« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Звуженню соціальних гарантій – ні!

Звуженню соціальних гарантій – ні!

 На виконання Національного плану дій із реа­лізації реформ Антимонополь­ний комітет підготував і по­дав на розгляд Кабінету Міні­стрів 22 серпня проект Закону України «Про державну допо­могу суб’єктам господарювання».

 Цей закон вста­новлює правові засади проведен­ня моніторингу державної допо­моги суб’єктам господа­рювання, здійснення контролю за допустиміс­тю такої допомоги для конкуренції і спрямова­ний на забезпечення за­хисту та розвитку конку­ренції, прозорості функці­онування системи держав­ної допомоги.

Підтримка за рахунок ресурсів держави чи міс­цевих ресурсів надавати­меться тим суб’єктам гос­подарювання, які не в змо­зі вистояти в умовах еко­номічної конкуренції, але вироблятимуть окремі види товарів чи впрова­джуватимуть певні види господарської діяльності.

На засіданні Кабміну також розглядався проект постанови КМУ «Деякі пи­тання упорядкування структури апарату центральних органів виконав­чої влади», розроблений Мінфіном на виконання пункту 193.1 Національно­го плану дій на 2012 рік щодо впровадження Про­грами економічних ре­форм на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна дер­жава», затвердженої Ука­зом Президента України від 12.03.2012. Зазначений пункт плану передбачає удосконалення структури апаратів міністерств та інших центральних орга­нів виконавчої влади з ме­тою підвищення ефектив­ності їх управління.

Центральний комітет профспілки працівників державних установ опра­цював цей документ. За його висновками, голо­вний розробник проекту постанови не надав необ­хідних розрахунків ефек­тивності майбутньої ре­структуризації, забезпе­чення належного та в по­вному обсязі виконання функцій, покладених на державні органи, в резуль­таті її проведення. За про­гнозами профспілки, існує ризик, що укрупнення де­партаментів здійснювати­меться не за функціональ­ними ознаками, а завдяки їх механічному об’єднанню, головним критерієм якого буде дотримання мі­німально встановленої чи­сельності працівників.

Напередодні засідання Кабінету Міністрів ЦК профспілки працівників державних установ наді­слав листа до Прем’єр-міністра України, в яко­му, зокрема, йшлося про те, що в результаті рефор­мування центральних ор­ганів виконавчої влади у 2011 році було здійснено реструктуризацію апара­ту зазначених органів і скорочено чисельність їх працівників, унаслідок чого відбувся відтік зна­чної кількості фахівців із галузі державного управ­ління. Процедура реструк­туризації позначилася на фінансовому забезпечен­ні органів виконавчої вла­ди унаслідок необхідності компенсаційних виплат під час звільнення, допо­моги при виході на пен­сію, які виплачувалися із загального фонду оплати праці. Практично на рік були призупинені перед­бачені законодавством ви­плати державним служ­бовцям, які залишилися працювати.

Заступник Голови ФПУ Григорій Осовий наголо­сив, що намагання вирі­шити питання підвищен­ня ефективності роботи державних органів завдя­ки їх реструктуризації сьогодні є передчасними. Профспілки вважають за доцільне відкласти при­йняття цієї постанови цьо­го року й розглянути це питання в комплексі захо­дів із запровадження За­кону України «Про дер­жавну службу», який на­буде чинності з 1 січня 2013 року.

Микола Азаров пого­дився з цією пропозицією й доручив під час при­йняття рішення врахува­ти необхідність забезпе­чення стабільності функ­ціонування галузі держав­ного управління для збе­реження кадрового потен­ціалу та недопущення звуження соціально-економічних гарантій державних службовців.

МЕДІА-ЦЕНТР ФПУ

 У законопроекті «Про державну допомогу суб’єктам господарюван­ня» серед засобів допомоги таким підприємствам було запропоновано зменшити для них фінансові зобов’язання у сфері загальнообов’язкового державного страхування, тобто фактично планувалося зменшення відраху­вань на соціальне страхування. Я рішуче виступив проти цього, адже ці внески є коштами працівників і вони мають цільове призначення. Окрім того, існує єдиний соціаль­ний внесок, який не може бути ди­ференційований для різних суб’єктів господарювання – це є солідарний внесок і не можна використовувати ці кошти на інші потре­би, бо вони мають цільове призначення.

Григорій ОСОВИЙ,  заступник голови ФПУ

 

 

 КУРС – НА ВІДРОДЖЕННЯ ШАХТАРСЬКИХ МІСТ

 Уряд приділятиме особливу увагу розвиткові ву­гільної галузі та соціальному захисту шахта­рів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час всеукраїнського урочис­того зібрання з нагоди святкування Дня шах­таря в Луганську.

 За словами Миколи Азаро­ва, Уряд продовжуватиме впровадження нових техно­логій, сучасної техніки та дбатиме про безпеку шах­тарської праці. Глава Уряду також повідомив, що ухва­лено рішення про реаліза­цію закону про престиж­ність шахтарської праці. Він наголосив: «Ми приділяти­мемо особливу увагу розвиткові міст і селищ на Дон­басі». Так, уже в 200 населе­них пунктах Луганської об­ласті вирішені проблеми з водопостачанням і Уряд по­ставив завдання вирішити цю проблему у всіх населе­них пунктах Луганської та Донецької областей.

За словами Прем’єра, для поліпшення умов життя шахтарів та їхніх родин на Донбасі відкриваються нові лікарні, сучасні діагностич­ні центри, дитячі будинки сімейного типу.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ

 

 ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНА ПРОГРАМА ПОЛІПШЕННЯ СТАНУ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ

 Першим пунктом порядку денного засідання Каб­міну 22 серпня розглядалося питання «Про резуль­тати діяльності Державної служби гірничого на­гляду та промислової безпеки у 2011–2012 роках».

 З доповіді голови Держгірпромнагляду виявилося, що мають місце окремі пози­тивні показники, зокрема щодо зниження у 2011 році, порівняно з попереднім ро­ком, загальної кількості не­щасних випадків на вироб­ництві, а на підприємствах окремих галузей – кількості нещасних випадків зі смер­тельним наслідком, пов’язаних із виробництвом.

Однак іще маємо низку не­вирішених питань, серед яких, зокрема, недостатнє фінансування заходів, пов’язаних з охороною праці. За висновком ФПУ, наразі спо­стерігаються такі негативні фактори: незадовільні умови праці, значна захворюва­ність працюючих, високі по­казники травматизму тощо.

У своєму виступі на засідан­ні Уряду з цього питання за­ступник керівника СПО профспілок, заступник Го­лови ФПУ Григорій Осовий зазначив, що кожний п’ятий працюючий має проблеми зі здоров’ям, але не має можливості їм запобігти, бо нові власники підприємств для економії коштів скоро­чують видатки на соціальну інфраструктуру, тому часто навіть на великих підприєм­ствах ліквідовано цехову медицину, знижується якість проведення медич­них оглядів та ін. «Ці та інші питання потрібно вирішу­вати за участі держави, – вважає Григорій Осовий, – і насамперед слід зосереди­ти увагу на усуненні причин такого стану, тому проф­спілки пропонують якнай­швидше подати на розгляд Уряду проект загальнодер­жавної програми щодо по­ліпшення стану безпеки, гі­гієни праці та виробничого середовища до 2015 року».

Микола Азаров підтримав профспілкову позицію з цього питання і доручив доопрацювати документ за участі соціальних партне­рів, урахувавши пропозиції профспілок.

Медіа-центр ФПУ

 

06.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання