« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Умови праці – під контроль первинки

Умови праці – під контроль первинки

 Донецька обласна ор­ганізація профспілки працівників машино­будування і метало­обробки та пред­ставники департа­менту охорони праці та здоров’я Федера­ції профспілок Украї­ни провели низку за­ходів щодо здійснен­ня громадського контролю за ста­ном умов і безпеки праці на підприємс­твах галузі, зокрема у ПАТ «Азовзагаль­маш», «Новокрама­торський машино­будівний завод», «Славважмаш».

 У перевірках узяли участь голова До­нецької обласної організації проф­спілки працівни­ків машинобудування та металообробки Олексій Пі­чахчі, заступник голови обкому профспілки Олек­сандр Потрахов, технічний інспектор праці профспіл­ки Олександр Степанов, технічний інспектор праці департаменту охорони пра­ці та здоров’я ФПУ Тетяна Горюн.

У ході проведення захо­дів розглядалися питання організації системи управ­ління охороною праці та роль первинних профспіл­кових організацій у цьому процесі, залучення робіт­ників до вирішення питан­ня забезпечення безпеки праці, вивчалися передові методи створення «безпеч­ного робочого місця», обго­ворювався рівень громад­ського контролю у сфері охорони праці, соціальний захист працівників, забез­печення і стан санітарно-побутових приміщень на провідних підприємствах галузі регіону.

Наголошувалося, що від того, в яких умовах працює робітник і в якому стані пе­ребувають санітарно-побутові приміщення, за­лежить його настрій і став­лення до роботи, а в кінце­вому результаті – його продуктивність праці і якість продукції. Ці питан­ня постійно перебувають на контролі обласної орга­нізації профспілки маши­нобудування та метало-обробки, обговорюються на засіданнях ради, президії профспілки.

Усунення виявлених не­доліків постійно контролю­ється профспілковими ор­ганізаціями промислових підприємств і є пріорите­том діяльності комісій з охорони праці.

Представник департа­менту з охорон праці та здоров’я ФПУ Тетяна Го­рюн, підбиваючи підсумки перевірки умов праці на підприємстві ПАТ «Ново­краматорський машинобу­дівний завод», зауважила високий рівень соціально­го партнерства, культури та корпоративної відпові­дальності з охорони праці, активну участь представ­ників профорганізації у ви­рішенні питань охорони праці, ефективність гро­мадського контролю (голо­ва профспілкового коміте­ту Володимир Тука, голова комісії з питань охорони праці профкому Сергій Нижник).

Попри фінансові труд­нощі, профком зумів не тільки зберегти, а й підня­ти на високий рівень систе­му навчання з питань охо­рони праці, в тому числі й профспілкового активу, професійну підготовку пра­цівників (створено навчально-методичний центр із передовою матеріально-технічною ба­зою), медичне обслугову­вання (діють лікувально-оздоровчий центр, амбула­торія та невідкладна допо­мога). Проводиться атеста­ція робочих місць за умова­ми праці (діє акредитована лабораторія, яка проводить контроль та експертизу шкідливих факторів і умов праці), забезпечено про-філактичне й лікувальне харчування, здійснюється профілактика захворю­вань, організовуються культурно-оздоровчі захо­ди та відпочинок працівни­ків і членів їхніх родин.

Передові методи ство­рення «безпечного робочо­го місця» у цеху спеціаль­ного інструменту НКМЗ (начальник цеху Леонід Бо­бух, голова цехкому Мико­ла Прохоренко) заслугову­ють окремого вивчення та запровадження в усіх структурних підрозділах заводу і на підприємствах інших галузей.

За інф. Донецької облпрофорганізації «Машметал» і Департаменту охорони праці та здоров’я ФПУ

 

 Іспит на кваліфікацію

 У Дніпропетровському зональному навчаль­но-методичному центрі профспілок стар­тувало навчання для технічних і головних технічних інспекторів праці, представників із питань охорони праці Профспілки праців­ників вугільної промисловості України.

 Техінспектори праці проф-спілки при Дніпропетровській, Добропільській, Лисичансь­кій, Єнакіївській, Селідовській, Донецькій об’єднаній терор­ганізаціях, а також представ­ники первинок із вугільних регіонів країни під час нав­чання обговорили завдання техінспекції праці на сучасно­му етапі, зокрема щодо поліп­шення безпеки й умов праці, профілактики виробничого травматизму й профзахворю­вань і викорінення фактів їх приховування, повноваження та права профспілок під час здійснення громадського кон­тролю за дотриманням зако­нодавства з питань охорони праці. Обговорювалися вимо­ги ЗУ «Про охорону праці» в частині особливостей розслі­дування нещасних випадків на виробництві, нещасних ви­падків у результаті раптового погіршення стану здоров’я, нещасних випадків невироб­ничого характеру, організації роботи комісії профкому з охорони праці.

Під час навчання розглядали­ся питання гігієни праці, про­ведення медоглядів, про­філактики профзахворювань, надання першої допомоги постраждалим під час нещас­ного випадку, електробезпе­ки, атестації робочих місць за умовами праці, вибухобезпе­ки виробництва та вибухоза­хисту, газового та пилового режиму шахт, організації про­ведення газобезпечних і вог­невих робіт.

Після закінчення навчання всі учасники пройшли перевірку знань і отримали допуск до виконання протягом триріч­ного періоду передбачених законодавством повнова­жень, у тому числі зі здійснен­ня громадського контролю за охороною праці на підпри­ємствах вугільної галузі.

За інф. Укрвуглепрофспілки

11.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання