« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Нове русло соцдіалогу

Нове русло соцдіалогу

 У рамках роботи Миколаївської міської тристоронньої соціально-економічної ради відбулося черго­ве її засідання під головуванням очільника Миколаївської облпрофради Юрія Толмачова, за участю міського голови Володи­мира Чайки та його заступни­ків, а також голови обласної ор­ганізації роботодавців «Промис­ловці та підприємці Миколаїв­щини» Олександра Шпиля.

 

 Занепокоєння учас­ників засідання ви­кликав стан справ у будівельному комплексі м. Миколає­ва. Нагальні проблеми під­приємств будівництва до­кладно висвітлила голова обласної організації проф­спілки працівників будів­ництва та промисловості будматеріалів Таміла Біло­сохова, яка звернула увагу на неповний режим робо­ти, низьку заробітну плату, незадовільний стан охоро­ни праці, соціальну незахи­щеність будівельників, фактичну відсутність і не­можливість проведення оздоровчої та культурно-спортивної роботи. Відсут­ність коштів та інвестицій­них проектів призвела до зниження кількості замов­лень, зменшення робочих місць у галузі. За таких умов украй необхідно «три­мати руку на пульсі» ситу­ації в будівництві, для чого запропоновано проводити регулярні зустрічі-наради під егідою міського голови з керівниками підприємств галузі із залученням проф­спілок.

Доповнюючи картину стану будівництва, місь­кий голова Володимир Чайка та його заступник Володимир Гуллєр зазна­чили, що Миколаїв є од­ним з восьми міст Украї­ни, де розроблений гене­ральний план міста. У ньому передбачено розви­ток одного з мікрорайо­нів, де, хоч і повільно, ве­деться будівництво жит­ла, об’єктів інженерно-транспортної інфраструк­тури. Міська влада також не лишається осторонь ре­алізації програми «До­ступне житло» в регіоні, яка, на жаль, практично не працює через низку об’єктивних причин.

Менш проблемним, але таким, що потребує постій­ної уваги сторін соціаль­ного діалогу, є питання колдоговірного регулю­вання. За інформацією ди­ректора департаменту пра­ці та соціального захисту населення Миколаївсько­го міськвиконкому Сергія Бондаренка, кількість укладених колективних договорів у місті щороку збільшується. Це свідчить про те, що роботодавці ста­ють дедалі свідомішими та відповідальнішими, а працівники – більш захи­щеними. Протягом трьох останніх років у Миколає­ві укладено 266 нових кол­договорів. Загалом чинни­ми колдоговорами сьогод­ні охоплено 73% працівни­ків великих, середніх та малих підприємств. При­чому якщо відсутність колдоговору на великому чи середньому підприєм­стві є винятком, то покра­щення стану колдоговір­них відносин у малому біз­несі – це значний резерв і першочергове завдання.

Покращенню якісних показників колективних договорів сприяє систем­на робота обласних галу­зевих профорганізацій та облпрофради, зокрема систематичне проведення навчальних семінарів, розробка методичних ре­комендацій, макетів кол­договорів для різних галу­зей, поширення кращого досвіду завдяки проведен­ню галузевих конкурсів на кращий колективний договір на регіональному рівні та інші заходи.

Щодо структури та змісту колективних дого­ворів, то всі вони мають передбачені законодав­ством розділи. На жаль, присутні і проблемні мо­менти: не в усіх колдого­ворах дотримуються галу­зеві норми щодо оплати праці (передусім, рівень мінімальної місячної та­рифної ставки), сума ко­штів, виділених на комп­лексні заходи для поліп­шення стану безпеки та гі­гієни праці, на багатьох підприємствах значно нижча за встановлену за­конодавством. Поширена практика застосування підприємствами відтермі­нування запровадження договірних норм з оплати праці в зв’язку з фінансо­вими труднощами.

Однак найпоширені­шим порушенням поло­жень колективних догово­рів є несвоєчасна виплата заробітної плати. Ця про­блема існує на підприєм­ствах різних сфер еконо­міки регіону, однак лево­ву частку заборгованої зарплати не виплачено працівникам містоутво­рюючої (й донедавна бю­джетоутворюючої) галузі – суднобудування. Безпе­речно, галузь перебуває в глибокій кризі. І величез­ні сподівання працівників та профспілкових коміте­тів суднобудівних підпри­ємств на відродження га­лузі пов’язані з прийнят­тям 5 червня п. р. у першо­му читанні законопроекту № 10360 «Про проведення економічного експери­менту з державної під­тримки суднобудівної промисловості». Підтрим­ку цим сподіванням і пе­реконаність у нагальній необхідності прийняття в цілому зазначеного зако­нопроекту висловила пре­зидія обласної ради проф­спілок на позачерговому засіданні 19 липня.

Зважаючи на існування проблем, хоча колективно-договірна робота сторін со­ціального діалогу має і по­зитивні результати, стан колдоговірного регулю­вання соціально-трудових відносин потребує подаль­шого вдосконалення.

Анна Шарова,

завідувачка відділу соціально-економічних питань облпрофради – секретар Миколаївської міської тристоронньої соціально-економічної ради

  Колдоговір має працювати…

Ефективно виявляти роботодавців, що ухиляються від переговорів з укладання колдоговорів, дозво­ляє проведення профспілками двомісячника, за­провадженого за ініціативою ФПУ. Унинішньому році прикладів ухилення від переговорів не зафік­совано. Водночас профспілковий моніторинг свід­чить, що в більшості галузей надається перевага не укладенню нових, а автоматичному подовженню дії норм раніше укладених договорів для збереження рівня закладених у них соціальних гарантій. Також у регіоні є низка підприємств, на яких ініціювання колективних переговорів з укладання нового кол­договору відкладається з об’єктивних причин або переговори тривають з великими перервами. Вод­ночас саме цього року на деяких підприємствах після тривалої перерви колдоговірну роботу було відновлено і прийнято нові колективні договори.

 

 

 Звернення

до Президента України В. Ф. Януковича та Прем’єр-міністра України М. Я. Азарова

  Вельмишановні Вікторе Федоровичу та Миколо Яновичу!

  Профспілка державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області вже вкотре звертається до вас із приводу необхідності скасування протиправних дій щодо руйнування Дер­жавної санітарно-епідеміологічної служби Донецької області.

Згідно з постановою Кабі­нету Міністрів України від 14.11.2011 № 1184 «Про за­твердження граничної чи­сельності працівників тери­торіальних органів вико­навчої влади» передбачено скорочення не менше 6 тис. працівників, у тому числі державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області (щоквар­тально 521 працівник).

Незважаючи на неоднора­зові звернення профспілки до вас, Вікторе Федоровичу та Миколо Яновичу, а також до віце-прем’єр-міністра Р. В. Богатирьової, до сьо­годні не прийнято рішення про призупинення непра­вомірного скорочення пра­цівників державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області.

За січень – червень 2012 року з причини недофінан­сування заробітної плати (9495,84 тис. грн) скороче­но 1022,5 штатних одиниць.

Профспілка державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області з розумінням ставиться до необхідності системних змін за рахунок реформу­вання та оптимізації діяль­ності санітарно-епідеміологічної служби, але не за до­помогою заходів, які руйну­ють державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Профспілковими організа­ціями ФПУ, ЦКпрофспілки працівників охорони здоров’я України за участю МОЗ України, згідно з нада­ним листом від 16.05.2012 № 06/01-26/864, засвідчено, що 12.03.2012 прийнято остаточне рішення щодо припинення скорочення працівників Державної санітарно-епідеміологічної служби. Але попри це, з причини відсутності розпо­рядних документів Кабіне­ту Міністрів України, МОЗ України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України та недофі­нансування коштів на заро­бітну плату продовжується скорочення працівників в умовах їх соціальної неза­хищеності, низького рівня заробітної плати, пенсійно­го забезпечення та ін.

Протягом 2011–2012 років в Україні зареєстровані спалахи масових інфекцій­них захворювань, харчових отруєнь серед населення, запобігання та ліквідація яких потребують значних людських ресурсів з висо­ким професійним рівнем. Скорочення чисельності кваліфікованих та досвідче­них працівників призведе до непоправних наслідків.

Скорочення працівників державних санітарно-епідеміологічних установ про­водиться без внесення від­повідних змін до чинних за­конодавчих актів «Про за­безпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу України» в частині обов’язків, здійснення порядку ор­ганізації служби, державно­го санітарно-епідеміологічного нагляду та ін.

Прийняті Кабінетом Міні­стрів України рішення щодо скорочення чисель­ності працівників держав­них санітарно-епідеміологічних установ не були по­годжені з представниками профспілок та суперечать п. 4 ст. 49 Конституції Украї­ни в питаннях забезпечен­ня санітарного та епідеміч­ного благополуччя насе­лення.

Профспілка державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області просить вас прийняти спільне позитивне рішення про призупинення непра­вомірного скорочення пра­цівників і разом із профспіл­ками розробити заходи щодо справедливої, відпо­відно до законодавства України, раціональної опти­мізації державної санітарно-епідеміологічної служби.

З повагою,

О. П. ПОРОННІК,

голова Ради профспілкових комітетів державних санітарно-епідеміологічних установ Донецької області

09.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання