« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Молодь Полтавщини: сьогодні треба думати про майбутнє

Молодь Полтавщини: сьогодні треба думати про майбутнє

 Останнім часом ФПУ розпочала ак­тивну роботу з мо­лоддю. Так, днями у Будинку спілок Полтавської облас­ної ради професій­них спілок України відбувся ІV Моло­діжний форум Пол­тавщини «Молодь – надійна опора профспілок». Цей захід уже став тра­диційним для спіл­чан багатьох галу­зей регіону.

Тамара Нагорна

голова комісії роботи з молоддю Полтавської облради профспілок

Відкривав засідання голова Полтавської обласної ради про­фесійних спілок України Леонід Вер­нигора. У своєму виступі він зазначив, що для поліп­шення соціально-економічної ситуації в країні та становища молоді проф­спілки мають продовжува­ти співпрацю з органами державної влади у справі конструктивного вирішен­ня питань щодо залучення представників профспіл­кових і громадських орга­нізацій до роботи дорад­чих органів із проблем мо­лоді при державних інсти­тутах всеукраїнського та регіонального рівнів, на­дання державної підтрим­ки профспілкам під час ре­алізації ними молодіжних програм, проведення моло­діжних заходів тощо. Голо­ва облпрофради акценту­вав увагу на необхідності навчання молоді на базі Академії праці та соціаль­них відносин ФПУ.

У ході форуму було окреслено ключові про­блеми працевлаштування, зайнятості, першого робо­чого місця випускників освітніх закладів. Ціка­вою виявилася доповідь голови обласної організа­ції профспілки працівни­ків хімічних та нафтохі­мічних галузей промисло­вості України Ольги Ку­рінько, котра поділилася досвідом профспілкової діяльності щодо роботи з молоддю. Інноваційні про­позиції щодо подальшого розвитку молодіжного руху Полтавщини прозву­чали у доповідях пред­ставника Крюківського ва­гонобудівного заводу Юрія Липового, ветерана профспілкового руху Олександра Шепітька, ди­ректора обласного моло­діжного центру Полтав­ської обласної ради Анато­лія Безпалюка.

У резолюції форуму його учасники констату­вали, що соціально-економічна криза призвела до падіння рівня життя значної частини населен­ня країни, загального по­гіршення умов праці та за­йнятості, особливо молоді. Нині спостерігається від­сутність можливості га­рантованого працевла­штування молоді й умов для забезпечення її вто­ринної та сезонної зайня­тості; зростання рівня за­хворюваності в молодіж­ному середовищі, змен­шення доступності оздо­ровлення та здобуття без­платної кваліфікованої медичної допомоги тощо.

Важливо, що полтавська молодь розуміє: досвід ви­сокорозвинених країн свід­чить, що найвищого рівня розвитку досягли ті країни, які мають висококваліфіко­вані кадри працівників у відповідних сферах діяль­ності, а освіта, наука та культура відзначаються високим рівнем розвитку. Йдеться про творчий інте­лектуальний потенціал на­ції, що має постійно попо­внюватися. То ж молодь – майбутнє країни, ресурс суспільства, який дасть змогу в майбутньому під­вищити темпи економічно­го розвитку, але за умови збереження та примножен­ня інтелектуальних і про­фесійних здібностей моло­дих людей, а відтак – забез­печить Україні гідне місце серед високорозвинених країн світу.

 

 

 Держустанови поповнюються молоддю

 Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

За участю голів молодіж­них рад районних (місь­ких) комітетів профспіл­ки відбулося розширене засідання Молодіжної ради обласної організації проф­спілки працівників держуста­нов. Уході заходу наголошу­валося, що ФПУта профспілка працівників держустанов ро­зуміють важливість залучен­ня молоді до профспілкового руху, про що свідчить визна­ння молодіжної політики од­ним із пріоритетних напрямів їх діяльності.

З інформацією про роботу Молодіжної ради цього року та основні напрями діяль­ності ФПУвиступила голова Молодіжної ради Івано-Франківської облпрофоргані­зації працівників державних установ Ірина Орищенко. Вона відзначила результа­тивну співпрацю між моло­діжними радами районних і міських профкомів працівни­ків держустанов області.

Перераховуючи основні за­вдання на поточний рік, Іри­на Орищенко звернула увагу на формування обласної ме­режі профспілкових трене­рів. Реалізація цього задуму, на її думку, дасть можливість удосконалити системи підго­товки й навчання молодих профлідерів та молодіжного профактиву. Водночас вона наголосила на необхідності формування бази даних мо­лодих голів первинок облас­ті та молодих членів проф­спілки, які працюють в уста­новах та організаціях галузі.

Голова Снятинського район­ного профкому Стефанія Севе­рин запевнила, що їхня моло­діжна рада значно активізу­вала роботу, а райком проф­спілки надає максимальну допомогу молодим профспіл­ковцям у їх діяльності.

Крім того, голови молодіжних рад довідалися від учасників міжнародних семінарів та конференцій про досвід ро­боти Шведської профспілки державних службовців щодо реалізації молодіжної політи­ки, пройшли тренінг на тему: «Роль лідера у розвитку орга­нізації профспілки».


 

 Рука допомоги

Галина Сваричевська

голова Закарпатського обкому профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг

 Пенсіонери відчувають особливу без­захисність і самотність. Часто їм ніку­ди звернутися за допомогою, пора­дою чи співчуттям, окрім профспілки.

Відтак обком профспілки торгівлі, з огляду на мате­ріальні можливості, завжди намагається допомага­ти літнім людям. Стало традицією проводити зустрі­чі з ветеранами праці, ветеранами ВВВ та «дітьми війни», які працюють або працювали у галузі. Вони мають можливість поспілкуватися з колишніми ко­легами, дізнатися щось нове.

Тож нещодавно на базі Ужгородського вищого про­фесійного училища торгівлі та технологій харчуван­ня (директор Віктор Кощак) відбулася чергова зу­стріч ветеранів галузі. Серед них були Емма Тимко, яку в незалежній Україні було нагороджено орде­ном «За трудову відзнаку», Йосип Волуйчик і Юлій Чегіль, праця яких відзначена орденом Трудового Червоного Прапора, Магдалина Гудак, Галина Роко­совик, Маргарита Личко, які нагороджені нагруд­ним знаком ФПУ«Профспілкова відзнака». Учні училища радо вітали присутніх: читали вірші про ветеранів, виконували пісні.

Учасники заходу переглянули також слайд про тру­довий і творчий шлях колишнього працівника галузі Андрія Червеняка, який сорок років пропрацював на різних керівних посадах. Ана пенсії він став ком­позитором, членом Закарпатської обласної органі­зації Національної ліги українських композиторів. Усім учасникам зустрічі вручили Подяки президії обкому профспілки та матеріальну винагороду.

 

 

 Не старіють душею освітяни

Уже близько десяти років облпрофорганізація пра­цівників освіти і науки та головне управління освіти організаційно й матеріально підтримують Раду осві­тянських ветеранів Львівщини.

Її очолює педагог, громадський діяч Любов Ривко. Цьогоріч традиційно з нагоди Дня вчителя зібралися понад сорок колишніх працівників управлінь освіти, районних та обласних профлідерів. Для Анатолія Максимовича Вовка, колишнього завідувача облас­ного відділу освіти, залучитися до зустрічі не завадив навіть 86-й день народження. Більш як сорокарічний стаж педагогічної праці, відданість своїй роботі – ба­гато освітніх установ він збудував свого часу на Львівщині – засвідчують його приналежність до осві­тянської родини. Його щиро привітали давні друзі з освітянського цеху – начальник управління Михайло Брегін та обласний профлідер Марія Яцейко. Учасни­ки зустрічі відвідали новозбудовані до «Євро–2012» «Львів Арену», новий аеропорт, сучасний навчаль­ний комплекс, що у селі Бірки поблизу Львова, огля­нули новий дитсадок Зимної Води.

Введення в експлуатацію таких навчальних комп­лексів і дитсадків вселяє добру надію на щасливе майбутнє держави й української освіти зокрема. Старійшини освітньої ниви були дуже вдячні органі­заторам свята – галузевій профспілці, роботодавцю та Раді ветеранів за можливість поспілкуватися за святковим столом.

19.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання