« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Сучасні форми і методи в системі профспілкової освіти

Сучасні форми і методи в системі профспілкової освіти

5 вересня на базі Навчально-культурного центру «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області відбулося розширене засідання Науково-методичної ради ФПУ під головуванням Голови ФПУ Юрія Кулика.

 У засіданні взяли участь голови профоб’єднань: Ро­ман Дацько (Львів­ська область), Іван Король (Закарпатська об­ласть), Володимир Пара­щук (Вінницька область), Андрій Присяжний (Тер­нопільська область), Во­лодимир Шкварковський (Чернівецька область) і Геннадій Харьковський (Хмельницька область), а також голови облпрофор­ганізацій області.

Відповідно до порядку денного розглядалися пи­тання про підсумки мину­лого навчального року в системі профспілкового навчання та Всеукраїн­ського огляду-конкурсу навчальних закладів профспілок. Члени Науко-во-методичної ради та за­прошені ознайомилися з музеєм, який діє на базі навчального центру.

Керівник департамен­ту розвитку профспілко­вого руху ФПУ Валентина Шевченко доповіла про підсумки навчання проф­спілкових працівників та активістів у 2011/12 на­вчальному році та завдан­ня на наступний навчаль­ний рік. Під час обгово­рення доповіді розгорну­лася жвава дискусія, від­бувся обмін досвідом ро­боти. Члени Науково-методичної ради, запро­шені наголосили, що сьо­годні найголовнішим за­вданням є навчання чле­нів профспілок, тож цьому питанню слід приділяти більше уваги.

Під час підбиття під­сумків Всеукраїнського огляду-конкурсу навчаль­них закладів профспілок у 2012 році були відзначе­ні позитивні зрушення в роботі навчально-мето-дич-них центрів, серед яких, зокрема, широке впровадження сучасних форм і методик проведен­ня занять та зміцнення матеріально-технічної бази. Також наголошува­лося, що базовим нав-чально-методичним цен­тром лишається НМЦ Чернігівської області.

Науково-методична ра-да ухвалила низку реко­мендацій, які незабаром, 25 вересня, будуть винесе­ні на розгляд Президії Фе­дерації профспілок Укра­їни.

ДЕПАРТАМЕНТ РОЗВИТКУ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ ФПУ

 

 

ПРАЦЕЮ ЗВЕЛИЧЕНІ

6 вересня в приміщенні Федерації профспі­лок Житомирської області відбувся облас­ний зліт трудових династій під гаслом «Працею звеличені», приурочений 75-річчю утворення Житомирської області.

На зльоті були представлені 23 трудових династії різних галузей господарства області.

У заході взяли участь голова обласної ради Йосип Запа­ловський, заступник голови облдержадміністрації Ярос­лав Долгих, заступник Голови ФПУ Сергій Українець, на­чальники управлінь обласної державної адміністрації, ок­ремих обласних служб, керів­ники підприємств, організа­цій, установ області, голови обласних профспілкових ор­ганізацій, голови координа­ційних рад профспілок, чле­ни Молодіжної ради ФПО та профактив області.

Під час святкування старше покоління трудівників облас­ті символічно передало еста­фету праці молодому по­колінню. Загальний трудовий стаж окремих трудових дина­стій перевищує 400 років.

В урочистій атмосфері вша­новували людей праці, їх вне­сок у розбудову та розвиток області й становлення держави. Трудовим династіям вручили цінні подарунки, а найкращі їхні представники були відзначені нагородами ФПУ, облдержадміністрації та облради.

Проведення заходу супро­воджувалося виступами творчих колективів області, а до музею передали фотоаль­бом трудових династій.

Інф. федерації профспілок Житомирської області

 

 БУТИ ЧИ НЕ БУТИ СОЦІАЛЬНОМУ КОДЕКСУ?

 Нещодавно народний депутат Антон Яценко вніс на розгляд Верховної Ради України про­ект Соціального кодексу України. За інфор­мацією прес-служби Мінсоцполітики, у запропонованому документі не враховано бага­то норм, відсутній порядок призначення і визначення окремих видів пенсій тощо. Тож Міністерство соціальної політики України не підтримує проект Соціального кодексу (реєстр. № 11061) і вважає недоцільним вноси­ти до нього будь-які поправки.

 Спільний представницький ор­ган всеукраїнських профспілок і профспілкових об’єднань для ведення колективних перего­ворів та соціального діалогу на національному рівні після до­кладного опрацювання проек­ту Соціального кодексу підтри­мав позицію Мінсоцполітики і вважає, що законопроект у цій редакції є неприйнятним.

Загалом профспілки підтриму­ють ідею створення Соціально­го кодексу, спрямованого на гармонізацію законодавства Ук­раїни, оновлення правових норм у сфері соціального за­хисту на основі комплексного підходу й забезпечення на цій основі надійного соціального захисту соціально незахищених верств населення України.

ФПУ вважає, що в основу такого документа мають бути покла­дені принципи загальності, до­ступності, пріоритетності, доб­ровільності та рівності соціаль­них прав громадян, а також га­рантованості, різновидності, ди­ференційованості видів і роз­мірів соціального забезпечення.

Кодифікування цього масштаб­ного соціального законодавс­тва, яке сформувалося в Україні, дозволить уніфікувати всі тер­міни правового регулювання соціальної сфери й за допомо­гою Соціального кодексу визна­чити єдиний понятійний апарат.

Для того, щоб Соціальний ко­декс України повністю відпові­дав заявленому в статті 1 Конс­титуції України положенню, що «Україна є суверенна і незалеж­на, демократична, соціальна, правова держава», доцільно всебічно вивчити й урахувати рекомендації міжнародних ор­ганізацій, хоча, безумовно, ос­новними мають бути рівень розвитку економіки та фінан­сові можливості країни.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до завдань, постав­лених Цільовою програмою з реалізації Програмної резолю­ції VІ з’їзду ФПУ «Професійні спілки – за розвиток соціальної держави в Україні», профспілки розробили концептуальні по­ложення Соціального кодексу України, урахувавши законо­давчі ініціативи народних депу­татів, міжнародний досвід ко­дифікування соціального зако­нодавства, а також наукові розробки Національного інсти­туту стратегічних досліджень при Президентові України та Академії праці і соціальних від­носин ФПУ з цього питання.

Напрацювання профспілок надіслані віце-прем’єр-міністру – міністру соціальної політики Сергію Тігіпку з пропозицією обговорити Концептуальні по­ложення Соціального кодексу України на науково-практичній конференції за участю пред­ставників ФПУ, народних депу­татів, організацій роботодавців, Мінсоцполітики, наукових і нав­чальних установ. Наразі мініс­терство підтримало пропози­цію ФПУ.

Враховуючи зазначене, СПО всеукраїнських профспілок за-пропонувало Комітету з питань соціальної політики і праці до­лучитися до участі у вищезгада­ному заході. Адже його прове­дення сприятиме приверненню уваги всіх органів державної влади, місцевого самовряду­вання, сторін соціального діа­логу – профспілок і роботодав­ців, громадських об’єднань до обговорення конструктивних шляхів вирішення конституцій­них завдань щодо забезпечен­ня гідного життя громадян України.

Важливо, щоб всебічно осмис­лений проект Соціального ко­дексу, з урахуванням глибокого фінансово-економічного обґрунтування, максимально відповідав міжнародним трудо­вим і соціальним стандартам, своєчасно дістав позитивний висновок експертів МОП і був розглянутий Верховною Радою України.

Прийняття узгодженого сторо­нами соціального діалогу про­екту Соціального кодексу мог­ло б стати одним із заходів у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України та підготовки до відзначення Дня соціальної справедливості.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

18.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання