« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілковий рух має помолодіти

Профспілковий рух має помолодіти

 Днями в столичному Будинку спілок відбу­лося засідання Моло­діжної ради ФПУ, яке провів голова Проф­спілки працівників будівництва і про­мисловості будівель­них матеріалів Укра­їни Василь Андреєв. У заході взяли участь Голова Федерації профспілок Украї­ни Юрій Кулик, ди­ректор департаменту молодіжної політи­ки Державної служ­би молоді та спор­ту України Ігор Хохич, голова правління Державного фон­ду сприяння моло­діжному житловому будівництву Леонід Рисухін, заступник директора департа­менту ринку праці та зайнятості Міністер­ства соціальної по­літики України Олег Прутенко та ін.

  На засіданні розгля­далося питання ре­алізації молодіж­ної політики ФПУ, а також відбулися вибори виконавчих органів Мо­лодіжної ради ФПУ, головою якої одноголосно було обрано Василя Андреєва. У рамках за­ходу пройшли пленарне і сек­ційні засідання. Теми секцій­них засідань стосувалися про­блем працюючої і студентської молоді та ролі профспілок у їх вирішенні, зокрема стану за­йнятості, забезпечення робочи­ми місцями та житлом.

Непостійний характер зайня­тості, а також неформальні умо­ви праці багатьох молодих лю­дей ускладнюють процес залу­чення їх до лав профспілок по­рівняно із стабільними видами трудової діяльності. Між тим, молодь слід залучати до участі в профспілках, починаючи зі школи, вишу, а також на стадії накопичення першого трудово­го досвіду. Тільки так можна досягти їх високої профспілко­вої активності, в тому числі на більш пізніх етапах життя.

З метою ефективного вирі­шення та привернення уваги до проблем молоді в Україні як з боку держави, так і профспілок, учасники зустрічі вважають за необ­хідне продовжува­ти діяльність, що сприятиме отри­манню молодими людьми гідної ро­боти, якісної освіти та професійного на­вчання, а також ор­ганізовувати захо­ди щодо залучення до профспілок та представни­цтва молодих працівників і осіб, які навчаються. Не менш важливо завершити процес створення молодіжних рад (ко­місій) на всіх рівнях профспіл­кових структур, забезпечити їх роботу відповідним фінансу­ванням, розробити критерії ефективної діяльності, а також передбачити в кошторисах ко­шти на роботу з молоддю.

Під час засідання йшлося і про те, що при розробці своїх стратегій профспілки повинні враховувати зміну форм участі молоді в справах суспільства і пов’язувати їх зі своїми форма­ми діяльності. А ще розвивати профспілкову навчальну діяль­ність, розробляти навчальні ма­теріали для молодих працівни­ків і осіб, які навчаються, а та­кож довідкові матеріали з пи­тань залучення молоді в проф­спілки.

Надзвичайно важливим за­вданням є співпраця з молодіж­ними громадськими організаці­ями, які підтримують цілі проф­спілкового руху. Адже багато з них активно займаються питан­нями молоді, в тому числі на міжнародному рівні. Співпраця з такими організаціями дасть змогу відкрити великі можли­вості для ефективної роботи Молодіжної ради ФПУ. Було при­йнято рішення перед­бачати в документах, які розробляються за участю профспілок (колдоговори, угоди тощо), окремі розді­ли, присвячені про­блемам молоді, а в структурі апарату кожної членської ор­ганізації визначити відповідального за роботу з молоддю.

Учасники заходу визначили основні завдання діяльності Молодіжної ради ФПУ. Серед них – стратегічне та по­точне планування роботи, затверджен­ня положення і про­ведення конкурсу з розробки емблеми Молодіжної ради ФПУ. З метою попу­ляризації профспіл­кового руху серед молоді передбачено розробити відповід­ну брендову та імі­джеву профспілкову молодіжну атрибу­тику. Також необхід­но створити елек­тронну базу даних молодіжних струк­тур членських орга­нізацій ФПУ.

Розглядалися пи­тання подальшої співпраці з органа­ми державної влади та роботодавцями в сфері молодіжної політики. Зокрема, йшлося про необхід­ність домагатися від органів законодав­чої та виконавчої влади всіх рівнів пріоритетного вирішен­ня питань, пов’язаних із залу­ченням представників проф­спілкових та громадських орга­нізацій до роботи в дорадчих органах із питань молоді, на­данням державної підтримки профспілкам у реалі­зації ними молодіж­них програм щодо соціального захисту працюючої молоді та молодих сімей, лік­відацією будь-яких форм дискримінації за віковою ознакою в сфері праці, встанов­ленням пільгового оподаткування, кре­дитування та інших форм стимулювання діяльності робото­давців, які забезпе­чують зайнятість мо­лоді, розробкою ці­льових молодіжних програм зайнятості, фінансуванням у по­вному обсязі Держав­ної цільової соціаль­ної програми «Мо­лодь України» на 2009–2015 роки та ін.

Актуальними за­вданнями залиша­ються вдосконален­ня засобів ефектив­ного переходу моло­ді до праці, а також проведення послі­довної політики без­перервного навчан­ня в трудовому се­редовищі. Важливо, щоб роботодавці взя­ли на себе підвищені зобов’язання із про­фесійного навчання молодих працівників, яке останніми ро­ками проводиться все менше. Важливим є й запровадження системи прогнозування ринку праці для формування збалан­сованого державного замовлен­ня за професіями.

 

  Юрій Кулик, Голова Федерації профспілок України

«Звичайно, за молоддю май­бутнє! Тож відтепер заступ­ник Голови ФПУ Євген Драп’ятий займатиметь­ся мотивацією профспілкового членства та збіль­шенням кількості молодих спілчан. Ми кардинально змінимо ситуацію з молоддю. Це буде, насамперед, фінан­сова і моральна під­тримка. Зробимо все, аби надавати слово молоді на радах, забезпечити їм більше прав, активніше залуча­тимемо їх до нашої роботи тощо. Мені хотілося б, щоб профспілковий рух помолодів…»

31.10.2012


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання