« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

БЮДЖЕТНИКАМ ПІДВИЩЕНО ЗАРПЛАТИ

БЮДЖЕТНИКАМ ПІДВИЩЕНО ЗАРПЛАТИ

З гідно з постановою, прийнятою 20 січ­ня на засіданні Ка­бінету Міністрів України, затвер­джено нову тарифну ставку для розрахунку зарплат співробітникам бюджетної сфери.

Коментуючи це рішення, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федера­ції профспілок України Григорій Осовий назвав його вкрай важливим та не­обхідним кроком для підви­щення з початку 2021 року зарплат бюджетникам.

Профспілковий лідер нагадав, що СПО профспі­лок звертався до Уряду з пропозицією прискорити прийняття відповідної по­станови. І ось нарешті з’явилась правова підосно­ва для збільшення вже у цьому місяці на 20% зарплат учителів, як це перед­бачено Держбюджетом на 2021 рік.

А наступне таке підви­щення – на 8,4% – заплано­вано з 1 грудня ц.р. Таким чином, загалом до кінця 2021 року збільшення поса­дових окладів працівників установ, закладів та орга­нізацій окремих галузей бюджетної сфери у порів­нянні з попереднім роком складатиме 30%. Як запев­нив Глава Уряду, це забез­печено фінансами, у бю­джеті також закладено гроші для підвищення зарплат медикам – майже на 30% вже у цьому році.

Як відомо, посадові оклади бюджетників роз­раховуються виходячи з розміру окладу працівни­ка першого тарифного роз­ряду.

Григорій Осовий під­креслив, що зазначений нормативно-правовий акт прийнято з урахуванням того, що СПО профспілок послідовно виступав за підвищення тарифної ставки працівника першо­го розряду єдиної тариф­ної сітки з початку 2021 року до 2670 грн на місяць, а з 1 грудня – до 2893 грн.

«Перемовини щодо цьо­го відбувались між проф­спілками й урядовцями ще на етапі формування про­єкту Державного бюджету на 2021 рік, – зазначив Гри­горій Осовий. – Тоді ми ак­центували, що відповідно до Закону про освіту опла­та праці педагогів пови­нна бути прив’язаною до мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. На виконання норм Гене­ральної угоди та згідно з домовленостями у рамках соціального діалогу проф­спілки наполягали, щоб співвідношення між розмі­ром першого тарифного розряду і мінімальною зарплатою, яке у 2020 році становило 44,5% у бюджеті на 2021 рік, не зменшува­лось. Такий алгоритм профспілки запропонува­ли започаткувати з почат­ку 2021 року. Він полягає у наближенні розміру та­рифної ставки першого розряду до розмірів міні­мальної зарплати і про­житкового мінімуму, ви­значених законом. Тому, враховуючи, що з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тис. грн, а з 1 грудня 2021 року її планують підвищи­ти до 6,5 тис. грн, з’явились зазначені показники збіль­шення тарифної ставки.

Перспективним завдан­ням для профспілок зали­шається забезпечення по­дальшого зближення та­рифної ставки працівників бюджетної сфери з розмі­ром фактичного прожит­кового мінімуму та міні­мальною зарплатою. За умов економічного зрос­тання в країні ці темпи ма­ють прискоритись. Але це вже питання подальших перемовин і консультацій між профспілками й Уря­дом. Зважаючи на те, що динаміка зростання цін наразі є високою, що та­кож пов’язано з підвищен­ням з початку року цін і тарифів на послуги ЖКГ для населення, профспіл­ки будуть наполягати на перегляді розміру міні­мальної зарплати та її під­вищенні не з 1 грудня, а вже з 1 липня 2021 року».

СПО профспілок разом з профспілками бюджетної сфери триматимуть це пи­тання під контролем.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ЯК ЗАПОБІГТИ МАСОВОМУ ВИВІЛЬНЕННЮ ПРАЦІВНИКІВ?

21 січня у режимі відео­конфе­ренції відбулась нарада з пи­тань масового вивіль­нення працівників, зу­мовленого ліквідацією комунальних закладів культури, освіти, центрів соціального обслугову­вання (надання соціаль­них послуг), центрів соці­альних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю тощо, у зв’язку з прове­денням адміністратив­но-територіальної ре­форми, розпочатої відпо­відно до постанови Вер­ховної Ради України від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів».

У нараді взяли участь Голова Федерації проф­спілок України Григорій Осовий, заступники Го­лови ФПУ Євг ен Драп’ятий та Олександр Шубін, керівники проф­спілок бюджетної сфе­ри, територіальних профоб’єднань, голови обласних організацій профспілок бюджетної сфери, а також Пред­ставник Уповноважено­го Верховної Ради Укра­їни з дотримання соці­альних та економічних прав Олена Степаненко.

Голова Профспілки працівників культури України Людмила Пе­религіна та голова Профспілки працівни­ків соціальної сфери України Володимир Тьоткін повідомили, що районні державні адміністрації та район­ні ради, не чекаючи пе­редання майнових та інших прав новостворе­ним громадам, розпоча­ли ліквідацію окремих закладів відповідної сфери, не бажаючи бра­ти їх на свій баланс та мотивуючи недостат­ністю коштів, а також вивільняючи працівни­ків з порушенням тру­дового законодавства.

За результатами об­говорення надскладної ситуації, пов’язаної з проведенням адміні­стративно - територі­альної реформи, учас­никами наради було розроблено стратегію реагування на зазначе­ні виклики, що буде ре­алізована профспілка­ми найближчим часом, включаючи консолідо­вані протестні дії.

ДЕПАРТАМЕНТ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ФПУ

 

РІВЕНЬ БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНІ ЗА РІК ЗРІС НА 33%

Станом на 25 січня 2021 року 485,3 тис. українців мають статус безробітного. Це на 33% більше, ніж на той самий період 2020 року. Про це інформує прес- служба Державної служби зайнятості.

За сприяння служби зайня­тості було працевлаштовано 606 тис. осіб, зокрема 385 тис. зареєстрованих безробітних.

Професійне навчання за сприяння Державної служби зайнятості проходили 93 тис. безробітних, 48 тис. з них на­вчалися в центрах професій­но-технічної освіти Держав­ної служби зайнятості.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

03.02.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання