« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Споживач не повинен платити двічі

Споживач не повинен платити двічі

 Визначення соціальних завдань і механізмів подолання та запобігання бідності – над цим питанням невпинно працю­ють фахівці Федерації профспілок України. Що вже зроблено профспілками в цьому напрямі?

 До Дніпропетров­ського обласного об’єднання проф­спілок надходять звернення від профспілкових організацій, окремих спілчан та неза­можних громадян з приво­ду порушення їх прав газо­постачальними організаці­ями, які при розрахунках оплати за природний газ для населення застосову­ють подвійну норму його споживання, посилаючись на відсутність централізо­ваного гарячого водопоста­чання та чинне законодав­ство.

Дійсно, в багатьох насе­лених пунктах області га­ряче водопостачання по­стійно відсутнє вже протя­гом 5–8 років. Через це гро­мадяни потерпають від значних незручностей, адже гаряча вода потрібна людині цілорічно. Біль­шість населення, маючи мізерні зарплати і пенсії, крім значних грошових ви­трат на продукти харчуван­ня, ліки та інші життєво необхідні послуги, змуше­не витрачати значні кошти на придбання й обладнання агрегатів з електричним підігрівом води та оплату щомісячних великих рахун­ків за електроенергію. Вод­ночас людей зобов’язують ще й сплачувати за подвій­ну норму нібито спожитого газу на підігрів води для миття і прання, хоча зрозу­міло, що для тих, хто при­дбав електроводонагрівач (бройлер), це незручно і зо­всім непотрібно. Однак, газопостачальними органі­заціями ігноруються заяви громадян про використан­ня ними електроводонагрі­вачів замість підігріву води на газовій плиті та пере­гляд обчислення вартості послуги. Їм продовжують нараховувати та вимагають оплату за подвійну норму споживання газу (з 9,8 до 18,3 куб. м на людину щомі­сяця).

Тож громадяни обурені тим фактом, що за підігрів води вони мають сплачува­ти двічі – ПАТ «ЕК Дніпро­обленерго» (за лічильни­ком) та ПАТ «Дніпрогаз» (за подвійну норму спожи­вання газу).

Газопостачальні органі­зації посилаються на за­тверджені постановою Ка­бінету Міністрів України № 619 від 8.06.1996 норми споживання газу населен­ням у разі відсутності га­рячої води і газових лі­чильників. Разом з тим усі визнають, що даний акт за­конодавства є застарілим. Бо в той час, коли його при­ймали, не існувало альтер­нативи підігріву води на газовій плиті, зокре-ма електроводонагрівачів (бройлерів). За 16 минулих років зазначений прилад з’явився майже в кожній сім’ї, натомість урядова постанова жодного разу не переглядалася.

У таких діях убачається порушення статті 19 Кон­ституції України, згідно з якою правовий порядок в Україні ґрунтується на за­садах, коли нікого не мож­на примушувати робити те, що не передбачене зако­ном. А постанова КМУ № 619 від 8.06.1996 не є зако­ном для громадян України, вона порушує їх права, ви­магаючи сплачувати за не­надані послуги. Існує ін­ший закон, згідно з яким споживач має повне право обирати для себе поста­чальника енергоносіїв. У даному випадку вибір упав на електрику, і ПАТ «Дні­прогаз» не має права вима­гати оплату за послугу, якою споживач не користу­ється.

Таким чином, за байду­жості органів влади до усу­нення зазначеної ситуації та відсутності контролю з боку уряду, газопостачаль­ні організації наживаються за рахунок населення. Щоб позбутися проблеми з нор­мами споживання, вони «щиро радять» громадянам придбати та встановити за власний кошт газові лі­чильники. Між тим, вар­тість цієї послуги стано­вить щонайменше 1960 грн (лічильник – 460 грн. + уста­новка – 1500 грн), тобто більше 2,3 прожиткового мінімуму для пенсіонерів (844 грн) та 1,8 прожитково­го мінімуму для працездат­них громадян (1102 грн), до того ж, обчислених за за­старілими нормами, що не переглядалися з 2000 року, та затверджених у заниже­ному розмірі. На нашу дум­ку, придбання та встанов­лення лічильників для на­селення має бути обов’язком держави. І такої практики вже давно дотри­муються в організаціях, що постачають населенню електроенергію за лічиль­никами, які є їх власністю та встановлюються в осе­лях безкоштовно.

До того ж, сьогодні дер­жава вкрай зацікавлена в економному споживанні населенням вартісного ро­сійського газу, тому вона має до кінця поточного року вжити невідкладних заходів щодо безкоштовно­го забезпечення газовими лічильниками не лише окремих малозабезпече­них громадян, а й кожної оселі.

Юрій ВОРОНЦОВ, керівник Управління соціально-економічного, правового захисту членів профспілок та трудових відносин Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок

  Заплановані заходи

Зважаючи на актуальність даного питання для всіх ре­гіонів України, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль за дорученням президії звернувся до Федерації профспілок України з пропозицією щодо здійснення таких заходів:

1. Взяти на контроль зазначене питання, що хвилює май­же кожного спілчанина.

2. Домогтися від уряду виправлення ситуації, що склала­ся, шляхом перегляду постанови Кабінету Міністрів Ук­раїни № 619 від 08.06.1996, а також:

– скасування неправомірної сплати за подвійну норму споживання газу за відсутності централізованого гаря­чого водопостачання на підставі заяв про встановлення мешканцями будинків електроводонагрівачів (брой­лерів) та складання відповідного акта;

встановлення спільного обов’язку уряду та газопоста­чальних організацій щодо безкоштовного забезпечення газовими лічильниками кожної оселі.

 

 

 Заборгованість зменшується

 У Дніпропетровській області заборгованість із заробітної плати вже не є масштабним явищем. Сума її на сьогодні становить 13,1 млн грн, або 1,4% у структурі загального боргу України. Водночас міс­цева влада й надалі спрямовує значні зусилля на подолання цієї проблеми.

Відповідно до доручення Каб­міну від 27 червня 2012 року № 25692/1/1-12 щодо звернен­ня ФПУ про заборгованість із заробітної плати на проблем­них підприємствах-боржниках Дніпропетровська облдержад­міністрація повідомляє, що в області запроваджено щоден­ний режим роботи з підпри­ємствами-боржниками, прово­диться щотижневий та щомі­сячний моніторинг заходів з метою поліпшення ситуації. Протягом січня – червня п. р. заборгованість зменшилась на 1,7 млн грн, або 11,6%, і на 1 липня становила 13,1 млн грн, зокрема на економічно актив­них підприємствах – 2,2 млн грн, підприємствах-банкрутах – 9 млн грн, економічно неак­тивних підприємствах – 1,9 млн грн.

 

 

 У співпраці з МВС

 На виконання доручення віце-прем’єр-мініст­ра – міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка про організацію розгляду лис­та ФПУ щодо проведення перевірки підпри­ємств, установ та організацій з метою вияв­лення, запобігання і усунення порушень робо­тодавцями законодавства про працю Мініс­терство внутрішніх справ провело певну ро­боту в цьому напрямі.

Так, міністерством та його те­риторіальними підрозділами у взаємодії з іншими контролю­ючими і правоохоронними ор­ганами в межах компетенції вживається комплекс заходів із виявлення, запобігання і усунення порушень робото­давцями законодавства про працю. У результаті цих за­ходів із початку цього року ор­ганами внутрішніх справ вияв­лено 77 злочинів, пов’язаних із невиплатою заробітної плати, за якими до кримінальної від­повідальності притягнуто 70 осіб. Завершено розслідуван­ня та направлено на розгляд до суду кримінальні справи за 68 такими злочинами.

Нерідко в подібних злочинах розміри умисної невиплати зарплати сягають понад 1 млн грн, а наявні на підприємстві кошти спрямовуються на інші потреби, чим грубо порушу­ються права працівників, пе­редбачені статтею 43 Консти­туції України, статтями 15 і 97 Закону України «Про оплату праці».

Робота з викриття та припи­нення правопорушень у зазна­ченій сфері триває і перебуває на постійному контролі керів­ництва МВС.

Нагадаємо, що Федерація профспілок України цілеспря­мовано домагається вжиття всіх можливих заходів для по­вернення зарплатної заборго­ваності. Голова ФПУ Юрій Ку­лик тримає під особистим кон­тролем організацію профспіл­кової роботи на виконання поставлених Президентом Ук­раїни завдань та доручень уряду щодо погашення забор­гованості із зарплати. Зважаю­чи на особливу соціальну зна­чущість забезпечення консти­туційного права працівників на своєчасну винагороду за працю і з метою надання прак­тичної допомоги профспілко­вим організаціям усіх рівнів у боротьбі за поновлення пору­шених прав членів профспілок на своєчасність отримання за­робленого, Юрій Кулик звер­нувся до Прем’єр-міністра Ук­раїни Миколи Азарова.

 Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ

22.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання