« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Політика зайнятості має враховувати інтереси працівників

Політика зайнятості має враховувати інтереси працівників

У публічному акціонерному товаристві «Миколаївцемент» відбувся семінар-тренінг із питань реалізації Закону України «Про зайнятість насе­лення» у частині використання запозиченої праці.

 У заході взяли участь голова Профспілки працівників будівництва і промисловос­ті будівельних матеріалів України Василь Андреєв, спеціаліст програм Американсько­го центру профспілкової солідар­ності Анна Большева, заступник начальника відділення НСПП у Львівській області – завідувач сек­тора правового забезпечення На­дія Карвацька, голова первинної профорганізації ПАТ «Миколаїв­цемент» Леся Гусак, голова Львів­ської облпрофорганізації проф­спілки працівників будівництва і промисловості будівельних мате­ріалів Марія Карвацька, представ­ники адміністрації ПАТ «Микола­ївцемент».

У своєму виступі голова профспілки будівельників Василь Ан­дреєв зазначив, що відповідно до вимог статті 39 ЗУ «Про зайня­тість населення», що набув чин­ності 01.01.2013 року, суб’єкти гос­подарювання – роботодавці, які наймають працівників для по­дальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця, направляють працівників за двох умов: якщо це передбачено колек­тивним договором такого робото­давця та за наявності згоди пер­винної профорганізації.

Василь Андреєв також звернув увагу присутніх на те, що суб’єкти господарювання – роботодавці, які наймають працівників для по­дальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця, зобов’язані укласти договір із ро­ботодавцем про використання праці працівника й виплачувати йому заробітну плату, яка не може бути нижче від мінімальної – встановленої законом, і зарплати, яку платить роботодавець своїм працівникам за виконання такої самої роботи.

Cпеціаліст програм Американ­ського центру профспілкової солі­дарності Анна Большева розпові­ла про особливості таких найпо­ширеніших різновидів запозиче­ної праці, як аутсорсинг й аутста­фінг. Особливу увагу вона акцен­тувала на недоліках їх викорис­тання: відсутності гарантії постій­ної зайнятості, позбавленні пра­цівників багатьох видів винаго­род, що пов’язані із тривалістю ро­боти на одному підприємстві, від­сутності колдоговірного регулю­вання трудових відносин тощо.

У рамках семінару-тренінгу учас­ники заходу дискутували з питань використання запозиченої праці, забезпечення соціально-трудових прав і гарантій особам, які працю­ють на таких умовах, почули від­повіді на свої запитання стосовно оплати праці, графіків відпусток, виконання колективного договору тощо.

Також відбулася узгоджувальна зустріч адміністрації та профко­му ПАТ «Миколаївцемент» за участю сторін соціально-трудових відносин, на якій обговорили пи­тання оплати праці, виконання колдоговору тощо. За результата­ми зустрічі досягнуто домовле­ності про виплату працівникам винагороди за підсумками роботи минулого року й розроблення но­вого Положення про оплату праці у ПАТ «Миколаївцемент» із враху­ванням пропозицій первинної профорганізації підприємства.

 

  Вчитися бути лідерами

  Наприкінці лютого у Федерації незалеж­них профспілок Кри­му для голів галузе­вих профспілок було прове­дено семінар-тренінг «Фор­мування стратегії профспіл­кового руху», повідомляє Кримпрофінформ.

Досвідчений тренер-консультант міжнародного класу з профспілкового руху Світлана Солдатова розкри­ла особливості сучасної тех­нології управління громад­ським рухом, акцентувала увагу на визначенні вимог і методів роботи, формуванні системи цінностей, мети й завдань, позитивного імі­джу, проведенні інформа­ційної політики, спрямованої на інтелектуальне лідерство, солідарність тощо.

На наступному семінарі в бе­резні обговорюватимуться актуальні питання мотивації профспілкового членства.

 

  Уміти захищати свої права

  Питання захисту трудових і профспілкових прав на підприємствах багатонаціональ­них корпорацій (БНК) обговорювалося на 21-му занятті громадського Університету правових знань, що його організували Ми­колаївська обласна рада профспілок і регі­ональне відділення НСПП.

 В обговоренні взяли участь представники профорганізацій під­приємств БНК, або під­приємств з участю іноземно­го капіталу, – первинних профорганізацій ТОВ «Мико­лаївський глиноземний за­вод», ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», ДП «Миколаїв­ський морський торговель­ний порт», АТВТ «Фірма «Аура», ДП «Миколаївський бронетанковий завод», а та­кож обласних галузевих профорганізацій галузей суднобудування, торгівлі, текстильної та легкої про­мисловості, АПК.

Заняття проводила завідувач відділу із соціально-економічних питань облпрофради Анна Шарова. Вона охарактеризувала типи міжнародних корпорацій, їх ознаки та риси, розповіла про особливості правового регулювання їх діяльності, відзначила суттєвий пози­тивний внесок корпорацій в економіку та соціальний до­бробут держав, що розвива­ються, завдяки прямим ін­вестиціям, залученню техно­логій, а також упроваджен­ню міжнародних стандартів МОП.

На Миколаївщині позитивні приклади справжньої соці­альної відповідальності пе­ред колективом і місцевою громадою, роботи потужних профосередків відзначають­ся у ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», Мико­лаївському відділенні ПАТ «САН ІнБев Україна».

Однак на більшості підпри­ємств БНК в Україні ситуація не така оптимістична: фіксу­ються численні порушення трудового й профспілкового законодавства, що призво­дять до погіршення рівня життя працівників, підви­щення соціальної напруги, інших негативних явищ. Аби протистояти цьому, профак­тив має опанувати ефективні механізми впливу на ситуа­цію на підприємствах корпо­рацій. Для вироблення та за­кріплення таких механізмів з учасниками заняття прове­дено тренінг «Як захистити трудові та профспілкові пра­ва на підприємствах БНК».

14.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання