« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

З роботодавцем – на рівних

З роботодавцем – на рівних

 Із року в рік профспілковій стороні все складніше вести соціальний діа­лог із роботодавцями. Це викликано насамперед обмеженим обсягом інформації про діяльність підприємств і різним рівнем підготовки ме­неджменту підприємств і профактиву. Особливо це відчувається під час укладення колективних договорів.

Володимир КАЗАЧЕНКО

голова Профспілки трудящих металургійної і

гірничодобувної промисловості України

Упродовж багатьох років ЦК ПМГУ веде планомірну ро­боту з економічного навчан­ня профактиву, набуття на­вичок грамотно знаходити та використовувати інформацію про підприємство, його фінансову та статистичну звітність. З цією метою проведено цикл семінарів-тренінгів для працівників еконо­мічних служб і профактиву терито­ріальних комітетів профспілки, ви­дано низку методичних рекомен­дацій, які активно використовують у своїй роботі, зокрема, Запорізь­кий обласний комітет профспілки, профкоми первинних профспілко­вих організацій ПАТ «Дніпроспец­сталь», ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний за­вод», ПАТ «Металургійний комбі­нат «Азовсталь» та ін.

Профкоми первинних організацій ПМГУ постійно стикаються з необ­хідністю формування солідної бази аргументів для обстоювання пози­ції профспілкової сторони під час укладення колективних договорів. Практика показує, що цій важливій справі має передувати збір та ана­ліз різної інформації про діяльність підприємств.

Ми домоглися того, що відповідно до Галузевої угоди по ГМК України на 2011–2012 роки сторона власників (роботодавців) зобов’язана надава­ти профспілковим комітетам інфор­мацію про економічний і фінансо­вий стан підприємств у рамках дер­жавних форм статистичної звітнос­ті та іншу інформацію, передбаче­ну чинним законодавством, відпо­відно до встановлених термінів.

Для пошуку й збору інформації про підприємство необхідно використо­вувати різні джерела, найважливі­шими з яких є внутрішні, що фор­муються безпосередньо на підпри­ємстві, і зовнішні – ті, що публіку­ються в ЗМІ або надходять з інших організацій. Одним із найпотужні­ших засобів отримання інформації є Інтернет. Сукупність цих джерел дає можливість створити досить по­вне й об’єктивне уявлення про ді­яльність підприємства, виявити його слабкі й сильні сторони і, наре­шті, озброїти профспілкову сторону даними, що необхідні для форму­вання аргументів під час підготов­ки та проведення колективних пе­реговорів.

Слід мати на увазі, що звітність під­приємства комплексно й різнобічно відображає його діяльність. Про­відна роль при цьому належить бух­галтерському обліку та звітності, де в узагальненому вигляді най­більш повно відображаються ре­зультати господарської діяльності.

Для аналітичної роботи в першу чергу профкоми мають послугову­ватися бухгалтерською (фінансо­вою) звітністю, яка вважається най­важливішим офіційним джерелом інформації про фінансовий стан, ре­зультати діяльності та рух грошо­вих коштів підприємства за звітний період.

Ми вважаємо за доцільне також здійснювати аналіз статистичної звітності підприємства, що деталь­но відображає окремі сторони його виробничих і соціальних процесів. Статистична звітність доповнює фі­нансову, зокрема даними про про­цеси та явища, що не мають вартіс­ної оцінки.

При цьому особливу увагу слід звертати на розділи, що містять ін­формацію про структурні зміни на підприємстві (реорганізацію), про розподіл обсягу реалізованої про­дукції (робіт, послуг), кількості працівників, операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, по­слуг) і запасів за видами економіч­ної діяльності.

Для профспілкових працівників – особливе значення має інформова­ність про рух кадрів, зміни фондів оплати праці та використання фон­ду робочого часу.

Державні статистичні спостережен­ня чисельності, заробітної плати та робочого часу працівників прово­дяться на основі статистичних зві­тів, перелік і форми яких затвер­джуються щорічно.

Аналіз звітів праці та виробництва дає змогу пов’язати зміни фондів оплати праці зі змінами обсягів ви­робленої продукції. Аналізується також розподіл працівників за роз­мірами заробітної плати. Якщо ана­ліз проводиться у період колдого­вірної кампанії, то його часовим ін­тервалом може бути термін дії рані­ше укладеного колективного дого­вору, що чинний на момент прове­дення аналізу.

У деяких профкомів інколи трапля­ються проблеми щодо одержання або підтвердження певної інформа­ції про підприємство, зокрема про осіб, які уповноважені від імені під­приємства здійснювати юридичні дії без довіреності, у тому числі під­писувати договори. Сприяти їх ви­рішенню можуть відомості про під­приємство, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців (ЄДР). Такі відомості (за винятком небагатьох) є відкритими й загаль­нодоступними.

На веб-сайтах компаній можна зна­йти таку важливу для роботи профкомів інформацію, як відомості про компанію, її структуру та керівни­цтво, стратегію, опис бізнесу, прин­ципи соціальної відповідальності, статут та внутрішні нормативні документи, кодекс корпоративного управління, прес-релізи компа-ній тощо. Постійний моніторинг цієї інформації допомагає розшири­ти базу відомостей для аналізу ді­яльності компанії та краще зрозу­міти, як позиціонують себе в очах громадськості й трудового колективу власники та керівництво під-приємства.

З досвідом роботи Профспілки ме­талургів і гірників України в цьому напрямі ознайомились учасники семінару «Ведення переговорів з укладання колективних договорів в умовах більш жорстких позицій ро­ботодавців», проведеного під егі­дою Центральної ради Гірничо-металургійної профспілки Росії 23–25 жовтня 2012 року в Нижньому Новгороді. Цей досвід вивчає проф­центр Міжнародного об’єднання профспілок «Союзметал».

 

  СИЛЬНА ПЕРВИНКА – СИЛЬНА ПРОФСПІЛКА

У 2011 році Президія Центрального коміте­ту Профспілки металургів і гірників Украї­ни затвердила Положення Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращу первинну проф­спілкову організацію ПМГУ «Сильна первин­ка – сильна профспілка».

Валентин ЧУМАЧЕНКО

За умовами конкурсу його переможцями виявляться первинні організації ПМГУ, які:

– досягли найкращих показ­ників у виконанні колектив­ного договору;

– запобігли збільшенню рів­ня травматизму й професій­них захворювань;

– допомогли членам проф­спілки захистити або відно­вити порушені трудові, соці­альні, цивільні права, обсто­яли їхні інтереси, у тому чис­лі шляхом звернення до суду;

– не допустили необґрунто­ваного зниження чисельнос­ті профспілкового членства;

– вчасно та у повному обсязі виконують статутні обов’язки щодо перераху­вання членських внесків;

– забезпечують належний рівень внутрішньопрофспіл­кової роботи;

– створюють умови для ін­дивідуального розвитку осо­бистості, занять фізичною культурою й спортом, ху­дожньою самодіяльністю, забезпечують належне оздоровлення членів проф­спілки та їхніх дітей.

Минулого року, як і завжди, профспілка металургів і гір­ників провела цей захід у рамках Всеукраїнського огляду-конкурсу, започатко­ваного Федерацією профспі­лок України.

Для отримання більш точно­го й справедливого резуль­тату конкурсу його учасники – первинні організації ПМГУ були поділені за кількістю членів профспілки на п’ять груп: I – до 300 спілчан, II – від 301 до 1 тис., III – від 1 до 5 тис. IV – від 5 до 10 тис., V – понад 10 тис. членів ПМГУ.

Президія Центрального ко­мітету профспілки визначи­ла переможців 2012 року в кожній групі й встановила для них нагороди та матері­альні заохочення.

Перші місця посіли:

– у I групі – первинна органі­зація ДП «Гіпропром» Запо­різької облорганізації ПМГУ, голова профкому А. Попова. Нагорода – Диплом і грошо­ва премія 1 тис. гривень;

– у II групі – первинна орга­нізація ПАТ «Дніпрометиз» Дніпропетровської облорга­нізації ПМГУ, голова профко­му В. Коваленко. Нагорода – Диплом і грошова премія 1,5 тис. гривень;

– у III групі – єдина первин­на організація проммайдан­чика Миколаївського глино­земного заводу, голова профкому О. Чередниченко. Нагорода – Диплом і грошо­ва премія 2 тис. гривень;

– у IV групі – первинна орга­нізація ВАТ «Південний ГЗК» Криворізької міської органі­зації ПМГУ, голова профко­му А. Філоненко. Нагорода – Диплом і грошова премія 2,5 тис. гривень;

у V групі – первинна орга­нізація ПАТ «ММК «Азов­сталь» Донецької облоргані­зації ПМГУ, голова профко­му М. Лєхов. Нагорода – Ди­плом і грошова премія 3 тис. гривень.

Мета конкурсу – активізація діяльності первинних організацій ПМГУ та їхніх лідерів у справі забезпечення відповідного рівня внут­рішньопрофспілкової та організаційної роботи із захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів спілчан, посилення мотивації членства у профспілці.

28.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання