« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Шукають правду в Прем’єра

Шукають правду в Прем’єра

 Заборгова­ність із зарплати змуси­ла трудовий колектив зба­гачувальної фабрики «Донвугілля-Альянс» шукати правду в Прем’єр-міністра Миколи Азаро­ва. Орендар підприємства не віддає лю­дям зароблені гроші.

Трудовий колек­тив ТОВ «Донвугілля-Альянс» (нова назва після передачі в оренду колишньої державної зба­гачувальної фабрики «Мі­усинська», м. Красний Луч Луганської області) вимагає від орендаря під­приємства сплатити бор­ги із заробітної плати. Про це повідомила голова пер­винної профспілкової ор­ганізації фабрики Ірина Удовенко.

Люди досі не отримали зарплату за січень, лютий і березень 2011 року. За­гальна сума заборгованос­ті за цей період становить близько 1,5 млн гривень. При цьому поточна зарплата виплачується нере­гулярно, на цей день пра­цівники фабрики отрима­ли на руки лише 75% черв­невого заробітку й 3% за липень 2012 року.

«Парадокс ситуації в тому, що ТОВ «Донвугілля-Альянс» працює більш ніж стабільно, простоїв у роботі немає, навпаки, для перероблення обсягів не вистачає фахівців, деякі ділянки недоукомплекто­вані, відповідно коштів у підприємства на своєчас­ну виплату зарплати та по­гашення заборгованості вистачає, – кажуть праців­ники фабрики. – Тим біль­ше, що рівень заробітної плати штучно занижений: тарифні ставки в порушен­ня законодавства обчис­люються із 960 гривень мі­німальної зарплати за­мість належних із липня ц. р. 1102 гривень».

Первинна профспілко­ва організація неоднора­зово зверталася до органів влади, керівництва під­приємства з вимогою вре­гулювати конфліктну си­туацію. Ще в травні ц. р. директор ТОВ «Індекспром» (нинішній орендар фабрики) Ю. Подхалюзіна пообіцяла розібратися в ситуації й вжити необхід­них заходів, але виплати заробленого люди чека­ють і досі.

«У колективі назріває невдоволення й органами влади, і приватною фор­мою власності, лунають заклики до масових акцій протесту для захисту сво­їх законних прав», – розпо­відає Ірина Удовенко.

29 серпня голова пер­винної профспілкової ор­ганізації за дорученням трудового колективу наді­слала листа Прем’єр-міністру України Миколі Аза­рову з проханням сприяти у вирішенні проблеми.

ПРЕС-СЛУЖБА ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

 

  ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОММАЙДАНЧИКА ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ – СПІЛЬНЕ ЗАВДАННЯ ВЛАДИ ТА ПРОФСПІЛОК

 Проблеми збереження робочих місць на запо­різьких підприємствах ПАТ «Дніпроспец­сталь» і «Запорізький завод феросплавів» були порушені на щотижневій апаратній нараді, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко.

 Заплановані скорочення працівників на цих підпри­ємствах призведуть до збіль­шення соціальної напруги та суттєвого зниження надхо­джень до місцевого бюдже­ту. Як повідомив перший за­ступник голови ОДА Віктор Ємельяненко, минулого тиж­ня очільник регіону Олек­сандр Пеклушенко надіслав телеграму Президенту Вікто­ру Януковичу та Прем’єр-міністру Миколі Азарову з проханням провести розши­рену нараду щодо віднов­лення стабільної роботи за­порізьких підприємств елек­трометалургійної галузі за участю їхніх власників.

Разом з тим вирішення про­блеми цих підприємств не­можливе без об’єднання зу­силь профорганізацій і вла­ди. Голова облпрофради Віктор Сластьон звернувся до обласної виконавчої вла­ди з низкою пропозицій, спрямованих на збережен­ня робочих місць на ПАТ «Дніпроспецсталь» та «Запо­різький завод феросплавів». Серед них, зокрема, прове­дення соціально-економічної ради за участю робото­давців і профспілкового ак­тиву, організація зустрічі ке­рівництва області з первин­ними профорганізаціями проблемних підприємств.

«Наше спільне завдання – докласти максимум зусиль і зберегти роботу проммай­данчика регіону. Для цього ми відшукуватимемо та ви­користовуватимемо будь-які можливості», – наголо­сив Віктор Ємельяненко.

Під час апаратної наради всі заступники голови облдержадміністрації отримали завдання: провести зустрічі з первинними профорганізаціями запорізьких під­приємств. Після їх завер­шення буде проведена розширена зустріч проф­спілкового активу з голо­вою облдержадміністрації, а також засідання соціально-економічної ради.

Крім того, Віктор Ємелья­ненко доручив провести моніторинг об’єктів соціально-культурного призначення, які перебу­вають на балансі промис­лових підприємств, а та­кож з’ясувати їх поточний стан і подальшу долю.

УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ ПРЕСИ ТА ІНФОРМАЦІЇ ОДА

 

 ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ

 Центральний комітет профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості надіслав до ФПУ пропозиції з питання оплати праці для обговорення на засіданні РНБО.

 У листі, зокрема, зазначено, що до вартості робочої сили з метою відновлення її продук­тивності слід включати не тільки мінімальні фізіологічні потреби працівника, а й ви­трати на задоволення соціаль­них, духовних і культурних по­треб, підтримку працездат­ності, отримання загальної та підвищення рівня професій­ної освіти як працівника, так і членів його родини.

ЦК пропонує шляхи вирішен­ня питання підвищення рівня доходів працюючих, зокрема вдосконалення порядку вста­новлення та визначення роз­міру мінімальної зарплати. Одним із таких заходів може бути ухвалення ЗУ «Про міні­мальну заробітну плату», в якому необхідно визначити процедуру встановлення міні­мальної зарплати з урахуван­ням сімейної складової, осо­бливостей галузі та регіону, передбачити порядок її пере­гляду й коригування. При ви­значенні розміру мінімальної зарплати слід керуватися не можливостями Держбюджету, а економічними показниками, що застосовуються в країнах ЄС, зокрема її купівельною спроможністю та співвідно­шенням із середньою зарплатою, йдеться у листі.

МЕДІА-ЦЕНТР ФПУ

16.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання