« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Анатолій Башловка: «Дзвінки на нашу «гарячу лінію» – це барометр того, що відбувається в суспільстві»

Анатолій Башловка: «Дзвінки на нашу «гарячу лінію» – це барометр того, що відбувається в суспільстві»

 Чи можна повернути борги із зарплати? Як оскаржити незаконне звільнен­ня з роботи? Як примусити роботодавця дотримуватися трудового законо­давства? На ці та інші актуальні питання можна знайти кваліфіковані відповіді, зателефонувавши на «гарячу лінію» «Ти і право» Федерації профспі­лок України. Про її роботу, а також про те, чому консультації найдосвідче­ніших адвокатів не будуть коштувати тому, хто зателефонував, ні копій­ки, ми попросили розповісти куратора проекту Анатолія Башловку.

– Анатоліє Миколайови­чу, з якою метою запро­ваджується «гаряча лі­нія»?

– Перш за все, щоб нада­вати людям юридичну до­помогу, тобто консульта­ції з правових питань. Од­нак головне завдання профспілкової «гарячої лі­нії» на сьогодні – визначи­ти основні тенденції про­цесів, що відбуваються в суспільстві, аби Федерація профспілок могла опера­тивно й ефективно на них реагувати. Це своєрідний барометр, який показує со­ціальну напругу в суспіль­стві та шляхи вирішення актуальних проблем.

– Уже є перші дзвінки. Які питання найчастіше ставлять?

– Мабуть, найчастіше розповідають про невипла­ту або затримку зарплати і запитують, як цьому зара­дити. Це пов’язано або з бан­крутством підприємства, або з тим, що воно перебу­ває у важкому фінансовому становищі, відбувається скорочення персоналу.

У кожному конкретно­му випадку потрібно дава­ти таку ж конкретну від­повідь, бо немає універ­сальних рецептів.

Не менш часто запиту­ють про соціальні виплати, зокрема про правильний розрахунок пенсії, некорек­тні нарахування, затримки з виплатами. Уже зараз простежується тенденція, пов’язана з відмовою соці­альних служб виплачувати спадкоємцям соціальні ви­плати, які були нараховані до смерті людини. Нині ми формуємо механізм впли­ву, виявляємо тих, хто по­рушує законодавство. Дуже часто люди зверта­ються також і з приводу тиску колекторських фірм на боржників. Ми намагає­мося проконсультувати, як в тому чи іншому випадку їм протидіяти.

– Чи обов’язково той, хто телефонує, має бути членом профспілки?

– Ні. «Гаряча лінія» «Ти і право» готова допомагати кожному громадянинові, незалежно від його проф­спілкової приналежності. Ми запитуємо про член­ство людини в профспілці тільки для того, аби дізна­тися, яких заходів вжила первинна профорганізація для вирішення проблеми, і не дублювати їх.

– Як Ви вважаєте, які пер­спективи такої форми профспілкової роботи з людьми? Які у вас плани?

– Я вважаю, що проект має величезні перспекти­ви. «Гаряча лінія» може стати для людей чимось на зразок екстреного номе­ра, зателефонувавши на який кожен зможе отрима­ти якісну правову допомо­гу. Надалі, гадаю, будемо мати представництва у всіх регіонах України, де надаватимемо кваліфіко­вану юридичну допомогу. Ми повинні налагодити зворотний зв’язок людини праці з профспілковими органами для того, щоб вони могли брати активну участь у вирішенні про­блем, що накопичилися.

– Який механізм роботи «гарячої лінії»?

– Ви телефонуєте опе­ратору, який приймає від вас інформацію і питання, а також відомості про те, як з вами можна зв’язатися. Тоді наші юристи об­робляють інформацію, пе­редають результати своєї роботи оператору, який зв’язується з вами телефо­ном або електронною по­штою, роз’яснює питання і дає рекомендації.

– Який професійний рі­вень тих, хто дає без­платні консультації?

– У нас працюють тіль­ки висококваліфіковані юристи, які за домовленіс­тю мають можливість проконсультуватися з фа­хівцями з Інституту права ім. Корецького та інших вишів, а також повністю несуть відповідальність за подану інформацію.

 Якщо вам потрібна юридична допомога, телефонуй­те на «гарячу лінію» за номером 0800 21 22 23, який працює цілодобово і безкоштовно.

 

 Волонтери – гості прикарпатських оздоровниць

 В організації вихов­ної роботи дитя­чих оздоровниць стає в пригоді не лише вітчизняний, а й закордонний до­свід. Нинішнє літо – не виняток.

Уже кілька років поспіль працівники спортивно-оздоровчого табору «Сме­річка» за посередництвом Асоціації працівників дитя­чих оздоровчих закладів України тісно співпрацюють зі Східноєвропейською місі­єю, що представляє благо­дійну організацію штату Те­хас (США). Цього року аме­риканські волонтери опіку­валися не тільки вихованця­ми «Смерічки», а й інших оздоровниць Прикарпаття.

Форми їхньої роботи досить своєрідні, адже вони прово­дили виховні години з хлоп­цями та дівчатами, читаючи й коментуючи Біблію. Так, одне з перших занять волонтери присвятили креативності. В доступній для дітей формі за участі перекладачів відбула­ся розмова про створення світу, говорили про задатки кожної людини до творчої праці та їх використання. Ді­тей захопила ця розповідь. Вони демонстрували своє вміння у виготовленні різно­манітних сувенірів.

«Ми намагаємося прищепи­ти дітям моральні цінності, – розповідає волонтер П. Пар­кер, – адже завдяки їм діти стають кращими. Нас приєм­но вразило, що українські діти розвивають такі риси характеру, як доброта, лю­бов до ближнього».

Американські волонтери брали активну участь у різ­номанітних виховних захо­дах, які проводилися в «Едельвейсі». Вони також виявилися заповзятими ту­ристами, разом із дітьми піднялися на вершини гір Хом’як та Маковиця, захо­плювалися мальовничими краєвидами Карпат.

Як зазначила начальник туристсько-оздоровчого комплексу «Едельвейс» Мар’яна Катрич, гості зі США істотно збагатили зміст ви­ховної роботи з юними вихо­ванцями. Біблейські заповіді, подані в своєрідній формі, мелодійні пісні залишили глибокий слід у душі дітей. Сподіваємося, що це сприя­тиме їх позитивному розви­ткові та вихованню як гідних громадян своєї Вітчизни.

Сергій Лизанчук,  Івано-Франківська обл.

 

 Проблеми оздоровчого сезону

 У газеті «Профспілкові вісті» протягом літа було надруковано чимало позитивних публіка­цій про дитячі табори різних регіонів, про задо­волення потреб та інтересів дітей, які там оздоровлювалися. І це справді так. Але мене не­покоїть те, що в жодній публікації не порушу­ються проблеми, які існують у цій справі і щоро­ку стають гострішими.

 Одна з головних проблем – щорічне зменшення кіль­кості дітей, охоплених ефек­тивним відпочинком чи оздоровленням у позамісь­ких стаціонарних таборах. Основна причина цього – висока вартість путівок у позаміські табори. Не кожна сім’я може викласти за 14 днів відпочинку своєї дити­ни в таборі 1000–1500 грн. За таку суму малозабезпе­чена родина може харчува­тися протягом місяця.

Раніше в ціну путівки входи­ли вартість харчування, ме­дичне й культурне обслуго­вування дітей, зарплати пра­цівників табору. Цю частину витрат покривав Фонд соц­страху. Решта господарських витрат покривалися за раху­нок підприємств галузі, до якої належав табір. Держава не брала жодних податків із табору. Тому батьківська до­плата за перебування дити­ни в таборі протягом 26 днів становила 8–9 грн.

Сьогодні ж усі витрати лягли на власників оздоровниць, серед яких є і профспілки, які не спроможні витримати цей фінансовий тягар. Тому всі витрати тепер включа­ються у вартість путівки.

Виникає питання: якщо в державі існує Програма оздоровлення дітей, якою передбачено охопити до 70% школярів, то для цього треба не лише давати вказів­ки, але реально щось роби­ти. Передусім це має бути ві­дображено в держбюджеті.

Як було сказано вище, рані­ше за рахунок коштів Фонду соцстраху покривалися ви­трати на зарплату працівни­ків таборів. Зараз – ні. Чому? Адже це кошти, відраховані підприємствами й організа­ціями до бюджету Фонду. В той час як дві третини чле­нів правління Фонду – ро­ботодавці та профспілкові функціонери. Чому ж вони з цим погоджуються? Вва­жаю, що треба скорочувати організаційні витрати Фон­ду, а не обсяги фінансуван­ня оздоровлення дітей.

Або візьмемо інше питання. Цього року Фонд виділяв на харчування дітей щодо­би 37 грн плюс 3 грн – на культурне та медичне об­слуговування. Як можна за нинішніх цін забезпечити за цю суму ефективне п’ятиразове харчування, щоб діти одержували в до­статній кількості овочі, фрукти, м’ясо, рибу, молоч­ні продукти? А от у санато­ріях, на базах відпочинку триразове харчування об­ходиться в 70–100 грн. Ви­ходячи з цих підрахунків, на мою думку, вартість хар­чування у таборі має бути не менше 50 грн на добу.

Для того, щоб кожен табір правильно організовував свою роботу, має бути за­тверджений Типовий поря­док його роботи. В ньому, зокрема, мають бути пе­редбачені дата відкриття і закриття табірної зміни, за­ходи, які мають обов’язково проводитися, екскур­сії тощо. Всі ці нормативи повинні бути відображені, щоб кожен табір відповід­но до них, а не на свій роз­суд, будував роботу.

Вважаю, що всі ці питання вимагають невідкладного вирішення. Треба вже за­раз зібратися разом усім, хто причетний до організа­ції оздоровлення дітей, по­радитися і знайти шляхи вирішення цих питань. Адже медики б’ють на спо­лох з приводу погіршення здоров’я дітей, але ніхто не хоче цього почути.

Галина Сваричевська,

Голова Закарпатської облпрофорганізації працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, заслужений працівник соціальної сфери України

29.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання