« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРОФСПІЛКОВА «ХВИЛЯ ПРОТЕСТУ» ПРОКОТИЛАСЯ УКРАЇНОЮ

ПРОФСПІЛКОВА «ХВИЛЯ ПРОТЕСТУ» ПРОКОТИЛАСЯ УКРАЇНОЮ

3 грудня в регіонах України відбулися пу­блічні заходи, вуличні протестні дії в рамках Всеукраїнської акції протесту профспілок, мета яких – продемонструва­ти обурення наступом влади на права трудящих та профспілок.

ВІННИЧЧИНА

Біля Будинку профспілок Вінницької області та ад­міністративних будівель влади проведено інформацій­ні флешмоби в рамках Всеукраїнської акції протесту проти безпрецедентного свавілля влади. Спільно з пра­воохоронними органами вона цілеспрямовано порушує конституційні та міжнародні норми із забезпечення захисту трудових й соціально-економічних прав люди­ни праці.

Федерація профспілок області повністю підтримала справедливі вимоги ФПУ до влади. Заява ФПУ та вимо­ги профспілок України направлено соціальним парт­нерам ФПО.

ВОЛИНЬ


Федерація профспілок Волинської області підтрима­ла Федерацію профспілок України та територіальні профоб’єднання у відстоюванні прав людини праці. Кожна людина має право на працю і гідну її оплату. А таке явище, як заборгованість із зарплати не повинно існувати. Профспілки Волині проти прийняття анти­народних та антисоціальних законів! Зупинимо наступ на права профспілок!

ЗАПОРІЖЖЯ

3 грудня профспілки Запоріжжя підтримали акцію протесту ФПУ.

Акція протесту профспілок відбулась у формі інфор­маційного пікетування з розповсюдженням листівок у зв’язку з розглядом парламентом низки законопроєк­тів, ініційованих Урядом та окремими народними де­путатами, що продовжують політику наступу на права працівників і профспілок, і рейдерством профспілко­вого майна. Також у проєкті Державного бюджету на 2021 рік не враховано пропозиції профспілок щодо під­вищення заробітної плати та державних соціальних гарантій.

Перед мітингувальниками виступили голова Запо­різької обласної ради профспілок Віталій Каплій, голо­ва Запорізької обласної організації профспілки праців­ників освіти і науки Надія Гринь.

КИЇВ

1 грудня відбулося пікетування апеляційного суду м. Києва з приводу розгляду справи рейдерського захоплен­ня майна київських профспілок, у тому числі дитячо- юнацьких спортивних шкіл. У даних закладах на сьогодні мають можливість безкоштовно навчатися та тренуватися понад 1500 юних спортсменів. На підтримку акції протесту вийшли представники Київської міськпрофради, тренери ДЮСШ, діти з батьками та небайдужі громадяни міста.

КИЇВЩИНА

3 грудня Київська обласна рада профспілок взяла ак­тивну участь в акції ФПУ проти наступу на трудові права громадян, за збереження соціальних гарантій, справедли­ву трудову реформу та захист профспілкового майна.

Голова Київської обласної ради профспілок Лідія Хар­ченко в своєму коментарі масового виступу спілчан зазна­чила: «Щоразу, коли влада посилює політику наступу на права працівників і профспілок, профспілкова громада об’єднується, аби дати належну відсіч цим діям».

КІРОВОГРАДЩИНА

Федерація профспілок Кіровоградської області у рамках Всеукраїнської акції ініціювала зустріч пред­ставників галузевих профспілок із керівництвом облдержадміністрації.

ЛЬВІВЩИНА

3 грудня, під стінами Львівської ОДА відбулася ак­ція протесту Об’єднання профспілок Львівщини.

Під час акції протесту відбувся флешмоб: усі учас­ники демонстративно вивернули кишені, аби показа­ти, що через дії влади у них порожньо. Після цього озвучені вимоги було викладено у зверненні до пер­шого заступника голови ОДА Андрія Годика, який по­обіцяв передати їх до Верховної Ради та Кабінету Мі­ністрів.

У Рівненській області акція відбулася у вигляді пікету перед будівлею ОДА й обласної ради, який провели профактивісти ФПО – представники всіх галузевих профоб’єднань області з метою со­лідарної підтримки справедливих вимог профспілчан, які в умо­вах відвертого тиску з боку центральної влади не полишають бо­ротьби за права людини праці.

До присутніх звернувся голова Федерації профспілок області Микола Шершун, висловивши впевненість, що акція таки дасть свій результат.

ПОЛТАВЩИНА

Працівники й активісти обласної ради профспілок, її член­ських організацій у рамках Всеукраїнської акції протесту про­ти наступу влади на права трудящих та профспілок у середміс­ті Полтави організували флешмоб «Владо, прийди до тями!».

Захід відбувся у відповідь на безпрецедентний викид ан­типравового свавілля: днями Печерський районний суд м. Києва ухвалив арешт Будинку спілок та Жовтневого па­лацу, низки оздоровчих, туристичних, спортивних і навчаль­но-методичних об’єктів, на абсолютно законних підставах належних до майнового комплексу профспілок.

Голова облпрофради, член ради ФПУ Валерій Пухай та інші учасники заходу висловили одностайну і повну підтримку дій Федерації профспілок України проти наступу влади на права трудівників і професійних спілок.

Через 15 хвилин після закінчення акції працівниками Голов­ного управління Національної поліції України в Полтавській області голові облпрофради Валерію Пухаю було вручено про­токол про адміністративне правопорушення, пов’язане з каран­тинними обмеженнями, учасниками флешмобу. Розгляд адмі­ністративної справи призначено на 5 січня 2021 року.

ХАРКІВЩИНА

3 грудня у м. Харкові відбувся інформаційний пікет Об’єднан ня профспілок Харківської області на підтримку акції протесту у м. Києві проти законопроєктів, що продовжують політику наступу і звуження прав працівників і профспілок.

ХЕРСОНЩИНА

3 грудня профспілки Херсонщини вийшли на акцію про­тесту у зв’язку з розглядом парламентом низки законопроєк­тів, ініційованих Урядом та окремими народними депутата­ми, що продовжують політику наступу на права працівників і профспілок. Акція відбулась у формі інформаційного піке­тування із залученням засобів масової інформації.

Перед мітингувальниками виступили голова Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок Анатолій Доброволь­ський, профспілкові активісти.

Вимоги профспілок України було передано до органів дер­жавної влади м. Херсона.

ОСВІТЯНИ

Профспілка працівників освіти і науки України взяла со­лідарну участь в акції протесту проти звуження трудових прав працівників галузі. Профспілка висунула свої вимоги, що стосуються вирішення проблем у галузі освіти і науки, до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Основною вимогою освітян до влади є фінансове забезпе­чення освітньої галузі, зокрема виконання норм Закону України «Про освіту» щодо забезпечення видатків на освіту в розмірі не менше ніж 7% ВВП. Також Профспілка вимагає підвищити посадові оклади освітян із застосуванням коефі­цієнта 1,5 (проєкт такого документа було погоджено з проф­спілкою раніше, а реалізацію постанови Кабміну від 10 лип­ня 2019 року № 822 відтермінували ще на рік).

Також серед вимог – недопущення зменшення обсягів суб­венції, схвалених у проєкті Державного бюджету на 2021 рік в першому читанні, і забезпечення у 2021 році місцевих бю­джетів освітньою субвенцією в повному розмірі. Окрім того, Профспілка вимагає запровадити обов’язкове державне стра­хування освітян на випадок захворювання на COVID-19 та спрямувати кошти «ковідного» фонду на фінансування по­треб закладів освіти.

Учасники акції висловили категоричний протест проти обмеження трудових прав працівників охорони здоров’я, со­ціальної сфери, авіабудування, металургії тощо.


  • ПРЯМА МОВА

Григорій Осовий

Голова Федерації профспілок України:

«С лава тру­дівникам України! Слава тим, хто бореться за свої права – права на працю та гідне життя!

Сьогодні ми мусимо ще раз від імені мільйонів трудящих нагадати про наші основні конститу­ційні права та гарантії, і не лише нагадати, а й зму­сити їх поважати. Ми має­мо протиставити злу свою єдність, солідарність, ор­ганізованість і дієвість.

Влада намагається об­межити наші можливос­ті. І власне, накладення арешту на профспілкове майно, до чого немає аб­солютно ніяких ні право­вих, ні фактичних обста­вин, – це спроба послаби­ти, залякати профспіл­ки, «поживитися» шля­хом рейдерства проф­спілковими об’єктами.

Будинок профспілок став форпостом спротиву громадянського суспіль­ства неугодній політиці влади. Тому, можливо, вони бояться не будівлі, а того, що там знову може виникнути джерело люд­ського спротиву.

Борімося, і нашим не­змінним лозунгом лиша­ється: «Роботу, зарплату, гідне життя!».

Олександр Рябко,

голова Профспілки металур­гів та гірників України:

«С ьогодні тут зібрав­ся трудя­щий люд України, люди, які хо­чуть забезпечувати своє життя, життя своїх родин чесною працею. Скажу так: ви справжні патріоти, ви не почали скиглити і не втратили гідності, ви знайшли свою справу без будь- якої допомоги держави. І сьогодні ви

20.12.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання