« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Микола СУБОТА: «У нас є де оздоровлюватися й відпочивати»

Микола СУБОТА: «У нас є де оздоровлюватися й відпочивати»

 Цими днями багато наших співгромадян повертають­ся з відпусток. Деякі навпаки – лише збираються оздо­ровлюватися та відпочивати. Зазвичай перед ними по­стає проблема: куди поїхати, щоб, як кажуть, співвід­ношення ціни та якості відпочинку було оптималь­ним. Питання для багатьох не з легких. Мабуть, саме тому з нього ми й почали розмову з головою правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Федерації профспілок України Миколою Суботою. Адже саме ця організація уособлює курортний комплекс України, що володіє зна­чним потенціалом. Це міцна соціально орієнтована ін­дустрія здоров’я, яка представлена величезними запаса­ми різноманітних природних лікувальних ресурсів, по­тужною мережею санаторно-оздоровчих закладів і про­фесійно підготовлених лікарів-курортологів.

 – Миколо Васи­льови­чу, що б Ви порадили тим, хто нині вирішує, куди поїхати у відпустку?

– У нас, дійсно, є де оздо­ровлюватися й відпочива­ти. Насамперед потрібно зазначити, що ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» володіє об’єктами санаторного при­значення на багатьох ку­рортах. Напрями спеціалі­зації санаторно-курортних закладів визначаються з урахуванням лікувальних властивостей природних лікувальних ресурсів ку­рортів. Кліматичні курор­ти Кримського півострова та степової зони прибереж­них територій Чорного та Азовського морів спеціалі­зуються переважно на лі­куванні дорослих і дітей із захворюваннями органів дихання. Курорти лісосте­пової кліматичної зони – на лікуванні хворих із па­тологією серцево-судинної та нервової систем. Осно­вними показаннями для лі­кування на бальнеологіч­них курортах є захворюван­ня органів травлення, сечо­вивідних шляхів і пору­шення обміну речовин. Грязьові курорти призна­чені для лікування захво­рювань і наслідків травм органів опорно-рухового апарату, а також жіночої та чоловічої статевої сфер. Так що є що вибрати залеж­но від бажання людини та рекомендацій лікаря.

– Які, на Ваш погляд, пе­реваги українських ку­рортів порівняно із зару­біжними?

– Санаторно-курортне лі­кування в Україні все ще за­лишається ефективним сег­ментом охорони здоров’я. Традиційно вітчизняна ку­рортологія була спрямова­на переважно на лікування, не тільки на відпочинок.

Саме на санаторно-курортні установи покладено дві найважливіші складові, що впливають на рівень здоров’я населення. Це ці­леспрямована організація оздоровлення громадян із упровадженням профілак­тичних заходів і реабіліта­ція осіб, що перенесли різні захворювання, з метою як­найшвидшого їх повернен­ня до трудової діяльності.

Розвиток реабілітацій­ної мережі дає можливість близько 75 тисячам хворих щороку пройти відновлю­вальне лікування у відді­леннях реабілітації після гострого інфаркту міокар­да, інсульту, оперативних втручань на органах шлунково-кишкового тракту та інших захворювань.

– Але наші читачі скар­жаться, що оздоровлен­ня у санаторіях, навіть профспілкових, надто до­роге задоволення. Не всім путівки по кишені. З чим це пов’язано і що пе­редбачається зробити, аби оздоровитися й від­почити на наших курор­тах могло якомога біль­ше людей?

– «Укрпрофоздоровни­ця» здійснює свою госпо­дарську діяльність в умо­вах жорсткої конкуренції як з боку приватних і відо­мчих санаторіїв та пансіо­натів, так і з боку приват­ного сектора, які, маючи значні фінансові ресурси та пільги (наприклад, по­даток на землю) і низьку собівартість послуг, пропо­нують на ринку санаторно-курортних послуг вищий рівень комфорту прожи­вання та нижчі ціни.

Цінова політика, яку ми проводимо, орієнтована на те, щоб задовольнити по­треби найширших верств населення. З мінімальним рівнем рентабельності, а інколи практично по собі­вартості, реалізуються пу­тівки Міністерству праці і соціальної політики для оздоровлення дітей і дорос­лих, постраждалих від ава­рії на ЧАЕС, інвалідам, фондам загальнообов’язкового соціального страху­вання, і тільки на путівки вільної реалізації, в номе­ри з підвищеною комфорт­ністю та в літній сезон рі­вень рентабельності дещо вищий. Це, зокрема, путів­ки у санаторії сезонного функціонування (курорти Криму) та санаторії з по­кращеними умовами про­живання (Закарпаття, Мир­город, Хмільник).

– А що необхідно зробити, щоб придбати путівку? Де і як її можна отримати?

– Майже 45% усіх реалі­зованих путівок у першому півріччі п. р. придбані за державні кошти фондами соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від нещасних ви­падків на виробництві та Міністерством соціальної політики, що дає можли­вість населенню отримати пільгову путівку за місцем роботи чи в управліннях со­ціального захисту населен­ня за місцем проживання. Путівку за готівку можна придбати безпосередньо у відділах реалізації путівок санаторіїв або у ТОВ «Укркурортсервіс», що розташо­ване у Києві (вул. Шота Рус­тавелі, 39/41, тел. 289-70-41).

– Миколо Васильовичу, літній оздоровчий сезон фактично завершився. Чи можна вже говорити про попередні підсумки?

– За шість місяців п. р. на курортах профспілок оздоровлено понад 110 ти­сяч осіб, із яких 12 000 дітей і 11 680 хворих, які пройшли курс відновлювального лі­кування у відділеннях реа­білітації. Більшість сана­торіїв курортів Моршин, Миргород, Хмільник та За­карпаття реалізували всі путівки до кінця цього року, що свідчить про те, що санаторії профспілок мають попит у населення України та країн близького й далекого зарубіжжя.

– Що нового, прогресив­ного з’явилося порівня­но з минулим роком? Мо­жете навести позитивні приклади?

– На жаль, сьогодні біль­шість працюючих грома­дян не можуть собі дозволи­ти довготривалу відпустку, тому строки перебування на курортах значно скоро­чуються – до 7–14 днів. Ура­ховуючи це, оздоровчі за­клади пропонують пацієн­там індивідуальні сучасні короткотермінові відновлювально-реабілітаційні програми, розроблені на основі оптимального поєд­нання природних лікуваль­них ресурсів та останніх до­сягнень медичної науки.

Так, фахівці профспілко­вих санаторіїв курорту Моршин для осіб, які при­були на курорт на короткий термін, розробили оздоров­чі програми, що ґрунтують­ся на лікувальній дії мор­шинських мінеральних вод. Серед них, зокрема, такі як «Очищення організму», «Омолодження», «Шлях до здоров’я», «Програма вихід­ного дня» тощо.

Великим попитом у спо­живачів користується про­грама «Очищення організ­му», яка включає консуль­тацію лікаря гастроентеро­лога, обстеження органів шлунково-кишкового трак­ту, лікування мінеральною водою тричі на день, діє­тичне харчування, 2–3 про­цедури кишкових зрошень, або гідроколонотерапії, приймання мінеральних ванн, курс внутрішньовен­ного крапельного введення розчину есенціале тощо.

Вивчається можливість упровадження на наших курортах і такої інновацій­ної моделі курортології, як SPA-індустрія. Ця загадко­ва абревіатура дала назву цілому оздоровчому напря­му. Так прийнято називати комплекс процедур із вико­ристанням мінеральної води, морських водорос­тей, солей, лікувальних грязей, цілющих рослин. SPA-процедури сприяють релаксації, покращенню кровообігу, обміну речо­вин, виведенню шлаків, що повністю збігається з оздо­ровчою метою санаторно-курортних закладів.

– Які проблеми, на Ваш погляд, іще необхідно вирішити?

– Для збереження санаторно-курортної системи, яка по суті є унікальною, та створення на ринку рів­них умов для конкуренції необхідно на державному рівні вирішити питання щодо повернення пільг з податку на додану вартість на операції з продажу путі­вок у санаторії, а також звільнення санаторіїв ПрАТ «Укрпрофоздоровни­ця» від сплати податку за землю на зразок санаторіїв Міністерства охорони здоров’я, Міністерства обо­рони, Міністерства вну­трішніх справ, Державного управління справами тощо. Це дозволить оздо­ровницям спрямувати ко­шти на розвиток санаторно-курортних закладів.

– Що б Ви побажали на­шим читачам, усім, хто має намір найближчим часом оздоровитися й відпочити?

– Бажаю всім якісного оздоровлення та приємно­го відпочинку на курортах «Укрпрофоздоровниці».

Розмову  вів Олексій ПЕТРУНЯ

16.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання