« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Консолідація зусиль ФПУ і ФСТ «Україна» у справі розвитку фізичної культури і спорту

Консолідація зусиль ФПУ і ФСТ «Україна» у справі розвитку фізичної культури і спорту

 Днями у Києві відбуло­ся засідання Централь­ної ради фізкультурно-спортивного товариства «Україна», до роботи якого долучився заступ­ник Голови ФПУ Євген Драп’ятий та інші пред­ставники профспілок.

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

Учасники заходу обговорили підсумки Року спорту та здорового способу життя, порушили наболілі пробле­ми й визначили основні на­прями роботи на 2013 рік. Під час засідання було внесено деякі допо­внення до Статуту ФСТ «Україна», а також обрано першого заступни­ка голови товариства – Мирослава Грабовецького.

За словами голови ФСТ Миколи Ципла, у більшості регіонів прове­дено відповідну роботу з органами виконавчої влади щодо виділення коштів на проведення спортивно-масових заходів та із членськими організаціями щодо залучення членських внесків на організацію фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів, змагань, у тому числі серед ДЮСШ.

За підтримки ФПУ на централь­ному рівні протягом 2012 року відбулися всеукраїнські спарта­кіади, чемпіонати, пер­шості, різноманітні змагання тощо. За під­тримки профкомів, у тому числі галузевих, проведено чимало спортивно-масових за­ходів чи не в усіх об­ластях України.

Консолідація зусиль фізкультурно-спортивного товариства «Украї­на» і Федерації професійних спілок України сприяла подальшому роз­витку фізичної культури і спорту серед трудящих, членів їхніх сімей, розвитку спорту вищих досягнень, а також підготовці спортивного ре­зерву.

Щодо планів на майбутнє у ході засідання зазначалося, що спільна робота ФСТ «Україна» та профспі­лок, зокрема центральних коміте­тів і центральних рад профспілок, триватиме. Наступного року пла­нується проведення ХІХ Всеукраїн­ської міжгалузевої спартакіади, ХХІІ Всеукраїнської спартакіади серед спортивних клубів і колекти­вів фізичної культури, легкоатле­тичних кросів трудящих, чемпіона­тів та першостей із видів спорту.

«Я хотів би, аби ми разом напра­цювали певний алгоритм співпраці на регіональному рівні. Я пропо­ную, щоб керівники спортивних то­вариств, які перебувають у регіо­нах, спільно з галузевими організа­ціями профспілок і облпрофрадами використо­вували всі можливі ме­ханізми, зокрема такі як тристоронні угоди і колективні договори, – зауважив Євген Драп’ятий. – Перш за все необ­хідно розробити страте­гію розвитку кожної об­ласті на найближчі 10 років і щороку розробляти програму соціально-економічного розвитку. І в кожному із цих документів має бути прописа­но фінансування фізичної культу­ри і спорту через регіональні, міс­цеві бюджети тощо».

Також заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий наголосив на тому, що необхідно разом обстою­вати статті в бюджетах щодо зарплати тренерів і працівників, які займаються з молоддю і дітьми. Євген Михайлович акцентував, що не можна віддавати діючу спор­тивну базу ДЮСШ у державну власність, хоча держава й обіцяє фінансувати її діяльність за раху­нок держбюджету. Натомість не­обхідно провести спільну інвента­ризацію спортивних споруд і об’єктів, здійснити моніторинг ра­ніше переданих державі об’єктів та ефективність їх використання.

У ході зібрання було проведено нагородження за досягнення у роз­витку фізичної культури та спорту в 2012 році керівників галузевих проф­спілок та обласних рад товариства.

 

 

 Чи буде укладена галузева угода у будівельній галузі?

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Ситуація, яка склалася на­вколо укладення галузе­вої угоди на 2012–2015 роки, стала темою обго­ворення на ІІІ Пленумі ЦК Проф­спілки працівників будівництва і промисловості будівельних ма­теріалів України, у роботі якого взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Про складні моменти щодо підписання документа, від якого залежить майбутнє буді­вельної галузі, поінформував у своїй доповіді голова ЦК проф­спілки будівельників України Василь Андреєв. Протягом п’яти місяців сторона робото­давців неаргументовано бло­кує підписання узгодженого проекту галузевої угоди у буді­вельній галузі на 2012–2015 роки, порушуючи тим самим основні принципи соцдіалогу: конструктивність та обов’язковість дотримання досягну­тих домовленостей.

З огляду на важливість чинної угоди як основи для всіх колек­тивних договорів, учасники пленуму постановили розпоча­ти публічну кампанію, аби до­могтися укладення галузевої угоди на наступний період, провести консультації з ФПУ щодо тривалого блокування стороною роботодавців укла­дення галузевої угоди та мож­ливого виникнення колектив­ного трудового спору у зв’язку зі зростанням соціальної напру­ги в трудових колективах галузі, а також звернутися до Мінрегі­онрозвитку про проведення консультацій щодо укладення двосторонньої галузевої угоди.

У зв’язку з необґрунтованою відмовою роботодавців укла­дати галузеву угоду ЦК проф­спілки інформуватиме НСПП щодо можливого виникнення колективного трудового спору.

 

 

 НА ВАРТІ ТРУДОВИХ ПРАВ

 Нещодавно у Будин­ку спілок відбувся пленум Профспілки працівників вугіль­ної промисловості України «Про роботу Профспілки з право­вого захисту трудових прав та соціально-економічних гарантій членів профспілки».

Олена ОВЕРЧУК

редактор відділу «ПВ»

У його роботі взяли участь міністр енерге­тики та вугільної про­мисловості Юрій Бой­ко, його перший заступник Ігор Попович, голова Всеукраїнського галузевого об’єднання організацій ро­ботодавців вугільної про­мисловості Станіслав Янко, заступник Голови ФПУ Сер­гій Українець, а також керів­ники підприємств вугільної промисловості всіх форм власності, науково-дослідних інститутів, лідери тери­торіальних і первинних профспілкових організацій.

Під час пленуму було обго­ворено низку злободенних питань, що нині турбують гірників, зокрема щодо ви­плати заробітної плати, не­легального видобутку вугіл­ля, забезпечення стабіль­ності функціонування під­приємств тощо. Присутні розглянули питання про ро­боту підприємств вугільної промисловості України у по­точному році та перспекти­ви на 2013 рік. Так, Юрій Бойко зазначив, що серед позитивних моментів слід назвати зростання вуглеви­добутку, проведення ста­більної роботи з технічного переоснащення шахт, роз­роблення проекту будівни­цтва заводів із газифікації вугілля. Юрій Бойко також наголосив, що одним із го­ловних досягнень у роботі за минулий період є забез­печення зростання заробіт­ної плати працівників вугіль­ної галузі. При цьому він уточнив, що й наступного року галузеве міністерство активно працюватиме над вирішенням цієї проблеми.

Під час пленуму відбувся ді­алог між міністром і проф­спілковими лідерами, у рам­ках якого голови територі­альних і первинних проф­спілкових організацій пору­шили актуальні проблеми окремих підприємств галузі.

 

 

 ТНК «ПІД НАПРУГОЮ»

 13 грудня у Будинку спілок відбулося за­сідання Центральної ради Всеукраїнської профспілки праців­ників і підприєм­ців торгівлі, громад­ського харчування та послуг «Про стан соціально-трудових відносин на тор­гових підприєм­ствах ТНК і стратегія Профспілки на су­часному етапі».

Олена ОВЕРЧУК

редактор відділу «ПВ»

Головувала на засіданні голова профспілки Тетя­на Ясько.

Відповідно до порядку денного розглядалося питан­ня про стан соціально-трудових відносин на торго­вих підприємствах ТНК і дії профспілки. За інформацією членських організацій ФПУ, на підприємствах ТНК доволі часто спостерігається вико­ристання протиправної сис­теми штрафів, широко прак­тикується незаконна підміна трудових договорів на цивільно-правові угоди, ма­сово спостерігаються заходи скорочення чисельності та штату, запроваджуються схе­ми нестандартної зайнятості. Часто фіксується приховане й публічне залякування праців­ників. Відбувається дискри­мінація за ознакою членства в профспілці. На осіб, які вхо­дять до її лав, здійснюється тиск, а згодом таких осіб мо­жуть звільнити через наду­мані причини. Окремі ТНК під час роботи в Україні не виконують умови міжнарод­них рамкових угод, які вони укладають із глобальними федераціями профспілок.

Залишається критичною си­туація із дотриманням тру­дових прав членів профспі­лок на підприємствах транс­національних компаній в Україні, а також соціальний захист працівників. Постійне уповільнювання вирішення гострих проблем загрожує національній безпеці в еко­номічній, трудовій та соці­альній сферах.

Під час засідання також були розглянуті основні за­вдання колдоговірної робо­ти на 2013 рік; питання про співпрацю з Міністерством економічного розвитку і тор­гівлі України, про організа­цію харчування в навчаль­них закладах, проблеми професійно-технічних на­вчальних закладів тощо.

20.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання