« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

«КРИВБАСЗАЛІЗРУДКОМ»: ТРИВАЮТЬ КОЛЕКТИВНІ ПЕРЕГОВОРИ З ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

«КРИВБАСЗАЛІЗРУДКОМ»: ТРИВАЮТЬ КОЛЕКТИВНІ ПЕРЕГОВОРИ З ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

У квітні цього року первинка ПМГУ ініціювала початок колективних переговорів між Сто­роною працівників, яку представляють діючі на комбінаті дві профспілкові організації, і Сторо­ною роботодавця щодо підвищення заробітної плати.


Про те, як відбувається взаємодія та діалог соці­альних партнерів стосов­но досягнення взаємо­прийнятного рішення, яке забезпечить збереження і розвиток підприємства у такі непрості часи, голова місцевої первинки Юрій Деркач розповів головно­му фахівцю з інформацій­ної роботи Криворізької міської організації ПМГУ Оксані Шахмоть.

– Рівень заробітної плати для Профспілки металур­гів і гірників України – питання номер один. Адже економія на людях праці призводить до масо­вих звільнень висококлас­них спеціалістів, що зараз на комбінаті ми спостері­гаємо щодня, небажання випускників професійних навчальних закладів важ­ко працювати на шахті. Врешті-решт брак кадрів може спричинити зупин­ку виробничих процесів. У робітників нашого під­приємства зарплата нара­зі не конкурентна. Вона нижча відсотків на 30 за зарплату на інших під­приємствах гірничо-мета­лургійного комплексу Кривбасу. Зараз на під­приємстві залишилось трохи більше 4 тис. пра­цівників.

– Коли на підприємстві відбувалось останнє суттєве підвищення заробітної плати?

– Восени 2020 року. Після підземних протестів, під час яких шахтарі в ради­кальний спосіб протягом 44 днів відстоювали свої права на гідну оплату та умови праці. У середньо­му підвищення тоді скла­ло 20%.

З того часу минуло майже 4 роки. Усі ми споживачі товарів, послуг, тож знає­мо, як виросли ціни. Люди доведені до відчаю. І зно­ву та вкотре гідну зарпла­ту працівники нашого комбінату мають виборю­вати.

– З 1 травня Група Метінвест підвищила заробітну плату працівникам всіх своїх ви­робничих і ремонтних підприємств в Україні. Працівники Криворізького залізорудного комбінату, одним з власни­ком якого також є Метінвест, чомусь залиши­лись обділеними. Юрію Леонтійовичу, чи викону­ють працівники виробничі завдання, які став­лять перед ними?

– Виробничі завдання ви­конуються. Звісно, обсяги зменшені через повно­масштабну війну, втрату внутрішнього ринку збу­ту, порушення логістики тощо, але провини праців­ників у цьому немає. Вони сумлінно ходять на робо­ту і відповідально став­ляться до виконання своїх виробничих обов’язків.

Тому у квітні нинішнього року наша первинна орга­нізація ініціювала поча­ток колективних перего­ворів щодо підвищення заробітної плати між Сто­роною працівників, яку представляють діючі на нашому комбінаті дві профспілкові організації, і Стороною власника.

– На який відсоток ви пропонуєте підвищити заробітну плату?

– З огляду на проведений аналіз діяльності АТ «Кривбасзалізрудком», Сторона працівників вва­жає за необхідне справед­ливе підвищення заробіт­ної плати шляхом збіль­шення Фонду оплати пра­ці не менше, ніж на 20% з 1 серпня з переглядом та­рифних ставок і посадо­вих окладів працівників комбінату.

Зазначу, що дана пропози­ція Сторони працівників АТ «Кривбасзалізрудком» є компромісною, врахову­ючи, що колектив довго чекав, а питання підви­щення заробітної плати не вирішується вже кіль­ка місяців.

– Хто увійшов до складу спільної Робочої комісії з обох сторін?

– Від Сторони працівни­ків у складі комісії 20 осіб. Переважна більшість – це представники ПО ПМГУ. Сторону працівників та­кож представляють 5 чле­нів з первинки Незалеж­ної профспілки гірників України на чолі з Юрієм Самойловим.

Сторону роботодавців у Робочій комісії очолує за­ступник голови правлін­ня Олександр Капука.

– Уже відбулось три засідання спільної Робочої комісії, до цього було чимало зустрічей з роботодавцем, письмові ініціативи очолюваної Вами первинки ПМГУ. Чи погоджується роботода­вець з пропозиціями профспілок?

– Підкреслю, позиція профспілок у даному пи­танні тверда, обґрунтова­на і об’єктивна! Ознайо­мившись з наданими Сто­роною власника докумен­тами щодо фінансової ді­яльності підприємства, ми вбачаємо, що в робото­давця є резерви для тако­го підвищення заробітної плати працівникам. Якщо він захоче підтримати ко­лектив, то знайде можли­вість для інвестицій (під­вищення зарплати) у ка­дровий потенціал задля збереження підприєм­ства. На сьогодні зі Сторо­ни роботодавця конкрет­них пропозицій немає. Весь час відповідь одна: «Немає коштів!». Не додає оптимізму й той факт, що немає конструктиву й між самими членами комісії зі Сторони власника.

– Скільки ще тривати­муть переговори? Якщо роботодавець не пого­диться з необхідністю підвищення заробітної плати працівникам?

– На одному з засідань Ро­бочої комісії було виріше­но про кінцеву дату цих переговорів – 23 серпня 2024 року.

Сторона працівників, і я особисто, сподіваємося на позитивне вирішення пи­тання про підвищення за­робітної плати. Для цього ми й беремо участь у діа­лозі. В іншому випадку будемо переходити до на­ступної фази наших пере­говорів. Маю на увазі дії по вступу та веденню ко­лективного трудового спору з представниками власника. Наша профспіл­ка завжди діє в правовому полі, зараз це єдина закон­на процедура в Україні. А поки що ми широко ін­формуємо трудовий ко­лектив та профспілку про те, що відбувається на підприємстві та засідан­нях спільної Робочої комі­сії. Усі протоколи засі­дань викладаємо в загаль­ний доступ на сторінці на­шої первинки в Фейсбуці.

– Що б Ви хотіли донести безпосередньо до топ-менеджерів АТ «Кривбасзалізрудком», а можливо до всіх роботодавців ГМК України?

– Працівників треба пова­жати, не знецінювати їх труд. Без людей ваші ак­тиви будуть мертвими! Що ж до питання достой­ної заробітної плати – його слід якнайшвидше вирішувати в діалозі, не доводячи до соціального конфлікту, щоб потім не було ефекту бомби, що ви­бухнула!

ПМГУ

 

КЕРІВНИЦТВО ПРОФСПІЛКИ ВІДВІДАЛО НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

Делегація профспілки будівельників України на чолі з головою Про­фбуд Василем Андреєвим відвідали галузеві підприємства та учбові заклади. Фокус уваги – питання розвитку і про­блеми функціонування освіти в умовах війни та заходи з підготовки фахівців у рамках проєкту Профбуд з от­римання навичок з будівельних спеціальностей.

Відбулись зустрічі та пере­мовини на підприємстві ТОВ «АРТІЛЬ» ЛТД, яке виробляє обладнання для виготовлення меблів, художньої обробки дерева, ме­талу та скла, та виготовляє міжкімнатні двері. Профспілковці ознайомились з виробничою базою підприємства, обговорили з пред­ставниками компанії пи­тання подальшої співпраці.

У Відокремленому струк­турному підрозділі «Миколаївський будівельний фа­ховий коледж» Київського національного університету будівництва і архітектури з директором ко­леджу обговорили питан­ня розвитку і проблеми функціонування освіти в умовах війни та заходи з підготовки фахівців у рам­ках проєкту Профбуд з от­римання навичок з будівельних спеціальностей.

У Державному навчально­му закладі «Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури» обгово­рили питання розвитку і проблеми функціонування професійної освіти в умо­вах війни, а також ідею створення будівельного хабу. Ознайомились з учбо­вими кабінетами та на­вчально-виробничими майстернями училища та відвідали Цифровий освітній центр для дітей.

Керівництво Профбуду дало високу оцінку модернізації матеріально-технічної бази ліцею та підготовки кваліфікованих спеціалістів-будівельників.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

08.09.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання