« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

А вони будують…

А вони будують…

 Сьогодні вже не ста­новить таємниці той факт, що за останні 20 років майновий комп­лекс профспілок зазнав значних втрат. Це сто­сується майна як са­мої Федерації проф­спілок України, так і її членських організацій. Окрім відчуження в ба­гатьох регіонах та галу­зях, відомчі санаторії-профілакторії та дитячі оздоровчі табори з різ­них причин були пере­дані в державну чи ко­мунальну власність, а потім закриті або пе­репрофільовані в інші установи, які не мають жодного відношення до оздоровлення пра­цівників і членів їхніх сімей.

Не оминуло це лихо й Проф­спілку працівників житлово-комунального госпо­дарства, місцевої промис­ловості, побутового обслу­говування населення України. Якщо наприкінці 1990 року в управ­лінні галузевих підприємств, об’єднаних цією профспілкою, пе­ребували 28 санаторіїв-профілакторіїв і 49 дитячих оздоровчих таборів, то нині функціонують менше половини з них. Слід зазна­чити, що деякі обкоми галузевої профспілки, зокрема Дніпропе­тровський, Закарпатський, Черні­вецький, відчувши загрозу втрати відомчих оздоровниць, вчасно пе­реоформили їх у профспілкову власність і забезпечують належне функціонування цих об’єктів. Більш того, сьогодні профспілки продовжують будувати!

Про це повідомив у своєму ко­ментарі голова Центрального ко­мітету профспілки Олексій Рома­нюк: «У нашому випадку точніше, мабуть, буде сказати не продовжу­ють будувати, а закінчують будів­ництво. Йдеться про санаторій-профілакторій на 270 місць у м. Се­вастополі, який наша профспілка почала будувати ще до здобуття Україною незалежності. Тоді було зведено каркаси трьох спальних корпусів, без даху.

Через обмежені фінансові мож­ливості, починаючи з 90-х років, ЦК проф­спілки змушений був залучити до будівни­цтва цього об’єкта ін­ших учасників. На базі оздоровниці було утво­рено товариство з об­меженою відповідаль­ністю. Проте частка профспілки в фінансу­ванні санаторію-профілакторію виявилася достатньою для того, аби зберегти за нею управлінські права.

Створення нової господарської структури дозволило врятувати майбутню оздоровницю від бан­крутства і продовжити будівни­цтво. Враховуючи значний осо­бистий організаційний внесок ко­лишнього голови профспілки Олексія Катеринчука в розвиток цього об’єкта, з ініціативи ЦК профспілки Севастопольська міська рада в 2004 році прийняла рішення про присвоєння санаторію-профілакторію імені О. П. Катеринчука.

Долаючи значні труднощі, ми добудували всі три спальних кор­пуси і ввели їх позачергово в екс­плуатацію з 2000 року».

Нині до оздоровниці проведено газ та інші комунікації, збудовані власні трансформаторна та ко­тельня, здійснено благоустрій те­риторії. В кімнатах встановлені холодильники, телевізори. Щоріч­но тут відпочивають за прийнятними для сі­мейних бюджетів ціна­ми понад 3 тис. праців­ників галузевих підпри­ємств і членів їхніх сімей.

Водночас, за словами Олексія Романюка, по­при позитивну динамі­ку розвитку даний об’єкт ще не відповідає статусу санаторію-профілакторію, оскільки не має свого лікувального відділення, а відпочивальники харчуються в орендованій їдальні. Звісно, що на фінансову підтримку Фонду соці­ального страхування з тимчасової втрати працездатності профспілко­ва оздоровниця поки що розрахову­вати не може.

«Проблем багато, – зазначив Олексій Романюк, – проте ми на­магаємось їх вирішувати, не залу­чаючи до розвитку об’єкту нових учасників, оскільки розуміємо, що втрата контрольного пакета може призвести до втрати оздоровниці загалом.

Розглядаючи у вересні це пи­тання на президії ЦК профспілки та виїжджаючи на об’єкт, ми вирі­шили залучити до участі в інвес­туванні будівництва їдальні всі територіальні профорганізації. Кожна з них отримала конкретне завдання. Ми рекомендуємо на­правити на будівництво оздоров­ниці частину коштів, які профко­ми отримують від роботодавців на культурно-масову й оздоровчу ро­боту, адже це не забороняє чинне законодавство.

Збудуємо їдальню, візьмемося і за лікувальну базу. Обраний нами шлях доволі непростий, але іншо­го поки що немає. Єдине, на що б ми могли погодитися, так це при­йняти до нашого товариства нових учасників, які мають кошти і є членськими організаціями ФПУ».

 

  Наша робота – наше життя

 Згідно з постановою президії ЦК Проф­спілки працівників зв’язку України та з ме­тою широкого висвітлення професійної діяльності працівників підприємств, уста­нов та організацій галузі зв’язку, пропагу­вання безпечних і здорових умов праці, роботи профспілкових організацій у черв­ні – грудні 2012 року було проведено фо­токонкурс «Наша робота – наше життя».

 Як повідомляє від­діл організаційно-правової роботи ППЗУ, наприкінці 2012 року конкурсна комісія роз­глянула 166 фоторобіт, які надійшли на конкурс від профспілкових організацій (організаційних ланок), та визначила переможців. За умовами конкурсу було вста­новлено три перші, п’ять других, десять третіх і п’ять заохочувальних премій.

У фотоконкурсі «Наша робо­та – наше життя» взяли участь всі об’єднані профор­ганізації галузевої профспіл­ки (ОПО ПАТ«Укртелеком», ОПО УДППЗ «Укрпошта», ОПО Концерну РРТ, ОППО ДП «Український державний центр радіочастот»), Київ­ська міська профспілка пра­цівників зв’язку, Одеський обком профспілки працівни­ків зв’язку. Найактивнішими учасниками були: ОПО УДППЗ «Укрпошта» – Жито­мирська, Харківська, Дні­пропетровська, Запорізька, Сумська, Одеська обласні організації профспілки, пер­винна профорганізація ЦПЗ № 7 м. Павлограда Дніпро­петровської області; ОПО ПАТ«Укртелеком» – проф­спілкові організації Київської міської, Черкаської, Сум­ської, Запорізької, Полтав­ської, Севастопольської філії товариства; ОПО Концерну РРТ– первинні профспілкові організації Хмельницької та Львівської філії; Київська міська профспілка працівни­ків зв’язку – первинні проф­спілкові організації ДП «Преса», Київського коле­джу зв’язку, Північного пош­тамту Київської міської ди­рекції УДППЗ «Укрпошта».

Відповідно до постанови президії ЦК Профспілки пра­цівників зв’язку України від 27.12.2012 № П-3-2 «Про відзначення переможців фо­токонкурсу» переможці фо­токонкурсу та профспілкові організації, що посіли друге та третє місця й отримали заохочувальні премії, будуть відзначені Почесними гра­мотами ЦК Профспілки пра­цівників зв’язку України та грошовими винагородами. Також було видано буклет, до якого ввійшли роботи пе­реможців фотоконкурсу.

Профспілковим організаці­ям (організаційним ланкам) галузевої профспілки реко­мендовано продовжити проведення фотоконкурсу «Наша робота – наше жит­тя» в 2013 році.

 

 Переможці 2012 року

  Обласна організація профспілки працівників зв’язку Одеської дирек­ції УДППЗ «Укрпошта» («Перший лист неелек­тронною поштою»)


  Профспілкова організа­ція Севастопольської фі­лії ПАТ«Укртелеком» («Робота виконана – пошкодження ліквідо­ване»)

 

 
Об’єднана первинна профспілкова організа­ція ДП «Український державний центр радіо­частот» («Радіочастотний моніторинг на Євро–2012»)


24.01.2013


Тетяна РУБАН, спеціально для «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання