« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗАХИСТ ТРУДОВИХ ПРАВ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19

ЗАХИСТ ТРУДОВИХ ПРАВ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19

У рамках реалізації проєкту «Захист трудових прав пра­цівників під час епідемії коронаві­русу» 28 січня в Будинку профспілок відбувся вебі­нар для правових інспекто­рів, технічних інспекторів праці та інших фахівців з питань охорони праці член­ських організацій Федерації профспілок України, на яко­му було презентовано посіб­ник «Пандемія коронавіру­су: правові механізми захис­ту трудових та соціальних прав працівників».

Захід організовано з метою впровадження програми «Лю­дяність та взаємодопомога» спільної ініціативи Міжна­родного фонду «Відродження» і Представництва Європей­ського Союзу в Україні спіль­но з департаментом правового захисту, департаментом охо­рони праці ФПУ та МГО «Соці­альні ініціативи з охорони праці та здоров’я».

З вітальним словом до учасників вебінару звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий, який наголосив на важливості вивчення правових механіз­мів задля підвищення ефек­тивності захисту прав праців­ників – членів профспілок.

Директор програми «Пра­ва людини і правосуддя» Між­народного фонду «Відроджен­ня» Роман Романов зазначив, що співробітництво з Федера­цією профспілок України є ці­кавим досвідом, адже прове­дення такого заходу є пер­шим досвідом саме в напрямі захисту трудових прав.

У свою чергу, директор МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) Ілона Єлєнєва повідо­мила, що серед напрямів ді­яльності організації – захист громадянських прав, здоров’я та добробут, соціальна полі­тика. Вона наголосила на ак­туальності напряму охорони праці на робочому місці.

Заступник директора де­партаменту – начальник відді­лу права на охорону здоров’я департаменту моніторингу со­ціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Легков зазначив, що офіс Уповноваженого Верхо­вної Ради України з прав лю­дини здійснює постійний мо­ніторинг та вживає заходів щодо унеможливлення пору­шення трудових прав у зв’язку з поширенням COVID - 19.

Експерт з прав людини МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» На­талія Лук’янова під час вебі­нару ознайомила учасників з результатами швидкого онлайн опитування правових інспекторів праці членських організацій ФПУ щодо пору­шення трудових прав та дис­кримінації під час пандемії коронавірусу.

Під час презентації посіб­ника «Пандемія коронавірусу: правові механізми захисту трудових та соціальних прав працівників» доповідач Окса­на Зайцева зазначила, що в за­конодавчих актах, прийнятих під час запровадження каран­тину, спричиненого пандемі­єю COVID - 19, приділено недо­статньо уваги захисту ринку праці та доходів працівиків, зменшенню безробіття.

Доповідачі Тетяна Горюн та Діана Казакова ознайоми­ли учасників з матеріалами «Рекомендації ФПУ з питань захисту життя і здоров’я пра­цівників під час пандемії» та «Порядок розслідування го­стрих професійних захворю­вань (випадків інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID - 19)) окремих категорій працівників під час виконан­ня професійних обов’язків».

ДЕПАРТАМЕНТИ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ,

ОХОРОНИ ПРАЦІ ФПУ

 

СПО ПРОТИ ЗВУЖЕННЯ ПРАВ ТРУДЯЩИХ НА БЕЗПЕЧНУ ПРАЦЮ

2 лютого у Будинку профспілок відбу­лось засідання Спільного пред­ставницького ор­гану репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національ­ному рівні (Угода про утво­рення СПО від 08.09.2017).

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голо­ва ФПУ Григорій Осовий.

Розглянувши стан опра­цювання стороною профспі­лок проєкту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», що надійшов на погодження від Мінекономіки, члени СПО зазначили, що запропонова­ним проєктом, у порівнянні з чинним Законом України «Про охорону праці», значно звужується зміст та обсяг іс­нуючих гарантій і прав пра­цівників та профспілок, а де­які взагалі скасовуються.

При опрацюванні зако­нопроєкту у тристоронній робочій групі представники профспілок звертали на це увагу й пропонували свою редакцію відповідних пра­вових норм, але їхні пропо­зиції не підтримано.

Зважаючи на значний об­сяг роботи та важливість де­тального опрацювання зако­нопроєкту, СПО об’єднань профспілок поінформував Мі­некономіки про те, що висно­вки і пропозиції профспілко­вої сторони до нього будуть підготовлені до 15 лютого.

Другим рішенням СПО внесено зміни до складу Ро­бочої комісії об’єднань проф­спілок для ведення колектив­них переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк та контролю за її вико­нанням у зв’язку з кадрови­ми змінами у складі ФПУ.

На засіданні було проана­лізовано, як влада відреагу­вала на вимоги і пропозиції профспілок, громадянського суспільства після введення ринкового регулювання цін на газ і електроенергію та підвищення тарифів на по­слуги ЖКГ. Як відомо, 14 січ­ня ц.р. Президією ФПУ було прийнято постанову з пропо­зиціями щодо першочерго­вих дій для недопущення по­дальшого погіршення життя більшості людей. « На жаль, реакція на наші звернення з боку влади була формаль­ною, – зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голо­ва ФПУ Григорій Осовий. – Не зважаючи на те, що Урядом і Верховною Радою вже ухва­лено низку рішень, спрямова­них на послаблення тарифно­го тиску для громадян, а саме, – внесено зміни до Держбюджету з метою виді­лення коштів на компенсації окремим категоріям у зв’язку із підвищенням тарифів, встановлена гранична ціна на газ для населення – 6.99 грн (до кінця березня поточ­ного року), ціну на доставку газу також зафіксовано. Од­нак, для встановлення ста­більних і довготривалих від­носин на енергетичному рин­ку, спрямованих на збалансу­вання інтересів: держави, на­селення і суб’єктів господа­рювання, цього явно не до­статньо. Ми будемо і надалі здійснювати моніторинг дій влади, враховуючи реакцію на виконання профспілкових пропозицій, за результатом чого вже наприкінці березня – у квітні визначимось щодо наших подальших дій».

Також підбито підсумки роботи СПО об’єднань проф­спілок у 2020 році й розгля­нуто проєкт Плану роботи на 2021 рік. Заслухано інфор­мацію про перебіг перегово­рів щодо внесення змін та доповнень до Генеральної угоди на 2019–2021 роки, про фінансову ситуацію у фон­дах соціального страхуван­ня і Пенсійному фонді Укра­їни, про стан та результати діяльності Національного агентства кваліфікації за підсумками 2020 року.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ЩО ЗАВАЖАЄЕФЕКТИВНИМ ПЕРЕГОВОРАМ?

25 січня розпочався онлайн-тренінг «Навички для ефективного ведення колективних переговорів» від Між­народного навчального центру МОП (ITC/ILO).

Навчання організовано в рамках Про­єкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Украї­ні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії. Тренінг, у якому беруть участь як представники профспілок, так і роботодавців Украї­ни, триватиме до 17 лютого.

Вебінари тренінгу будуть насичені корисною профспілкам інформаці­єю з нагальних проблем організації колективних переговорів і соціаль­ного діалогу.

ПРОФСПІЛКА МЕТАЛУРГІВ І ГІРНИКІВ УКРАЇНИ

07.02.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання