспілки держслужбовців Швеції ST із використанням ак­тивних форм навчання.

Загалом із грудня 2011 року в рамках співпраці профспілок працівників держустанов України та Швеції ST проведено 15 семінарів на різні теми за участю 380 членів проф­спілки з дев’яти районів області. Для організації семінарів було залучено не лише профспілкові ко­шти, а й кошти з обласно­го бюджету. Це виявило­ся можливим завдяки тіс­ній співпраці ради з ке­рівництвом ОДА, облас­ної ради та управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміні­страції.

Останні п’ять семіна­рів на тему «Роль лідера в прийнятті управлін­ських рішень» рада про­вела як переможець кон­курсу міні-грантів Фун­дації сприяння громадян­ській активності (голова Євген Криницький). Кон­курс проходив на терито­рії Херсонської та Мико­лаївської областей упро­довж січня-лютого 2013 року в рамках реалізації проекту «Розвиток грома­дянської активності мо­лоді на рівні територіаль­них локальних громад» за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії.

Цей проект мав на меті підвищення рівня грома­дянської свідомості, ак­тивності, соціальної від­повідальності, правової культури молодих пра­цівників держустанов. У роботі семінарів взяли участь соціальні партне­ри, представники органів державної влади та керів­ників виборних органів профспілки.

Заходи проводили в. о. голови Херсонської облпрофорганізації праців­ників державних установ України, член Молодіж­ної ради ФПУ та виконав­чого комітету Молодіж­ної ради ЦК профспілки Людмила Татаринова, член профкому регіо­нального відділення Фон­ду держмайна Алла Рак­ша, голова профкому управління з питань вну­трішньої та інформацій­ної політики ОДА, за­ступник голови Молодіж­ної ради обкому проф­спілки Наталя Капрар і голова Молодіжної ради Цюрупинського райкому профспілки Ігор Воложанін.

Обговорюючи головні якості лідера, проблеми їх розвитку, стилі пове­дінки та особливості культури міжособистіс­них стосунків, учасники визначилися зі своїми психологічними резерва­ми, розвинули у собі лі­дерські якості, завдяки яким прийматимуть управлінські рішення у професійній і профспіл­ковій роботі.

А найголовніше – мо­лодь навчилася застосо­вувати демократичні ме­ханізми впливу на життя громади під час здійснен­ня соціального захисту спілчан, недопущення їх необґрунтованого скоро­чення, погіршення або скасування їхніх соціаль­них пільг і гарантій в умовах економічної кри­зи. Впродовж навчання профактивісти набули навичок щодо створення позитивних взаємовідно­син у колективі, профор­ганізації та суспільстві загалом.

Підбиваючи підсумки, учасники наголосили на актуальності та важли­вості тематики семіна­рів, зазначивши, що успішність будь-яких со­ціальних і суспільно-політичних перетворень у країні залежить від умов соціалізації і розви­тку молодого покоління.

 

 

 Забезпечення трудових прав

  За інформацією прес-центру ФПО, у Федерації профспілок Кіровоград­ської області відбулося за­сідання Ради ФПО на тему: «Про завдання організацій профспілок щодо посилен­ня громадського контролю за дотриманням трудових прав членів профспілок».

За словами голови ФПО Сергія Петрова, сьогодні стан дотримання трудових прав працівників і рівень їх забезпечення, м’яко кажу­чи, незадовільний. Часто люди працюють без трудо­вих книжок, у режимі непо­вного робочого часу, в не­задовільних санітарно-гігієнічних умовах, спосте­рігаються масові звільнен­ня, несвоєчасна виплата зарплати або її рівень на­багато нижчий визначено­го законом, обмеження ді­яльності профспілок у тру­дових колективах. І це лише частина виявлених порушень. Минулого року, здійснюючи профспілковий громадський контроль за дотриманням законодав­ства про працю, проведено близько 600 перевірок. Ви­явлено 800 порушень зако­нодавства, що стосувалися понад шести тисяч праців­ників.

Сергій Петров наголосив, що останнім часом активі­зувалася правозахисна ро­бота, зокрема, збільшуєть­ся кількість позитивних рі­шень у судах. Минулого року профспілкові юристи примусово стягнули на ко­ристь членів профспілок близько 126 тис. грн; без­платно складено 106 позо­вних заяв, інших процесу­альних документів.

У свою чергу, заступник Го­лови ФПУ Сергій Українець, який узяв участь у засідан­ні, зазначив: «На нас дер­жава, згідно з Конституцією України, поклала велике зобов’язання: захищати трудові права. Ми цю робо­ту виконуємо, але нині пе­реходимо в інший формат. Сьогодні відбуваються ад­міністративна й економічні реформи, тож треба й зако­нодавчу базу, і реформу­вання використати на ко­ристь людині».

 

 

 Життя первинки

  В Івано-Франківській облпрофорганіза­ції працівників державних установ ак­тивно проходить звітна компанія у пер­винних профспілкових організаціях. Серед учасників зборів – члени обкому, райкомів, міськкомів профспілки, керів­ники державних установ та організацій.

Михайло Мельник

завідувач відділу організаційно-масової роботи

Івано-Франківського обкому профспілки

 Так, 1 березня відбулися звітні збори у первинці Га­лицького райцентру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді. Під час зібрання виступила профорганізатор Тетяна Щурик, яка докладно ознайомила присутніх із роботою профорганізації за минулий рік. Йшлося про вико­нання службових і громадських обов’язків членами проф­спілки, організацію відпочинку працівників, поліпшення умов праці та її оплату. У колективі немає порушень трудо­вого законодавства, з профорганізатором погоджується графік відпусток, своєчасно виплачується зарплата. Остан­нім часом у кілька разів збільшилася кількість спілчан у зв’язку із введенням до штату центру фахівців із соціальної роботи.

Також розглядалося питання про виконання колективного договору за 2012 рік. Профорганізатор наголосила, що по­ліпшенню соціального захисту членів профспілки сприяє належне виконання умов колдоговору. До речі, цього року питання оплати праці держслужбовців дещо поліпшилися порівняно з минулим роком. Однак її рівень усе ще не від­повідає сучасним вимогам.

Промовці внесли пропозиції про поліпшення діяльності профорганізації щодо проведення екскурсій, оздоровлення працівників, практичного використання всіх напрямів профспілкової роботи, передбачених статутом профспілки, ефективного використання профспілкових коштів. На збо­рах було зосереджено увагу на необхідності забезпечення виконання статті 44 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо перерахування адміністрацією центру коштів на культурну, масову, оздоровчу та фізкуль­турну роботу, але не менш як 0,3% фонду зарплати.

Про роботу з молоддю і шляхи її удосконалення розповіла голова молодіжної ради Галицької районної організації профспілки Оксана Петраш. Йшлося також і про активіза­цію роботи вищих профспілкових органів у питаннях набут­тя чинності нового закону про державну службу, що сприя­тиме поліпшенню оплати праці працівників держустанов.

Про виконання умов колдоговору поінформувала директор центру Людмила Слюзар. Вона акцентувала, що адміністра­ція установи забезпечила всі умови для діяльності первин­ки, а питання соціального розвитку колективу визначають­ся спільно з виборним органом профорганізації. На зборах обрано новий профком, який очолила Тетяна Щурик, реві­зійну комісію, визначено програму дій профорганізації на перспективу.

У зборах взяла участь і виступила голова райкому проф­спілки Станіслава Пудрій, інші представники профспілкових органів. Новообраному профкому надано практичну й ме­тодичну допомогу з питань організаційно-масової, колдо­говірної роботи, складання профспілкових документів, ін­ших напрямів профспілкової діяльності. Методичні матері­али обкому профспілки з цих та інших питань внесено на електронні носії для практичного використання у роботі.

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання