« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Дорогу– молодим

Дорогу– молодим

Молодіжну раду Об’єднання профспілок Львівщини засновано кілька ро­ків тому. Іхоч вона ще не робить, на жаль, погоди в профспілковому русі регіону, саме без молодих, сміливих і креативних ця кількісно помітна ре­гіональна громадська організація не матиме якісних перспектив.

Середній вік керівни­цтва організації проситься на те, щоб «розбавити» його 30–40-річними активними й амбітними в справах громади людьми. Галузевих профспілок, які працюють у цьому напрямі, не так уже й багато. Серед них – обласна організація профспілки освіти і науки. Тож не випадково в числі претендентів на відзначен­ня «Кращий молодий про­флідер року» є кандидатура заступника голови студент­ського профкому, асистента кафедри радіоелектронних пристроїв та систем Націо­нального університету «Львівська політехніка», активіста обласної галузе­вої і члена молодіжної ради ОПЛ Юрія Баланюка.

У його низовій профспіл­ці – 15255 студентів. Ціле містечко, районний центр! Із своїх 27 років 9 віддав профспілкові роботі. Почав, як розповідає про колегу го­лова цієї потужної первин­ки Богдан Поліщук, із голо­ви профбюро одного з під­розділів університету – навчально-наукового інсти­туту. Не перший рік очолює профкомівську комісію соціально-правового захис­ту, одну з головних і най­важчих ділянок профспіл­кової роботи. І вже п’ять ро­ків є заступником голови профкому університету.

 Голова обласної галузе­вої профспілки працівників освіти і науки Марія Яцей­ко, її заступник Галина До­лішня говорять про молодо­го лідера як про людину обов’язкову, наполегливу, витриману. Тож не дивно, що він не забуває і про своє професійне зростання, пише наукову роботу, і сту­дентськими проблемами переймається. Приходять до нього за порадами, якщо йдеться про несправедливо виставлені викладачем оцінки. Учорашній студент Юрій Баланюк сприймає це насамперед як уболівання за чесну працю. Адже лю­дина старалася, тому й бо­лить. Саме в стінах альма-матері виховується віра в справедливість, пріоритет знань. Про це, зрештою, на­голошує сам ректор, бо йдеться тут про рівень і якість фаховості випускни­ків одного з найпотужні­ших вишів краю.

Крім живої роботи з мо­лодими спілчанами заступник голови профкому займається редагуванням інтернет-журналу, в якому надає актуальні, потрібні студентству поради та кон­сультації.

Система оцінювання знань студентів, за словами Юрія Баланюка, в універси­теті постійно вдосконалю­ється, змінюється. Тому, бува, й викладачі дещо про­пускають. А ми тримаємо руку на пульсі цієї системи і вже не раз вдавалося аргу­ментовано переконувати сторони і залагоджувати конфліктні ситуації. Своїм найбільшим досягненням у профспілковій роботі Юрій Баланюк вважає постійний творчий розвиток та профе­сійне зростання, домігся він і проведення ремонту гур­тожитку, в якому прожива­ють понад тисячу студен­тів. Буває важко, коли що­річно члени їх молодіжної профспілки оновлюються на 20 відсотків і багато чого доводиться починати знову і знову.

Молодіжна рада Об’єднання профспілок Львівщи­ни, як зазначив її голова Андрій Олійник, також до­ручила Юрієві Баланюку відповідальну ділянку – ро­боту із студентською молод­дю Львівщини. Цим він за­ймається постійно, будучи експертом-консультантом з різного роду проблемних питань студентів і аспіран­тів. Мріє успішно захистити наукову роботу «Телевізійні сканувальні мікроскопи з освітленням мікрооб’єктів в ультрафіолетовому діапазо­ні», бо це теж питання пре­стижу молодого профліде­ра. У молодіжному русі вва­жає за необхідне для моло­дих активістів мати бажан­ня змінюватись і змінювати негативні тенденції. А та­кож вчасно оновлювати ке­рівний склад профспілки, створювати з боку старших і досвідчених колег умови для реалізації свіжих, по­трібних організації проек­тів – без заздрощів, з благо­родства.

 

  У центрі уваги – випускники

 Проблема зайнятості молоді, першого ро­бочого місця після студентських років по­требує неабиякої уваги та невідкладно­го розв’язання. За статистикою, лише 10% випускників аграрних вишів працевлашто­вуються офіційно та за спеціальністю.

 Сьогодні як роботода­вець не в змозі запро­понувати молодому спеціалісту нормаль­не робоче місце й гідні умо­ви праці та зарплату, так і ви­пускник не бажає їхати до сільської місцевості. Аналіз ситуації, що склалася, й опи­тування, проведене Цен­тральним комітетом проф­спілки серед молодих ліде­рів АПК, засвідчили необхід­ність підготовки молоді до першої зустрічі з роботодав­цем. Тому під час засідання молодіжної ради профспілки АПКнародилася ідея провес­ти наприкінці березня цього року тренінг-навчання на тему «Працевлаштування молодих спеціалістів. «Само­презентація» випускника на ринку праці», покликаний надати методичні рекомен­дації випускникам аграрних навчальних закладів щодо працевлаштування; навчити молодих профлідерів умінню представляти себе, складати резюме, вести діалог з робо­тодавцем.

Добре, що цю молодіжну ініціативу вже підтримали Міністерство аграрної полі­тики та продовольства Укра­їни в особі міністра Миколи Присяжнюка, ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забез­печення діяльності ВНЗ «Аг­роосвіта» (директор Ірина Синявська). Фахівці ЦКпрофспілки проводять робо­ту з підготовки кваліфікова­них кадрів для виступів і на­вчання, а також збір матері­алів для методичних реко­мендацій. Молодь, у свою чергу, потребує нових знань і навичок, дієвих заходів із подолання безробіття серед молодих спеціалістів на рин­ку праці в Україні.

 

 Вшанували донорів

 На нараді профспілко­вого активу ПрАТ«Сє­вєродонецьке об’єднання Азот» урочисто пройшло вшановування восьми працівників, яким було присвоєно звання «По­чесний донор України».

Як повідомляє Семен Пер­цовський, донорів привіта­ли депутати міськради – ди­ректор з кадрів та інформа­ції і зв’язків з громадськістю «Азоту» Сергій Лєбєдєв та голова профкому заводу Валерій Черниш. Їм були вручені посвідчення, отри­мані від департаменту охо­рони здоров’я Луганської ОДА, квіти.

– Наші почесні донори корис­туються не тільки тими піль­гами, які встановлені для них законодавством, а й додатко­вими – згідно з колдогово­ром підприємства, – зазна­чив Валерій Черниш. – Зокре­ма, їм видається і матеріаль­на винагорода.

За словами голови первинної організації Червоного Хреста «Азоту», лаборанта Тетяни Кравченко, це звання отри­мали близько 2 тис. азотівців.

10.02.2013


Ольга ЛОБАРЧУК м. Львів

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання