« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПОПЕРЕДУ ВАЖКА БОРОТЬБА, ЩО ПОТРЕБУЄ КОНСОЛІДАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ

ПОПЕРЕДУ ВАЖКА БОРОТЬБА, ЩО ПОТРЕБУЄ КОНСОЛІДАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ

  «П андемія COVID-19 ви­тягла на світ­ло багато про­блем. Серед них – глобальна нерівність і несправедливість, що стала наслідком впливу олігархіч­но-кланової системи і коруп­ції у владі. Як наслідок, має­мо невеликий прошарок бага­тих і супербагатих людей – журнал «ФОРБС Україна» на­зиває імена 8 доларових мі­льярдерів і більше сотні мультимільйонерів, які на­віть в період пандемії збіль­шили свої статки на 42%. А на іншому полюсі – понад 70% українських громадян, які, за даними ООН, є бідними. В підсумку, Україна – найбідні­ша країна в Європі.

У цій складній ситуації проф­спілки, Уряд і роботодавці при­йняли узгоджене рішення щодо компенсаційних виплат праців­никам, ФОПам та іншим суб’єктам підприємництва з фондів соціального страхування у май­же 5 млрд грн, що дозволило убезпечити від скорочення по­над 400 тис. працюючих. А пен­сіонерам – спрямувати додатко­ві виплати з Пенсійного фонду.

Представляючи високому зі­бранню Звіт Ради ФПУ про робо­ту в міжз’їздівський період, на­самперед слід доповісти про ви­конання нашого головного про­грамного документа – Стратегії діяльності ФПУ «Європейський вибір». Залучення до цієї роботи всіх профспілкових органів і си­нергія зусиль дозволили забез­печити досягнення більшості поставлених цілей.

Для захисту економічних ін­тересів працівників разом з об’єднаннями роботодавців ми активно обстоювали позиції щодо пріоритетного розвитку ві­тчизняного виробництва. Наша позиція: виробляй в Україні, ку­пуй якісне українське. Проф­спілки і роботодавці виступили із спільним зверненням до Вер­ховної Ради на підтримку зако­нопроєкту про локалізацію ви­робництва, і ми маємо «дотисну­ти» цю справу.

Ми щороку солідарно виходи­мо під стіни парламенту й Уря­ду, щоб вибороти належне бю­джетне фінансування відповід­но до законів про освіту, охоро­ну здоров’я, науку, на державне замовлення і регіональні про­грами розвитку.

Тривалий час ми боролися за мінімальну зарплату не нижче фактичного прожиткового міні­муму. З 1 січня 2021 року «міні­малка» становить 6 тис. грн.

Але цього явно недостатньо для забезпечення гідного жит­тя, і тому, як передбачено Генугодою, разом із соціальними партнерами маємо наближати її хоча б до рівня сусідніх країн – членів ЄС.

Наш постійний біль – триваю­ча заборгованість із зарплати сотень тисяч працівників. Вима­гаємо від Уряду і парламент­ського Комітету соцполітики прийняття законодавчих рі­шень щодо захисту зарплати працівників у випадку неплато­спроможності роботодавця, ска­сування мільйонних зарплат топменеджерів у державних компаніях.

За підтримки представників ФПУ в парламенті Вадима Ів­ченка і Сергія Рудика, спільно з роботодавцями ми не допустили прийняття законопроєкту 2275 (автор Галина Третьякова), яким передбачалося скасування паритетності управління фон­дів соціального страхування. Відновлено право застрахова­них осіб на реабілітацію у сана­торно-курортних закладах, яке було скасовано антиковідним законом. Також забезпечено що­річне підвищення страхових ви­плат для понад 240 тис. потерпі­лих на виробництві.

Інша зона напруги, що вини­кла ще на початку минулого року, – це ініційована владою так звана «трудова реформа», яка від­крила широкий фронт наступу на права працівників і профспілок. Йдеться про сумнозвісні законо­проєкти: про працю № 2708 та ан­типрофспілковий № 2681.

Завдяки масштабній мобілі­зації профспілкових сил нам вдалося зупинити атаку на пра­ва працівників і профспілок.

Наразі ми виграли бій, але підстав для заспокоєння немає, оскільки раз у раз руйнівні ідеї цих неоліберальних законопро­єктів трансформуються в інші і знову подаються на розгляд пар­ламенту.

Найсвіжіші приклади – зако­нопроєкти Мінекономрозвитку про дерегуляцію трудових від­носин № 5371 та про спрощення трудових відносин за авторства Саакашвілі – Третьякової № 5388.

Нас очікує тривала, важка і виснажлива боротьба, що потре­бує максимальної мобілізації членів профспілок, єдності і консолідації всього профспілко­вого руху. В рамках СПО затвер­джено і реалізується оператив­ний план дій, сформовано і про­ходить голосування петицій до влади. Вчергове МКП і ЄКП та­кож направили свої вимоги до вищих посадових осіб держави повернути обговорення і при­йняття законопроєктів у русло соціального діалогу та за екс­пертною участю МОП.

Успішність вирішення пору­шених соціально - економічних і трудових проблем значною мі­рою залежить від того, наскільки ФПУ, її членські організації бу­дуть сильними і спроможними активно впливати на ці процеси.

Хочу наголосити: ключ до мо­дернізації ФПУ знаходиться все­редині нашої організації. Нам важко змінити зовнішні обста­вини, проте в наших силах змі­нити самих себе.

Практично з нуля нам потріб­но вибудувати систему соціаль­ного діалогу з новоутвореними ОТГ. Дехто з очільників ОТГ на­магається створити власну профспілку, взяти під свій контроль діючі організації. З трибуни з’їзду хочу застерегти таких діячів від порушень зако­ну і втручання в самоврядну ді­яльність профспілок.

У нинішні складні часи як ні­коли потрібні злагода, солідар­ність суспільства і порозуміння влади, бізнесу й профспілок для того, аби подолати кризу й крок за кроком будувати краще май­бутнє для людей. Це наша пози­ція і наша готовність до дій».

06.06.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання