« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Високобайрацькі реалії та мрії

Високобайрацькі реалії та мрії

 Нещодавно під час урочистої церемо­нії вшанування лю­дей праці «Май­стри Кіровоград­щини», яку щороку проводить Федера­ція профспілок об­ласті, цей місце­вий титул, серед інших професіона­лів, було присвоєно й голові фермер­ського господар­ства «Високобай­рацьке» Кірово­градського району Олексію Герасимову. Враховуючи привабливу соціально-економічну панораму господарства, неординарного керівника до місцевої профспілкової нагороди представив райком профспілки пра­цівників АПК. Перетворення забутого Богом і людьми господарства й села у казку, без перебільшення, дорівнює подвигу. Сьогодні – це сучасне, прибуткове фермерське господарство, а Високим Байракам, завдяки під­тримці ФГ, можна дати статус зразкового.

 Виробництво – усьому голова

Олексій Герасимов ні­коли не шукав журавля в небі, тим паче легких гро­шей. Його, сільського хлоп­ця, завжди тримала біля себе земля. Він і досі не знає, яка сила підштовхну­ла його очолити господар­ство з двомільйонним бор­гом (у тому числі із зарпла­ти)… Викрутився завдяки друзям: один допоміг роз­рахуватися за електроенер­гію, інший купив два ком­байни… Тоді дав людям слово погасити борг до ко­пієчки. А невдовзі не тіль­ки розрахувався з боргами, а й узявся за реорганізацію. Найбільше досягнення, вважають працівники, що «нова мітла» нічого не зруйнувала, навпаки – на­дала виробничим підрозді­лам сучасного дихання.

Усі офісні працівники стали економістами й плановиками: прорахову­вали кожен напрям, про­гнозували прибутки. Крім традиційного рослинни­цтва, взялися за тварин­ництво. Сьогодні утриму­ють 300 голів дійного ста­да. Відкрили два доїльних зали із сучасним німець­ким обладнанням, які за чистотою нагадують опе­раційні. Корови, як по ко­манді, підходять до доїль­них апаратів і оператори їх підключають. Молоко, до якого не торкається рука людини, по трубо­проводу потрапляє на пе­реробний комплекс. Далі його охолоджують, паку­ють і відправляють у тор­говельну мережу. Пасте­ризована, натуральна про­дукція вже здобула собі гарне ім’я.

З кредитами тут не гра­ються – заробляють, тоді витрачають. Виручають зернові. Олексій Гераси­мов як вчений агроном до рослинництва відчуває особливу прихильність. Тваринництво, всупереч прогнозам багатьох скеп­тиків, теж прибуткове. Здали, приміром, бичків – заробили 400 тис. гривень. Відновили склади, тік, по­лагодили під’їзди до ви­робничих підрозділів, від­крили літні табори для тварин – там їм справжнє роздолля. Можна об’їхати тисячі кілометрів, а такий виробничий рай навряд чи зустрінеш. Це ексклюзив­не господарство, аналог якому в районі, а то й в об­ласті важко знайти.

Робочі руки тут в ціні

Поняття «людський фактор» хоч і відійшло в іс­торію, проте у ФГ «Високо­байрацьке» воно актуальне й нині. В господарстві ці­нують робочі руки. 60 осіб тут працюють не сезонно, як практикується в інших агроформуваннях, а увесь рік. У разі потреби за раху­нок господарства готують спеціалістів, приміром ла­борантів, технологів, трак­тористів. А головні спеціа­лісти, з якими керівник пройшов і скруту, і розквіт, працюють десятиліттями.

Середня зарплата тут не є комерційною таємни­цею – 2500 грн. До того ж працівники мають ваго­мий соціальний пакет, пе­редбачений колективним договором. Про його зміс­товне наповнення і вико­нання опікується профком, який очолює Ніна Ге­расимова – дружина керів­ника. Уже довгий час їй довіряють очолювати профспілкову організа­цію і вона стовідсотково відповідає обійманій гро­мадській посаді: домага­ється виконання кожного пункту колдоговору; знає, як підійти до чоловіка-керівника, переконати, аби на відзначення свята, приміром 8 Березня, гос­подарство виділило ко­шти. Чималі суми спрямо­вують на допомогу, пере­дусім на лікування. З на­годи весілля працівникам виділяють їдальню плюс подарунок. У весняно-осінній період працівни­ки забезпечуються без­платним харчуванням. За підсумками сільськогос­подарського року вруча­ють премії. Колдоговір за­хищає осіб, які мають пе­реважне право на зали­шення на роботі у разі ско­рочення (наприклад, пра­цівники з тривалим безпе­рервним стажем, молодь, сироти, ті, хто отримав ка­ліцтво або профзахворю­вання). Встановлено над­бавки за безперервний стаж роботи. При виході на пенсію працівникам виплачується допомога у розмірі двох місячних зарплат або вручається цінний подарунок. Як і ра­ніше, підбиваючи підсум­ки, відзначають кращих виробничників. Також тут збережено Дошку пошани – односельці пишаються кращими працівниками.

Профспілкову органі­зацію Олексій Володими­рович вважає соціальним партнером. Адже профком опікується соціаль­ним захистом: питаннями охорони праці, навчанням спеціалістів, забезпечен­ням спецодягом тощо.

Нинішні здобутки – це добре, але Олексій Гераси­мов вже думає про втілен­ня нових мрій…

Олександра Залевська,

Марія Іванова,

працівники Федерації профспілок кіровоградської обл.

 

 

 Єдиний внесок: особливості нарахування

У Будинку профспілок України відбувся семінар із питань нарахування та сплати єдиного вне­ску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Проводив навчання керівник соціально-економічного департаменту апара­ту ФПУ Віктор Іванкевич.

Узаході взяла участь заступник директора департа­менту надходження доходів – начальник відділу методології забезпечення плате­жів Пенсійного фон­ду України Людмила Польовик. Усвоєму виступі вона спини­лася на питаннях, які стосуються осіб – платників єдиного страхового внеску, розмі­рів єдиного соцвнеску, ви­користання вимог і нормативно-правових ак­тів у вирішенні питань про віднесення тих чи інших виплат, на які нараховуєть­ся єдиний соцвнесок.

Учасники семінару заслуха­ли інформацію про особли­вості нарахування єдиного соцвнеску на зарплату (до­хід) за роботу (надання по­слуг), строк виконання якої перевищує календарний місяць, компенсацію за не­використану відпустку, се­редню зарплату, виплачену за вимушений прогул за рі­шенням суду, путівки, вида­ні за рахунок підприємств, суми матеріальної допомо­ги та інші виплати.

Обговорено низку питань щодо умов добровільної участі в загальнообов’язковому державному пенсій­ному страхуванні, порядку сплати єдиного внеску та надання звітності про це, проведення планових і по­запланових перевірок та підстав для їх здійснення.

Слухачі отримали відповіді на запитання про здійснен­ня перевірок за звернення­ми працівників стосовно повноти нарахування, сплати єдиного страхвнес­ку та фінансових санкцій у разі прострочення термінів його сплати, а також про співпрацю з цього питання з податковими та правоохоронними органами.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

Новітні технології в освіті та науці

 Продовжуючи нещодавно започатковану тради­цію зустрічі профспілкових лідерів із провідни­ми науковцями, днями в навчально-методичному центрі профспілок відбувся семінар за участю Володимира Казимира – проректора з наукової роботи Чернігівського державного тех­нологічного університету, доктора технічних наук, професора, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки.

Захід було організовано в рамках постійно діючого семінару для керівників і спеціалістів обласних орга­нізацій профспілок та Фе­дерації профспілкових ор­ганізацій Чернігівської об­ласті. Цього разу профспіл­кові лідери мали можли­вість ознайомитися з останніми науковими роз­робками Чернігівського державного технологічно­го університету – одного з провідних навчальних за­кладів області, а також ді­знатися, як використову­ються новітні технології в освіті.

За словами науковця, нара­зі в університеті активно розвиваються різні наукові напрями та проводяться дослідження в сфері теле­комунікацій, зварювання, освітлювальних приладів, програмування тощо.

Віталій Копиш,

Чернігівська обл.

 

12.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання