« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Перспективи розвитку міської інфраструктури

Перспективи розвитку міської інфраструктури

 Кабінет Міністрів України нещодав­но розглянув пи­тання про стан реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури». Що передбачає цей проект? Чи пов’язаний він із кампа­нією «За якісне та доступне громад­ське обслуговуван­ня», яку проводять нині глобальні профспілки, ФПУ та окремі галузеві профспілки? Про це «ПВ» попросили розповісти голову профспілки праців­ників житлово-комунального гос­подарства, місце­вої промисловості, побутового обслу­говування населен­ня України, віце-президента Інтер­націоналу громад­ського обслугову­вання Олексія Романюка.

 Прямого зв’язку тут немає. Адже проект розвитку міської інфра­структури в на­шій державі був затвер­джений Радою директорів Світового банку ще 2007 року. Відтоді Україна про­ходила різні узгоджуваль­ні процедури. І лише 10 листопада 2008 року цей проект перейшов у фазу реалізації.

Женевська хартія «За якісне та доступне гро­мадське обслуговування» прийнята глобальними профспілками 2010 року, а в 2011-му з’їзд ФПУ ухва­лив окрему резолюцію з цього питання.

Проте і резолюція, і при­йнята згодом Радою ФПУ програма «За якісне та до­ступне громадське обслу­говування» певною мірою перегукуються з проектом розвитку міської інфра­структури, оскільки ці за­ходи мають на меті сприя­ти комунальним підпри­ємствам, споживачам у підвищенні якості, надій­ності надання послуг. Членські організації та ФПУ зобов’язалися висвіт­лювати й пропагувати все позитивне, що стосується цієї тематики.

Основним завданням проекту є інвестування в енергозбереження та реа­білітацію систем інфра­структури й заміни і мо­дернізації обладнання об’єктів водопостачання, водовідведення, утиліза­ції твердих відходів.

Його загальна вартість становить 140 млн дол. США. Це, звичайно, мізер­ні кошти від реальної по­треби інвестицій для по­рятунку житлово-кому-нального господарства на­шої держави, основні фон­ди якого перебувають у катастрофічному стані. Але ми вдячні й за цю до­помогу.

Позику Україні на до­сить вигідних умовах на­дає Міжнародний банк ре­гіонального розвитку. Для додаткового фінансуван­ня проекту залучено та­кож грант Шведського агентства міжнародного розвитку в сумі 35,8 млн шведських крон.

У проекті беруть участь 15 міських комунальних підприємств водопоста­чання та водовідведення із 13 областей, зокрема Харківської, Івано-Фран-ківської, Херсонської, До­нецької, Київської, Жито­мирської, Полтавської, Миколаївської, та з інших регіонів. Також до реалі­зації проекту залучають­ся як великі обласні цен­три, так і невеликі міста.

Що це дасть населен­ню, простим людям? У рамках Івано-Франківського регіону буде здій­снено реконструкцію ка­налізаційних очисних споруд вартістю 7,25 млн дол. США. У Калуші кошти позики буде вико­ристано на постачання й монтаж насосного та су­путнього обладнання для водозабору «Добровляни» й реконструкцію водопро­відних насосних станцій.

У Кам’янець-Подільському Хмельницької об­ласті передбачається за­мінити трубопроводи та реконструювати водопро­відні й каналізаційні на­сосні станції.

Це ж саме буде здійсне­но в Новій Каховці на Херсонщині, Новоград-Во-линському на Житомир­щині, Слов’янську Доне­цької області, в Харкові та Черкасах.

Усі ці заходи забезпе­чать покращення якості питної води, підвищать надійність роботи водока­налізаційних об’єктів, по­ліпшать екологічну безпе­ку, сприятимуть зменшен­ню втрат води та витрат із міських бюджетів на «ла­тання комунальних ді­рок», а можливо, і знижен­ню тарифів мешканцям цих міст на воду та водо­відведення. Звісно, ми сподіваємося, що унаслі­док реалізації проекту по­кращаться умови праці працівників комунальних підприємств – наших чле­нів профспілки.

Спостерігається певне відставання у термінах виконання проекту, але влада вживає всіх заходів, аби роботи виконувалися за графіком. Проект пла­нується завершити до кін­ця 2012 року. У кожному місті – учаснику проекту заступника міського голо­ви призначено відпові­дальним за реалізацію за­ходів на місцевому рівні. Успішне виконання про­екту дасть змогу надалі залучати інвестиції між­народних фінансових ін­ституцій у житлово-комунальне господарство та інші галузі громадсько­го обслуговування.

Як повідомили у Мін­регіоні, уже досягнуто до­мовленості зі Світовим банком про розроблення наступного проекту, але після забезпечення 50% освоєння коштів діючої програми.

 Що зроблено?

У рамках укладених контрактів уже замінено по­над 250 одиниць насосних агрегатів і 12 км водопровідно-каналізаційних мереж, реконстру­йовано 25 насосних станцій, закуплено 35 одиниць спеціальної автомобільної техніки, встановлено 2 системи доочистки та дезінфекції води та понад 1,2 тис. іншого обладнання та устаткування.

Вл. Інф.

 

 Соціальний діалог – у дії

 Завдяки спільній роботі адміністрації підпри­ємства та профспілкового комітету у публіч­ному акціонерному товаристві «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» діють кілька соціальних про­грам. Більшість із них зафіксована у колектив­ному договорі, а деякі реалізуються як окремі проекти.

 На підприємстві велика увага приділяється сім’ям, які мають дітей. Так, при на­родженні дитини одному з батьків виплачується 500 грн матеріальної допомоги, а матерям, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, щомісяця виплачується до­помога у розмірі 80 грн на кожну дитину. Крім того, надається оплачувана від­пустка, а саме: один день батькові при народженні дитини; один день обом батькам у разі проводів на військову службу; один день – 1 вересня одному з батьків, якщо дитина на­вчається в 1–4-х класах.

Діти працівників ПАТ – учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, воїнів-афганців, одиноких матерів, діти-сироти, діти-інваліди, діти працівників, які мають трьох і більше ді­тей віком до 16 років, утри­муються безкоштовно або на пільгових умовах у дитя­чих дошкільних закладах.

За кошти підприємства діти віком до 14 років отриму­ють квитки на новорічні святкові ранки, а за кошти профспілкового бюджету – солодкі подарунки.

У літній період для дітей працівників ПАТ працює дитячий оздоровчий центр.

Третій рік поспіль адміні­страція разом із профко­мом і молодіжним об’єднанням підприємства про­водять конкурс дитячого малюнка серед дітей пра­цівників, переможцям вру­чаються цінні подарунки, а всім учасникам конкурсу – заохочувальні призи.

Велику популярність мають щорічні змагання «Тато, мама, я – спортивна сім’я», де і переможці, і решта учасників не залишаються без нагород. Для дітей, які ідуть у перший клас, про­водиться акція «Наші діти-першокласники».

Не залишаються поза увагою адміністрації та профкому підприємства і діти мешкан­ців міста Суми та діти-сироти. Цього року започатковано новий проект під назвою «FRUNZE здійснює мрії». Це конкурс «Моя чудова роди­на» на кращий дитячий твір про свою сім’ю. Він прово­диться у трьох вікових гру­пах. Ті, хто здобувають перше місце, отримують безплатні сімейні путівки на узбереж­жя Чорного моря, друге міс­це – путівки до дитячого оздоровчого центру на Азов­ському морі, третє місце – до дитячого оздоровчого цен­тру підприємства. Також пе­редбачено кошти для надан­ня допомоги дітям Правдин­ської школи-інтернату.

Форми соцдіалогу і парт­нерства можуть бути різни­ми, але дії повинні бути кон­кретними й результативни­ми – одностайно вважають керівництво та профспілко­вий комітет підприємства.

Інф. ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе»

19.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання