« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Звернення до голів профкомів та активу Профспілки авіапрацівників України

Звернення до голів профкомів та активу Профспілки авіапрацівників України

 Шановні колеги!

Минув рік після 6-го з’їзду Проф­спілки авіапрацівників України. Президія готує звіт Центральному комітету Профспілки про стан ви­конання прийнятих з’їздом «Пріо­ритетних напрямків у діяльності Центрального комітету Профспіл­ки авіапрацівників України та профспілкових комітетів на період 2012–2016 років».

У «Пріоритетних напрямках» наго­лошується на організаційному та фінансовому зміцненні Профспіл­ки. По-перше, це підвищення відпо­відальності керівників профспілко­вих організацій і кожного спілча­нина за дотримання статутних ви­мог, виконання рішень виборних профспілкових органів, здійснення принципів організаційної єдності. І по-друге, відповідальність за ви­конання статутних вимог та колек­тивних договорів з питань повного та своєчасного перерахування членських профспілкових внесків виборним профспілковим органам усіх рівнів на статутну діяльність, а також усвідомлення, що зміцнен­ня Профспілки неможливе без на­дійної та міцної фінансової бази, яка забезпечує спілчанам повно­цінний захист їх соціально-трудових прав та інтересів.

На жаль, профспілкові комітети ПрАТ А/К МАУ і ДП МА Бориспіль (голови профкомів Г. М. Жиленко й О. Д. Мартинюк) проігнорували рі­шення з’їзду Профспілки «Про Прі­оритетні напрямки» та постанову пленуму Центрального комітету Профспілки від 22.12.2011 «Про від­рахування членських профспілко­вих внесків на статутну діяльність Центрального комітету».

Члени президії Центрального комі­тету Профспілки на своїх засідан­нях (29.03.2012, 26.04.2012 та 31.05.2012) і під час особистих зу­стрічей неодноразово намагалися терпляче й тактовно переконати го­лів профкомів ПрАТ А/К МАУ і ДП МА Бориспіль Г. М. Жиленка та О. Д. Мартинюка, членів їх профко­мів у помилковості та небезпечності їх дій, спрямованих на ревізію рі­шень 6-го з’їзду Профспілки, ігнору­вання вимог Статуту Профспілки та постанов її вищих виборних органів.

Не знайшовши підтримки своїм не­законним безвідповідальним діям від більшості членів президії та ви­значивши «головними в Профспіл­ці» свої організації (читай, що їх рі­шення є безапеляційними), голови профкомів ПрАТ А/К МАУ Г. М. Жиленко і ДП МА Бориспіль О. Д. Мар­тинюк перейшли до відкритого протистояння керівництву Проф­спілки, почали надсилати первин­ним профспілковим організаціям листи з пропозиціями не сплачува­ти в повному обсязі членські проф­спілкові внески на статутну діяль­ність Центрального комітету, при­йняти рішення про недовіру і пере­обрання «керівництва апарату Цен­трального комітету Профспілки», скликати за кошти своїх профспіл­кових організацій зібрання окре­мих членів Центрального комітету Профспілки – голів профкомів, вес­ти відкриту агітацію про скликан­ня позачергових пленуму і з’їзду Профспілки з порядком денним «про переобрання керівництва Профспілки».

Звинувачуючи керівництво й апа­рат Центрального комітету Проф­спілки у «встановленні собі зарплат, премій та надбавок», голо-ва профкому ДП МА Бориспіль О. Д. Мартинюк у відкритому листі забув поінформувати первинні профспілкові організації, що його зарплата набагато перевищує зарплату голови Профспілки та в ра-зи – працівників апарату Централь­ного комітету Профспілки.

У відповідь на вимоги постанов президії Центрального комітету про скасування рішень профкомів ПрАТ МАУ і ДП МА Бориспіль, які суперечать чинному Статуту Профспілки, та постанови плену­му Центрального комітету від 27.09.2012 щодо виконання рішень 6-го з’їзду Профспілки і вичерпав­ши всі сумнівні аргументи на під­тримку своїх «неблаговидних ді­янь», вони перейшли до відвертого перекручування фактів у діяльнос­ті керівництва Профспілки, ствер­джуючи в своїх листах до первин­них організацій, що «раскол в профсоюзе авиаработников Украины начался по вине руковод­ства аппарата Центрального коми­тета».

Переконавшись у тому, яку загрозу єдності Профспілки несуть такі провокаційні, розкольницькі і без­відповідальні дії голів профкомів ПрАТ А/К МАУ і ДП МА Бориспіль Г. М. Жиленка і О. Д. Мартинюка та голів окремих профкомів, що без­підставно підтримали такі дії, а та­кож із метою призупинити їх нама­гання паралізувати нормальну планову роботу апарату, президія Центрального комітету Профспіл­ки авіапрацівників України на під­ставі п. 6.10 Статуту Профспілки 13.12.2012 прийняла рішення «Про зняття з профспілкового обслугову­вання первинні профспілкові орга­нізації ПрАТ МАУ і ДП МА Борис­піль та обліку їх як організаційних ланок Профспілки авіапрацівників України».

Ми, ті, хто свідомо проголосував за таке рішення, закликаємо своїх ко­лег, членів Центрального комітету Профспілки, весь профспілковий актив з розумінням поставитись до такого рішення, відмежуватись від тих, хто намагається замінити легі­тимно обрані вищі профспілкові органи, вершити долю кожної окре­мої первинної профспілкової орга­нізації і її членів на свій розсуд, за­буваючи про те, що Профспілка збе­регла свою самостійність саме за­вдяки солідарній підтримці серед її первинних організацій. І невели­кі, і чисельні профспілкові органі­зації завжди почували себе рівни­ми в правах і обов’язках, бо десяти­річчями будували свої стосунки на підставі єдиного Статуту і єдиних «правил гри».

Не дамо зруйнувати Профспілку авіапрацівників України, паралізу­вати діяльність її вищих виборних органів!

Тільки при нашій згуртованості і єдності нас будуть поважати і робо­тодавці, і представники влади як соціальних партнерів, які здатні обстоювати соціально-трудові ін­тереси своїх спілчан.

В єдності – наша сила!

Члени президії Центрального комітету Профспілки авіапрацівників України:

С. О. Акімов, О. М. Волочай, І. Б. Головкова, І. Д. Звінник, М. І. Козич, Т. М. Коротка, В. В. Левицький,

С. А. Ліхачов, В. М. Спасіченко

 

 

 Безпека працівників – особливе завдання

  У Полтаві відбулося виїзне засідання прези­дії ЦР профспілки працівників нафтової і газо­вої промисловості України з порядком денним «Про стан охорони праці та профілактики ви­робничого травматизму на підприємствах га­лузі, які знаходяться на території Полтавської області».

 Президія ЦР профспілки кон­статувала, що на всіх підпри­ємствах нафтогазпрому регі­ону ведеться робота щодо створення безпечних і не­шкідливих умов праці, як того вимагають ЗУ «Про охо­рону праці» та Система управління охороною праці НАК «Нафтогаз України». Працюють постійні комісії з перевірки стану охорони праці, до складу яких вклю­чені представники профспіл­ки, громадські інспектори. Служби охорони праці укомплектовані фахівцями, які спрямовують зусилля ко­лективів на усунення шкідли­вих і небезпечних факторів на виробництві, контролю­ють виконання працівника­ми вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

На підприємствах щорічно розробляються комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів з охорони праці. На їх реаліза­цію лише в 2011 році на під­приємствах, що входять до профобслуговування Пол­тавської облради профспіл­ки, витрачено по 1117 грн на кожного працівника.

Повсюдно проведена атеста­ція робочих місць, підсумки якої у 2011 році були, зокре­ма, предметом ретельного аналізу на засіданні облради профспілки, а виконання пе­редбачених постановою кон­кретних заходів уже помітно посприяло забезпеченню пільгами та компенсаціями працівників, зайнятих на ро­ботах із шкідливими та важ­кими умовами праці.

Зазначалося, що облрада профспілки послідовно й принципово відстежує стан охорони праці в галузі, нама­гається задіяти всі важелі профспілкового впливу на її вдосконалення. Так, прези­дія ради щорічно виносить це питання на свої засідання, а кожні три роки – на спільне засідання з теруправлінням Держгірпромнагляду, тради­ційно проводить обласний огляд-конкурс «Кращий гро­мадський інспектор з охоро­ни праці», прискіпливо сте­жить за підготовкою підпри­ємств до роботи в осіннє-зимовий період, принципово розглядає кожен допущений смертельний і груповий не­щасний випадок на виробництві, ефективно викорис­товує Дні охорони праці, навчає профактив.

Обговорення засвідчило не лише розуміння учасниками засідання особливої гостро­ти проблем охорони праці в умовах сьогодення, а й мало наслідком виявлення низки резервів поліпшення цієї ро­боти як Полтавською облра­дою профспілки, профкома­ми підрозділів, так і в цілому галузевим профспілковим штабом нафтогазпрому.

Учасники обговорення наголошували, що все ще не вдається подолати недооцін­ку важливості організації безпечної роботи, а подекуди й певну байдужість самих працівників до збереження свого здоров’я і життя.

Президія прийняла постано­ву, якою зобов’язала кожну адміністративну і профспіл­кову ланку, відповідальну за охорону праці в галузі, здій­снити низку заходів як щодо організації безпечної роботи виробничих підрозділів, про­філактики травматизму, так і щодо посилення контролю за вже прийнятими рішення­ми та планами. Було виріше­но звернутись до Федерації профспілок України з пропо­зицією про введення посад техінспекторів праці за раху­нок коштів соцстраху від не­щасних випадків на вироб­ництві з наданням їм повно­важень нагляду за охороною праці.

Іван ЗОСІМЕНКО, голова Полтавської облради

профспілки працівників нафтогазпрому

27.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання