« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Захист прав спілчан – головне завдання

Захист прав спілчан – головне завдання

На ІІІ пленумі Профспілки працівників культури Ук­раїни розгляну­то підсумки роботи профспілки в 2011 році та питан­ня посилення соціального діалогу в право­вому і соціаль­но-економічно­му захисті спілчан.

 У роботі пленуму взяли участь і ви­ступили: заступ­ник Голови Феде­рації профспілок України Сергій Українець, перший заступник міні­стра культури Юрій Бо­гуцький, перший заступ­ник голови Держтелерадіо Анатолій Мураховський, директор департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соці­альної політики Олек­сандр Товстенко.

У своїй доповіді голова ЦК профспілки Людмила Перелигіна зупинилася на основних аспектах сфери культури, ролі профспіл­ки у вирішенні актуаль­них проблем, пов’язаних із культурним розвитком в країні, забезпеченням її працівників належними умовами та гідною опла­тою праці. Людмила Пере­лигіна наголосила, що по­при важкі умови сьогоден­ня Центральному коміте­ту, обласним і районним комітетам профспілки, первинним організаціям шляхом складного пере­говорного процесу все ж таки вдалося вибудувати систему соціального діа­логу зі своїми соцпартне­рами, продемонструвати єдність, колективний ха­рактер співпраці у вирі­шенні соціально-економічних проблем га­лузі та досягти позитив­них результатів у забезпе­ченні конституційних прав працівників.

У 2011 році ЦК проф­спілки при підтримці со­ціальних партнерів енер­гійно обстоювали на за­гальнодержавному рівні важливі рішення для іс­нування та розвитку куль­тури.

Профспілка будує від­носини з соціальними парт­нерами за принципом збли­ження позицій, досягнення спільних домовленостей і прийняття узгоджених рі­шень. Людмила Перелигі­на підкреслила, що 2011 року на високому конструк­тивному рівні тривала співпраця щодо укладення галузевих угод із профіль­ними міністерствами та відомствами. Крім того, в травні минулого року уряд прийняв постанову щодо підвищення рівня оплати праці працівників бюджет­ної сфери, завдяки якій профспілці шляхом склад­них переговорів вдалося наблизити перший розряд Єдиної тарифної сітки до законодавчо визначеного розміру мінімальної заро­бітної плати.

Триває робота з укла­дення колективних дого­ворів. Протягом 2011 року профспілковими організа­ціями галузі укладено 4602 колективні договори. Ак­тивно вирішуються питан­ня ліквідації заборгова­ності із зарплати, збере­ження об’єктів культури, особливо в сільській міс­цевості, а також недопу­щення масового скорочен­ня працівників.

У своєму виступі Сер­гій Українець ознайомив присутніх із позицією Фе­дерації профспілок Украї­ни щодо соціально-економічних питань, а та­кож щодо прийняття ново­го Трудового кодексу.

Про гострі проблеми життєдіяльності галузі, шляхи привернення уваги органів місцевої влади до їх вирішення, зокрема оплати й охорони праці, дотримання трудового за­конодавства при прове­денні оптимізації клубних і бібліотечних закладів, несправедливого, без ура­хування специфіки галузі культури, розподілу зар-плат і пенсій, ішлося у ви­ступах учасників пленар­ного засідання. У ході об­говорення вони дійшли висновку, що головним за­вданням ЦК профспілки, первинних і територіаль­них профорганізацій є під­вищення соціального ста­тусу працівників культу­ри. А для цього просто не­обхідно суттєво підвищи­ти зарплати, а також по­ліпшити умови праці та зберегти робочі місця.

Після виступу директо­ра департаменту заробіт­ної плати та умов праці Міністерства соціальної політики Олександра Тов­стенка представники регі­ональних профоб’єднань критикували роботу, яку нині проводить Мінсоцпо­літики щодо унормування оплати праці працівників культури. У ході дискусії висловлювалося багато різних думок і пропозицій щодо врегулювання кри­тичної ситуації в галузі.

Учасники пленуму при­йняли постанову «Про ро­боту Профспілки праців­ників культури в 2011 році і посилення ролі соціаль­ного діалогу щодо право­вого і соціально-еконо-мічного захисту членів профспілки», а також зая­ву «Про недопущення по­гіршення соціально-економічного становища працівників культури України».

  Оскільки розмір першого тариф­ного розряду ЄТС залежить від розміру мінімальної заробітної плати, яка значно нижча фак­тичного рівня прожиткового мінімуму, то головне завдання профспілок – забезпе­чити через конструктивний соціальний діалог підвищення рівня державних со­ціальних гарантій. І тому в ході перего­ворного процесу профспілки наполягають на визначенні соціально й еко­номічно виваженого розмі­ру мінімальної зарплати та прожиткового мініму­му на 2013 рік.

Людмила ПЕРЕЛИГІНА, голова ЦК профспілки працівників культури України

 

 

 ЗАХИСТИТИ ГВАРДІЮ ПРАЦІ!

 28 травня в Будинку спілок відбувся пленум Профспілки працівників вугільної промисло­вості України, який розглянув питання «Про реалізацію Галузевої угоди та колективних договорів на підприємствах вугільної про­мисловості в 2011 році». Провів зібрання голова профспілки, народний депутат України Вік­тор Турманов.

 У пленумі взяв участь і висту­пив міністр енергетики та вугільної промисловості Украї­ни Юрій Бойко. Він підкреслив, що Україна послідовно здійс­нює заходи, метою яких є до­сягнення енергетичної неза­лежності. Серед таких заходів – збільшення власного видо­бутку енергоресурсів, насампе­ред вуглеводнів, запроваджен­ня енергоефективності, зокре­ма заміна вартісного імпортно­го газу власними енергетични­ми ресурсами, такими як вугіл­ля. Міністр повідомив, що ми­нулого року в Україні видобуто понад 82 млн тонн «чорного золота», а вже нинішнього пла­нується видати на гора 85 млн. Уряд буде й надалі нарощувати розвиток та фінансування га­лузі. «Особлива увага, як і нині, приділятиметься соціальній сфері, – сказав він. – Тут усім нам – і урядовцям, і виробнич­никам, і профспілкам – треба працювати разом над досяг­ненням спільної мети».

Після діалогу міністра й учас­ників пленуму із доповіддю «Про реалізацію Галузевої уго­ди та колективних договорів на підприємствах вугільної про­мисловості» виступив перший заступник голови профспілки Валерій Мамченко.

Проблемам створення безпеч­них умов праці присвятив свій виступ на пленумі заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець. «Тре­ба відновити громадський кон­троль профспілок за дотриман­ням роботодавцями безпечних умов праці, – наголосив він. – Охорона праці повинна стати одним із пріоритетів соціаль­ного діалогу».

Учасники пленуму прийняли постанову з обговорених пи­тань.

МЕДІА-ЦЕНТР ФПУ

 

 Соціальний діалог триває

 Відбулося засідання Централь­ної ради профспілки машино­будівників та приладобудівни­ків України, на якому було роз­глянуто питання «Про взає­модію виборних органів профспілки з роботодавцями, їх об’єднаннями та органами влади і місцевого самовряду­вання щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки». У роботі ради взяв участь заступник Го­лови ФПУ Сергій Українець.

Учасники засідання заслухали інформацію заступника голови ЦР профспілки Василя Левчен­ка про взаємодію з міністерс­твами і відомствами через своїх представників у коорди­наційних і консультативних ор­ганах, громадських радах і ко­легіях органів виконавчої вла­ди та органах управління фон­дів соцстрахування, що дає змогу безпосередньо впливати на прийняття рішень, які сто-суються прав та інтересів спілчан.

Як зазначали промовці, прак­тика спільної роботи виборних органів профспілки, робото­давців та органів влади ство­рює основу для вирішення со­ціально-економічних проблем на підприємствах галузі. Керів­ництву ЦР профспілки, тер-профорганізаціям, профкомам рекомендовано використову­вати всі форми соцдіалогу для підвищення ефективності взає­модії з роботодавцями, органа­ми державної влади та місце­вого самоуправління.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

07.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання