« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Наталія Землянська: Коронавірус порушив питання, про які профспілки говорять вже давно

Наталія Землянська: Коронавірус порушив питання, про які профспілки говорять вже давно

Наталія Землянська

Голова Всеукраїнської профспілки виробників і підприємців

 

"Пункт перший: роботодавець завжди правий. Пункт другий: якщо роботодавець помиляється, дивись пункт перший".

Цю загальну ідею трудових відносин весь 2019 рік просувала третьяково-милованівська неоліберальна команда. Профспілки з переговорами, протестами і залученням міжнародних експертів стверджували протилежне, що «нападати і дискримінувати» не є людиноцентриською політикою.

І ось трапився Ковід-19. І сотні тисяч українців зрозуміли, що «застарілий» Кодекс законів про працю, який влада хоче змінити, не такий вже й поганий. І що є можливість отримувати середню зарплату під час простою, а самоізоляція на 14 днів теж оплачується, і багато іншого.

За перші два місяці карантину було зареєстровано понад 200 тисяч безробітних. Вже в травні загальна кількість безробітних досягла півмільйона, тоді як кількість вакансій скоротилася приблизно вдвічі. І це лише офіційні цифри.

Коронавірусна криза підняла ряд питань, більшість з яких вже давно стали предметом профспілкового розгляду.

Перш за все, це питання тіньової і «сірої» зайнятості. У цій сфері недобросовісні роботодавці масово відправляли працівників у безстрокову відпустку за свій рахунок, швидко скорочували штат за рахунок неоформлених, значно зменшували заробітну плату.

Карантин продемонстрував все безправ'я працівників платформенних сервісів – передусім, кур'єрської доставки і таксі. Незважаючи на поширений міф про те, що таксисти значно збагатилися під час карантину, реальність виглядає інакше - конкуренція серед водіїв значно зросла, тоді як середній заробіток значно скоротився.

Така ж ситуація склалася і для працівників доставки. Загалом їм зменшили розмір комісії і суттєво змінили навантаження в бік збільшення. Добитись захисту своїх прав працівники GIG-економіки (English Gig Economy - модель трудових відносин на основі короткострокових контрактів або неформальних домовленостей) не мають можливості, оскільки «передові» сервіси, такі як Glovo, Uber, Bolt і т.д., не визнають відносини трудовими, стверджуючи, що всі кур'єри і водії є просто користувачами додатка.

Інше питання: охорона і безпека праці. Обов'язком роботодавця є захист працівника на робочому місці. Під час пандемії українська система охорони здоров'я зіткнулася з дефіцитом обладнання, медикаментів та тривіальних засобів індивідуального захисту. Молодший медичний персонал за власні кошти завозив або купував захисні маски та рукавички. Тисячі медпрацівників, які працюють у зоні ризику без належного захисту, постраждали від вірусу.

Для вирішення цих проблем і недопущення їх виникнення у майбутньому необхідно, по-перше, неухильне дотримання законів. І не за принципом "друзям - все, решті - закон".

Тому що, наприклад, президент Національної академії державного управління при Президентові України, який був незаконно звільнений Петром Порошенком у квітні 2019 року, отримав рішення Верховного Суду України в травні-2020 про негайне поновлення на посаді, але й досі не може на ній поновитися. Пройшло півроку, а судове рішення не виконується. Що вже й говорити про захист   трудових прав пересічних працівників!

По-друге, важливо підвищити обізнаність про свої законні права серед працівників. Профспілки послідовно займаються просвітницькою та захисною роботою, ми завжди орієнтуємо на солідарні акції - консолідуючи зусилля, завжди отримаєш результат. Можливо, не такий, як планував, але все ж - набагато краще, ніж було. Як приклад, 44-добовий протест шахтарів на глибині близько 1,5 кілометра проти жахливих умов праці та мізерної заробітної плати.

По-третє, потрібно закріпити підвищення стандартів оплати праці на законодавчому рівні. Якби перший тарифний розряд дорівнював мінімальній зарплаті, як давно вимагали профспілки, тим же шахтарям не довелося б протестувати під землею ціною здоров'я і життя.

 

04.11.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання