« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ОСВІТЯНИ ЗАКАРПАТТЯ НАДАЛИ ЗСУ ДОПОМОГУ НА 2,7 МЛН ГРН

ОСВІТЯНИ ЗАКАРПАТТЯ НАДАЛИ ЗСУ ДОПОМОГУ НА 2,7 МЛН ГРН

Із перших днів воєн­ної агресії РФ проти нашої країни Закар­патська обласна, те­риторіальні органі­зації профспілки працівників освіти і науки (голова облпрофорганізації, член Ради ФПУ Те­тяна Повханич) ак­тивно долучились до збору коштів на підтримку україн­ських військових.

Уже 25 лютого за рішен­ням президії комітету об­ласної організації проф­спілки було надано фінан­сову допомогу на підтрим­ку Збройних Сил України в сумі 301,9 тис. грн. Окремо було здійснено перераху­нок 200 тис. грн на потреби 128-ї Закарпатської гірсько­штурмової бригади.

Значну фінансову допо­могу ЗСУ також ініціюва­ли територіальні та пер­винні профспілкові органі­зації освітньої галузі об­ласті. Загалом силами пер­винних та територіальних профспілкових організа­цій за час війни на потреби Збройних Сил України вда­лося зібрати понад 2,2 млн грн. З них 803,2 тис. грн було перераховано на від­критий Національним бан­ком України спецрахунок для збору коштів на потре­би армії та рахунок БО «Міжнародний благодій­ний фонд «Повернись жи­вим». До збору коштів до­лучились: Берегівська та Мукачівська міські, Бере­гівська, Мукачівська, Ра­хівська, Тячівська, Хуст­ська районні організації профспілки, об’єднані ор­ганізації Великоберезнян­щини, Виноградівщини, Воловеччини, Іршавщини, Свалявщини, а також пер­винні профспілкові органі­зації працівників та сту­дентів відокремленого структурного підрозділу «Гуманітарно-педагогіч­ний фаховий коледж Му­качівського державного університету» й відокрем­леного структурного під­розділу «Виноградівський фаховий коледж Мукачів­ського державного універ­ситету». Із загальної суми понад 1,3 млн грн було пе­рераховано на потреби 128-ї гірськоштурмової брига­ди. Зокрема, Берегівська та Мукачівська міські, Бере­гівська, Мукачівська, Ра­хівська та Тячівська ра­йонні організації проф­спілки, об’єднані організа­ції Воловеччини, Міжгір­щини та Перечинщини пе­рерахували 513,4 тис. грн безпосередньо як фінансо­ву підтримку військовослужбовцям.

Ужгородська міська ор­ганізація профспілки осві­тян виділила 100 тис. грн на закупівлю бронежиле­тів. Мукачівською місь­кою організацією проф­спілки для військових 128-ї бригади було придба­но продуктів харчування, засобів гігієни та ліків на суму 25 тис. грн.

Профспілковою орга­нізацією Виноградівщи­ни придбано для Закар­патської бригади ноут­бук вартістю 16,6 тис. грн. Працівники закла­дів освіти Нижньоворіт­ської територіальної гро­мади Мукачівського ра­йону відрахували 10% за­робітної плати за бере­зень та придбали для на­ших військовослужбов­ців позашляховик вар­тістю 160 тис. грн.

Об’єднана організація Іршавщини перерахува­ла 25 тис. грн на закупів­лю харчів, медикаментів та матеріалів для виго­товлення маскувальних сіток. Об’єднаною орга­нізацією Міжгірщини придбано 20 мобільних телефонів для військо­вих на суму 6 тис. грн. Крім того, на потреби свого земляка, бійця 128-ї гірськоштурмової брига­ди, було перераховано 22,2 тис. грн. Розпочато збір коштів для придбан­ня приладів нічного ба­чення. За рішенням пре­зидії комітету Рахів­ської районної організа­ції профспілки, на при­дбання генератора для ЗСУ виділено 30 тис. грн. Первинними профорга­нізаціями Тячівського району перераховано 25 тис. грн на підтримку військовослужбовців. Для придбання речей першої необхідності та медикаментів первинна профспілкова організа­ція працівників ДВНЗ «Ужгородський націо­нальний університет» надала допомогу нашим військовослужбовцям на загальну суму 155,6 тис. грн. Силами первинної профспілкової організа­ції працівників та сту­дентів відокремленого структурного підрозділу «Виноградівський фахо­вий коледж Мукачів­ського державного уні­верситету» було придба­но генератор вартістю 18 тис. грн для 128-ї Закар­патської гірськоштурмо­вої бригади. Первинна профспілкова організа­ція працівників виконав­чого апарату комітету Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і на­уки перерахувала на по­треби наших воїнів 10 тис. грн.

Звісно, перелік проф­спілкових організацій працівників освіти і на­уки Закарпаття, які до­помогли Збройним Си­лам України, можна про­довжити.

СЕРГІЙ БАРАНЧИКОВ, ПРЕС-ЦЕНТР ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛПРОФРАДИ

 

ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ЛЬВІВЩИНИ ДОСТАВИЛО ДОПОМОГУ НА ПЕРЕДОВУ


Об’єднання профспілок Львівщи ­ни спільно з Молодіжною радою ОПЛ передали нашим захисникам:

● Бійцям 24 ОМБр імені короля Дани­ла – два тепловізори і три планшети.

● Радіолокаційним військам – каре­мати.

● Українським військовим – шість пар спеціального взуття та два комп­лекти наколінників і налокітників.

Віримо в ЗСУ і продовжуємо набли­жати нашу перемогу!

Слава Україні! Слава Героям України! В єдності – наша сила!

ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ЛЬВІВЩИНИ

 

ДОПЛАТИ, НАДБАВКИ, ПРЕМІЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

На «гарячу» профспілкову лінію звертаються із запитан­ням про те, чи поновлю­ються автоматично до­плати, надбавки, премії, що були скасовані у період введення воєнного стану, після скасування такого стану.

Отже, якщо роботодавець обрав процедуру зміни істот­них умов праці або вніс зміни до локальних актів підприєм­ства, строк дії таких умов опла­ти праці роботодавець визна­чає самостійно.

Відповідно до статті 103 КЗпП про нові або зміну дію­чих умов оплати праці в бік по­гіршення власник або уповно­важений ним орган повинен повідомити працівника не піз­ніше як за 2 місяці до їх запро­вадження або зміни. Якщо до­плати, надбавки, премії скасо­вані через призупинення дії певних положень колдоговору у зв’язку з введенням воєнного стану, зміни діють лише у пері­од воєнного стану.

Нагадаємо, що статтею 1 За­кону України «Про організацію трудових відносин в умовах во­єнного стану» від 15 березня 2022 року (далі – Закон № 2136) на період дії воєнного стану вводяться обмеження консти­туційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції Укра­їни. У період дії воєнного стану не застосовуються норми зако­нодавства про працю у частині відносин, врегульованих Зако­ном № 2136.

На період воєнного стану дію окремих положень колек­тивного договору можна зупи­нити за ініціативою роботодав­ця (ст. 11 Закону № 2136).

Згідно із Прикінцевими по­ложеннями Закону № 2136, цей Закон діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», та втрачає чинність з дня припи­нення або скасування воєнного стану, крім частини третьої статті 13 цього Закону, яка втрачає чинність з моменту за­вершення виплати державою, що здійснює військову агресію проти України, відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам.

ДЕПАРТАМЕНТ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ АПАРАТУ ФПУ

 

 

10.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання