« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Холодна любов до Енергоатома

Холодна любов до Енергоатома

 Про ситуацію, що склалася на підпри­ємствах атомної енергетики і промис­ловості України, та подальші дії Атомпрофспілки йшлося під час її II пленуму, який днями відбувся в столиці. Серед учасників заходу, крім профактиву та керівників підприємств галузі, були присутні й представники профільного Комітету Верховної Ради, Міненергову­гілля, Мінсоцполітики та ін.

У своїх виступах учасники пле­нуму висловлювали занепо­коєння проблемами, що вини­кли на підприємствах атом­ної енергетики і промисло­вості. З трибуни тільки й лунало, що бракує фінансування, не виділяють­ся належні кошти… Однак, за слова­ми голови Професійної спілки пра­цівників атомної енергетики та про­мисловості України Валерія Матова, ключовим болючим питанням, що нині турбує усю галузь, є продовжен­ня ресурсу атомних енергоблоків. «Наприкінці 2012 року завершився проектний ресурс експлуатації пер­шого енергоблока Південно-Української АЕС. До 2017-го ще 8 се­ред 13 діючих енергоблоків відпра­цюють належне. Натомість кошти на проведення підготовчих робіт із про­довження ресурсу енергоблоків від­сутні», – змалював ситуацію Валерій Матов. Також у своєму виступі голо­ва профспілки наголосив, що уряд не продовжив дію Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підпри­ємств паливно-енергетичного комп­лексу». Це, за його словами, загро­жує штучним банкрутством НАЕК практично вже цього року.

Соціально-трудові відносини

На пленумі, крім обговорення на­болілих питань, було підбито підсум­ки роботи Атомпрофспілки. Один з головних напрямів її діяльності – соціально-економічний захист пра­цівників, ведення колективних пере­говорів і укладення галузевих угод та колдоговорів. Тож було проаналізо­вано й переглянуто чинні галузеві угоди згідно з вимогами Генеральної, у зв’язку із закінченням терміну дії, а також реорганізацією центральних органів виконавчої влади. Так, у лип­ні 2012 року після створення ДП «Управління забезпечення функціо­нування об’єктів Чорнобильської АЕС» шляхом реорганізації ДСП ЧАЕС до Галузевої угоди було внесе­ но доповнення щодо врегулювання питань оплати праці працівників но­воствореного підприємства.

Під час опрацювання проекту Га­лузевої угоди також досягнуто до­мовленості про створення двосторон­ньої робочої групи з обов’язковою участю фахівців підприємств зони відчуження для перегляду включе­них до діючих схем посадових окла­дів і тарифних ставок працівників цих підприємств найменувань посад та професій з метою перевірки їх від­повідності тим, що включені до Кла­сифікатора професій ДК 003, а також подальшого опрацювання зазначе­них схем. Цю роботу завершено в чет­вертому кварталі 2012 року, а відпо­відні зміни й доповнення будуть вне­сені під час перегляду Галузевої уго­ди в поточному році.

У серпні 2012 року укладено Галузе­ву угоду між Міністерством надзви­чайних ситуацій України та профспіл­ками працівників державних установ, атомної енергетики і промисловості, трудящих металургійної і гірничодо­бувної промисловості на 2012–2015 роки, зареєстровану в Мінсоцполіти­ки 19 вересня того ж року. До цієї уго­ди було внесено певні зміни. Так, сут­тєвим є доповнення, що встановлення доплат за важкі, шкідливі й особливо шкідливі умови праці практично на всіх роботах, крім будівельних та ремонтно-будівельних, може здійсню­ватися за рахунок власних коштів під­приємства. Ця проблема характерна практично для всіх галузей і є наслід­ком відсутності затвердженого Кабмі­ном Переліку робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, вико­нання яких передбачає встановлення підвищеної оплати. На жаль, протя­гом останніх чотирьох років це питан­ня залишається невирішеним, незва­жаючи на встановлення конкретних термінів його затвердження у гене­ральних угодах та неодноразові звер­нення галузевих профспілок до урядо­вих структур.

Увага до первинок

Не менш важливим завданням за­вжди була підтримка первинних профспілкових організацій у ході ко­лективних переговорів. Відтак роз­глядалися проекти колдоговорів, на­давалися зауваження і пропозиції щодо їх поліпшення, проводилися консультації із профспілковими пра­цівниками підприємств (ДСП ЧАЕС, УЗФО, Державна корпорація «Укра­їнське державне об’єднання «Радон», спеціальні воєнізовані гірничоряту­вальні (аварійно-рятувальні) загони МВС України та ін.).

Постійно проводилися розгляд за­питів підприємств, листів та звер­нень ППО, підготовка відповідей щодо застосування окремих поло­жень Галузевої угоди та колектив­них договорів, розробки та перера­хунку схем посадових окладів і та­рифних ставок, роз’яснень компе­тентних органів з питань чинного законодавства.

У зв’язку з входженням до ЦК Атомпрофспілки первинних проф­спілкових організацій національних природних парків розпочато підго­товчу роботу щодо їх об’єднання та розробки проекту Галузевої угоди.

Охорона праці

При профспілкових комітетах створені й працюють комісії з охоро­ни праці та громадські інспектори, які виконують контрольні функції профспілки за основними напрямами роботи. Зокрема, спільно з роботодав­цями розробляється та контролюєть­ся виконання комплексних організаційно-технічних заходів з досягнення необхідних нормативів безпеки, гігі­єни праці та виробничої сфери, підви­щення рівня охорони праці та куль­тури виробництва, профілактики ви­робничого травматизму, профзахво­рювань, контролю виконання сторо­нами відповідних зобов’язань за ко­лективним договором.

Протягом звітного періоду підго­товлено та проведено навчання профспілкового активу (громад­ських інспекторів, членів ЦК) з пи­тань охорони праці та розслідування нещасних випадків на виробництві. Разом з громадськими інспекторами підприємств та комісіями з охорони праці профспілкових організацій технічні інспектори здійснюють по­стійний контроль за виконанням організаційно-технічних заходів, спрямованих на забезпечення охоро­ни і безпеки праці, беруть участь у комісіях з атестації робочих місць за умовами праці, перевірці належних знань керівників і фахівців, до обов’язків яких входить забезпечення охорони праці, проведення комплек­сних перевірок її стану на підприєм­ствах.

Правозахисна робота

Задля забезпечення правової за­хищеності членів Атомпрофспілки постійно здійснюються заходи контролю за дотриманням законо­давства про працю. Так, протягом 2012 року на підприємствах та в орга­нізаціях проведено 52 перевірки. Зо­крема, виявлено 2219 порушень тру­дових прав працівників. Таким чи­ном, порівняно з 2011 роком загальна їх кількість збільшилася на 1399! Значно зросла й кількість порушень законодавства з оплати праці (2092 порівняно з 661 у 2011 році).

З метою запобігання таким пору­шенням під час проведення переві­рок надаються юридичні консульта­ції керівництву підприємств і уста­нов, іншим посадовим особам щодо застосування норм чинного законо­давства. Як наслідок, зменшилася кількість порушень при звільненні працівників з роботи, зміні істотних умов праці, а також переведенні, пе­реміщенні на іншу роботу.

16.02.2013


Анна Рєпіч редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання